Home | NL | FR
Campenaerts met klein verschil

21-06-18 Campenaerts met klein verschil

Benjamin Verraes, Ann-Sophie Duyck, Victor Campenaerts… De topfavorieten stelden in het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Anzegem niet teleur. Wél verrassende namen op het podium bij de heren en dames elite. Thomas De Gendt die een paar uur eerder terugkeerde van een hoogtestage en veldrijdster Ellen Van Loy zorgden voor dé surprises van de dag.

Benjamin Verraes volgt David Boucher op als ’s lands beste tijdrijder bij de eliterenners zonder contract. De 31-jarige West-Vlaming was een kleine halve minuut sneller dan Sander Elen. De bronzen medaille was weggelegd voor Julien Van Den Brande. “Ontzettend blij”, liet Verraes weten. “Vooral omdat het geen eenvoudige klus was. De betonwegen in de buurt van Anzegem ‘liepen’ voor geen meter, en de voortdurend aanwezige wind maakte het nog een keer dubbel zo lastig. Maar eind goed, al goed.”

Duyck met overmacht

Bij de vrouwen stak Ann-Sophie Duyck er, zoals verwacht, met kop en schouders bovenuit. De vice-Europese kampioene tijdrijden legde de bijna 29 kilometer af aan een gemiddelde van meer dan 43 kilometer per uur. Lotte Kopecky finishte op een tweede plaats, op ruim één minuut van Duyck. De verrassende winnares van de bronzen medaille was veldrijdster Ellen Van Loy, op het BK cross in Oostende nog goed voor zilver.

Of een vijfde opeenvolgende titel Ann-Sophie Duyck nog wat doet? “Jawel, hoor. Tegen de klok fietsen is nu eenmaal mijn ding. Ik blijf continu werken aan het bijschaven van mijn zwakke punten, dus elke nieuwe chronoproef is een uitdaging voor me. Maar alleen kan ik de klus niet klaren. In elke zege die ik behaal betrek ik mijn vriend en trainer, Sport Vlaanderen én Belgian Cycling. Zonder hun steun zou ik dit niveau niet kunnen halen. De volgende grote doelen zijn het EK en het WK. Of ik daar opnieuw hoge ogen kan gooien? Dat hangt van een paar factoren af. Van het gehalte van de tegenstanders en de aard van het parcours, vooral. Ik ben geen rastalent, ik moet het hebben van keihard werken. En dan nog heb ik zelf een superdag nodig en moeten er een paar concurrentes door het ijs zakken. Maar als die voorwaarden vervuld zijn kan ik een eind komen.”

Lotte Kopecky nam zonder problemen vrede met de zilveren plek. “Als je weet dat ik mijn laatste wegwedstrijd half september vorig jaar afwerkte, dan besef je meteen dat ik nu nog niet in topvorm kan zijn. Die komt er hopelijk in augustus aan, als ik samen met Jolien D’Hoore aantreed in het EK ploegkoers op de baan.”

De ambities die Ellen Van Loy als atlete koestert liggen nog een eind verder op de kalender. “Ik hoop opnieuw een regelmatig seizoen te ‘draaien’ in de cross”, klonk het. “Maar, in afwachting: dit is een mentale opsteker van formaat. Ik rij graag met een tijdritfiets, en ik hou van het eenzame van die inspanning, van het verleggen van mijn eigen grenzen. Maar dat me dat een bronzen medaille op het Belgisch kampioenschap zou opleveren? Nooit van durven dromen!”

Minieme bonus voor Campenaerts

Voor het derde jaar op rij was de spanning te snijden in het Belgisch kampioenschap voor heren elite. Twee jaar geleden bedroeg het verschil tussen winnaar Victor Campenaerts en runner-up Yves Lampaert drie seconden. Vorig jaar werden de rollen omgedraaid en haalde de West-Vlaming het met een bonus van 17 seconden, onder meer door een schuiver van zijn ‘eeuwige rivaal’. In Anzegem was het opnieuw de beurt aan Campenaerts, al kreeg de Europese kampioen tijdrijden concurrentie uit onverwachte hoek. Want niét Lampaert – derde, dit keer – maar Thomas De Gendt ontpopte zich tot de kwelduivel van de Antwerpenaar. Campenaerts moest alles uit de kast halen om met 2,5 seconden verschil te winnen van De Gendt.

“Supercool”, lachte Campenaerts tevreden. “Ik hou wel van een spannende race. (Lacht) Als het in mijn voordeel uitdraait, tenminste. Dat Lotto-Soudal één en twee scoort is ook mooi meegenomen. Quick.Step Floors afhouden is mooi, vooral omdat dit BK in ‘hun’ streek plaatsvond.”

De focus van de Antwerpenaar wordt vanaf nu richting Glasgow gedraaid. Daar hoopt Campenaerts zichzelf op te volgen als Europees kampioen tijdrijden. “Dat doe ik onder meer door een hoogtestage van bijna één maand. En ik zak vier à vijf dagen voor het EK al naar Glasgow af. Ik kreeg van bondscoach Kevin De Weert een stick met informatie over het parcours, maar door zo vroeg af te reizen kan ik het vooraf helemaal in de vingers krijgen. (Lacht) Ook al ben ik heel blij met deze Belgische titel, als het aan mij ligt trek ik die nationale trui het komende jaar niet aan. Dat zou betekenen dat ik opnieuw Europees kampioen word.”

Thomas De Gendt lag niet wakker van het feit dat hij nipt de duimen moest leggen voor zijn ploegmaat Victor Campenaerts. Onder meer omdat hij vooraf absoluut niks verwachtte van dit BK. “Als ik hier vooraf goed voor de dag had willen komen zat ik daags voordien geen twaalf uur in de auto. Ik kom net terug van een hoogtestage op de Stelvio, en het paste gewoon goed in mijn voorbereiding op de Tour om op dit moment nog eens volle bak te gaan op een tijdritfiets. Ambities had ik niet, omdat het met zo’n hoogtestage alle kanten uit kan. Ofwel kom je geen poot vooruit, zoals dat zondag allicht op het BK op de weg in Binche het geval zal zijn. Ofwel vergeten je benen nog één dag dat je weer op zeeniveau bent. Dat bleek in Anzegem het geval.”

Zilver, goud, brons… Op drie jaar tijd kreeg Yves Lampaert het hele spectrum aan medailles te zien. De West-Vlaming klokte de snelste tijd na ronde één maar gaf die 20 seconden bonus nadien mondjesmaat prijs. “Ik heb niet meer de benen die ik in de Ronde van Zwitserland had”, klonk het eerlijk. “Allicht een mindere dag, al heeft het feit dat ik verkouden ben natuurlijk ook niet geholpen. Maar ik zoek geen excuses, hoor. De klok liegt nooit. De nummers één en twee waren in Anzegem beter dan ik.”


Hot nieuws

20-08-19Nationale selecties: WK MTB Mont-Sainte-Anne
12-08-19Nationale selecties: Nations' Cup Men U23 - Tour de l'Avenir
12-08-19Lotto Cycling Cup - Flanders Ladies Classic | GP Sofie De Vuyst
12-08-19Lotto-Beker van België Junioren - Angreau-Honnelles
07-08-19Nationale selecties: WK Piste Junioren Frankfurt (Oder)
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo