Home | NL | FR
Kevin De Weert nieuwe bondscoach Heren Elite

12-02-16 Kevin De Weert nieuwe bondscoach Heren Elite

Kevin De Weert volgt Carlo Bomans op als bondscoach van de Belgische nationale ploeg bij de heren elite. Bomans gaat aan de slag als coach-coördinator van het Belgian Cycling Team, een taak die hij combineert met de sportieve verantwoordelijkheid voor de junioren. De Weert van zijn kant blijft het gezicht van het nieuwe klimproject dat de KBWB opstart.

De KBWB staat in 2016 voor het drukste jaar in haar bestaan. Nationale ploegen in alle categorieën en in alle disciplines zwermen straks uit over de hele wereld. Dus mag het geen verbazing wekken dat het op mekaar afstemmen van alle stages, alle verplaatsingen en alle voorbereidingen op die competities hoe langer hoe meer een helse klus wordt.

Op de tweedaagse stage van de coaches van het Belgian Cycling Team, in december, stak de noodzaak aan verandering de kop op. Toen werd duidelijk dat de algemene coördinatie van de werking van de hele sportieve staf – op administratief én logistiek vlak - best in handen gegeven wordt van één persoon. Tot dusver vervulde algemeen directeur Jos Smets die rol, maar dat deel van zijn takenpakket werd té omvangrijk om nog langer op die manier te kunnen doorgaan.

De oplossing voor dat probleem werd in eigen rangen gevonden. Omdat Carlo Bomans zich in het verleden als bondscoach onder meer onderscheidde door het organisatorische aspect van de zaak perfect te beheersen lag een overstap voor de hand. “Een goede voorbereiding was voor mij altijd het halve succes”, aldus Bomans. “Dus ligt deze nieuwe rol me wel. Ook al hield dat in dat er keuzes moesten gemaakt worden. Ik stak in het verleden nooit onder stoelen of banken dat ik het liefst met jonge renners werk. Omdat je daar echt nog iemand dingen kan bijbrengen. Dus kostte het me al bij al weinig moeite om afscheid te nemen van de profs. Kijk, ik stond tien jaar aan het hoofd van de Belgische nationale ploeg bij de elite. Dus leek dit een mooi moment om te kiezen voor een andere uitdaging. Ik kan met ‘mijn’ junioren blijven werken en me volop uitleven in de nieuwe ‘brugfunctie’ die ik krijg: dat lijkt me perfect.”

Ook Kevin De Weert krijgt een tweede petje op het hoofd. De ‘development coach’ van de KBWB komt straks op gezette tijdstippen in het spotlicht te staan als sportieve baas van het Belgian Cycling Team bij de elite, hét uithangbord van de federatie. Vroeger dan voorzien, zo blijkt.

“Toen ik bij de KBWB begon te werken stak ik niet onder stoelen of banken dat ik de ambitie had om op termijn bondscoach bij de profs te worden”, zegt De Weert. “Maar dat het zó snel zou gaan had ik niet verwacht. Mijn aanvankelijke plan was nog een tijdje in de schaduw van Carlo Bomans mee te lopen, om het vak helemaal onder de knie te krijgen. Het razenddrukke programma dat ons in 2016 wacht versnelde dit proces. We moeten straks als federatie op zoveel plekken tegelijk zijn dat er dringend iemand moest gevonden worden die de boel kon coördineren. Anders zag niemand de bomen nog door het bos. Dus word ik de komende maanden meteen voor de leeuwen gegooid. Op de Olympische Spelen, op het Europees Kampioenschap en op het WK. Een hele boterham, dat klopt. Maar het schrikt me niet af.”

De nieuwe rol van De Weert betekent niet dat het klimproject waarvan hij het gezicht is naar de achtergrond verdwijnt. Integendeel zelfs. Samen met onder meer Carlo Bomans en beloftencoach Jean-Pierre Dubois wordt keihard aan de weg bergop getimmerd. “Al van bij de nieuwelingen wordt er aan talentdetectie gedaan. En jongeren met potentieel bij de junioren en de beloften nemen we mee op specifieke klimstages. Ik werk nauw samen met mijn twee collega-bondscoaches en ga mee op trainingskampen. Ik werk bij de KBWB dus tegelijk met jeugdrenners en absolute toppers: een niet-alledaagse combinatie die me best zint…”

Presentatie persconferentie: klik hier 


Hot nieuws

24-01-22Data en locaties gezondheidssessies voor junioren in 2022
23-01-22Nationale selecties: UPDATE: WK Cyclocross Fayetteville
17-01-22Nationale selecties: Wereldbeker Cyclocross Hoogerheide
10-01-22Nationale selecties: Wereldbeker Cyclocross Flamanville
29-12-21Nationale selecties: WK Cycling Esports 2022
ESSO Beobank AG Insurance EY lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Naessens Ridley Jupiler Concordia Toyota Vanreusel Snacks Het Laatste Nieuws Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Intern reglement
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX Racing
BMX Freestyle
Indoor Cycling
Cycling Esports
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Prijzenbarema's
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Signaalgever
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Aangifte (arb...
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
Info nieuw KB...
PartnersLinksWebshop
Kledij