Home | NL | FR
Yves Lampaert tijdritkampioen

22-06-17 Yves Lampaert tijdritkampioen

Heren Elite met contract: zelfde podium, andere volgorde

Vorig jaar haalde Victor Campenaerts het in Mol-Postel met miniem verschil van Yves Lampaert. In Chimay werden die rollen omgedraaid. Of een val van de Antwerpenaar in de tweede ronde daar voor iets tussen zat, niemand die het ooit zal weten. “Ik vind het jammer dat ik Victor op die manier moet verslaan”, opende Yves Lampaert. “Zonder die crash van hem zou het allicht weer een prangende epiloog zijn geweest.”

Lampaert en Campenaerts zijn niet alleen ’s lands beste tijdrijders, naast sportieve rivalen zijn ze ook boezemvrienden. “Victor zat me de laatste tijd constant te jennen met het feit dat hij doelgericht aan het pieken was naar dit Belgisch kampioenschap, terwijl ik in de cols van Zwitserland zat af te zien”, lachte Yves Lampaert. “Hij bleef maar doorgaan over de uren die hij op zijn tijdritfiets doorbracht, terwijl het mij aan de kansen ontbrak om specifieke tijdrittraining te doen.”
Over één ding waren de nummers één en twee van het BK het vooraf onderling wél eens: ze gingen Wout van Aert niet laten winnen. “Een goeie renner, daar niet van”, lachte Campenaerts. “En we zijn blij met het feit dat zijn aanwezigheid dit BK een boel extra publiciteit opleverde, iets waar wij ook van konden profiteren. Maar tegelijk waren we allebei vastberaden: hij mocht niet vóór ons eindigen in de uitslag. Opdracht volbracht.”

Yves Lampaert en Victor Campenaerts startten op het autocircuit van Chimay in dezelfde ‘wave’, de laatste. Ben Hermans moest één ‘blok’ eerder aan de slag. De Limburger eindigde net als vorig jaar op de derde plaats en vond het een beetje jammer dat hij niet met gelijke wapens kon strijden tegen de renners die goud en zilver pakten. “Ik kreeg te maken met behoorlijk wat wind tijdens mijn rit. Ik zeg niet dat die andere twee in betere omstandigheden aan de slag konden, ik zoek geen excuus voor mijn nederlaag. Maar ik had het graag anders, eerlijker, gezien. Ik zit deze trui al jaren achterna. Maar verder dan ereplaatsen kom ik niet. Mij rest me dus niks meer dan te blijven terugkomen tot het lukt.”

Dames Elite: Ann-Sophie Duyck met straat voorsprong

De vierde opeenvolgende individuele tijdrittitel van Ann-Sophie Duyck was er eentje met een strik om. De West-Vlaamse wees Isabelle Beckers, tweede in de uitslag, meer dan twee minuten terug. Julie Van de Velde moest als winnares van de bronzen medaille net geen drie minuten prijsgeven. “Ik kwam naar hier om te winnen”, liet Ann-Sophie Duyck weten. “En met een zo groot mogelijke marge, liefst. Niet om mijn tegenstanders een draai om de oren te geven. Nee, je wordt als renner pas beter als je elke keer na afloop van een tijdrit door je benen zakt van vermoeidheid. Alleen op die manier verleg je je grenzen. Of zo’n titel me nog een plezier doet? Natuurlijk. Het is voor mij altijd een eer de beste van je land te zijn in een individuele discipline. Dus is elke nieuwe trui welkom.”

De tactiek die Duyck hanteerde op het autocircuit van Chimay? Eenvoudig. “Zo snel mogelijk tegen de eigen limiet gaan fietsen. Van de hitte had ik eigenlijk relatief weinig last. Ik had genoeg gedronken en was genoeg afgekoeld voor de start. IJsblokjes hielden me eigenlijk koel tot halfweg wedstrijd. Van dan af was het gewoon een kwestie van doorbijten. Of deze Belgische titel iets zegt met het oog op de kampioenschappen die er straks aan komen? Niet echt, nee. Ik heb respect voor de tegenstanders die ik in Chimay kon verslaan, maar de afwezigheid van andere specialisten als Sophie De Vuyst en Lotte Kopecky – normaal ook podiumkandidaten – vertekende het beeld enigszins. Ik zit voor mezelf op schema, dat is de belangrijkste les die ik onthou van dit BK.”

Heren Elite zonder contract: David Boucher maakt droom waar

Vorig jaar, in Mol-Postel, huilde David Boucher bittere tranen omdat hij naast de landstitel bij de eliterenners zonder contract greep. Twaalf maanden later haalde de renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice zijn breedste glimlach tevoorschijn. De voormalige Fransman haalde het met vijf seconden voorsprong op Kevin De Jonghe. Gianni Marchand, goed voor brons, deed op zijn beurt 11 seconden minder goed dan Boucher. Die wist met zijn vreugde geen blijf: “Ik heb een carrière van 14 jaar in de professionele wielersport achter de rug. En al die tijd droomde ik van een nationale trui. Die heb ik nu eindelijk te pakken. Vanaf dit moment kan ik mijn carrière als geslaagd beschouwen.”

David Boucher was zo’n beetje de ‘streekrenner’ in Chimay. De omloop waarop de renners het Belgisch kampioenschap afwerkten is ook het trainingsparcours van de kersverse kampioen. “Ik wist dus hoe ik de zaken moest aanpakken. Een beetje reserve houden in de eerste van twee ronden was aangewezen, omdat de wind en de hitte in het tweede deel onvermijdelijk hun tol zouden eisen. Toen ik bij de eerste passage aan de finish hoorde dat ik twee seconden beter deed dan de concurrent die me het dichtst benaderde mocht het gaspedaal voluit worden ingedrukt. En kijk, hier sta ik: Belgisch kampioen. Ik kan het nauwelijks geloven.”


Hot nieuws

03-06-20Belgian Cycling start langdurige samenwerking met INSCYD
02-06-20Algemene Statutaire Vergadering KBWB: Aankondiging en definitieve agenda
27-05-20UPDATES: maatregelen coronavirus (COVID-19)
19-05-20Info heropstart trainingen
14-05-20Selectiecriteria internationale kampioenschappen
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX Racing
BMX Freestyle
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Signaalgever
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Arbeidsongeva...
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
Info nieuw KB...
PartnersLinksVideo