Home | NL | FR
Jens Keukeleire bekroont gave ploegprestatie

28-05-17 Jens Keukeleire bekroont gave ploegprestatie

TONGEREN - Voor het eerst nam het Belgian Cycling Team deel aan de Baloise Belgium Tour. En meteen stond er een renner van de nationale ploeg als eindwinnaar op het podium. Jens Keukeleire werd door een ronduit fantastische ploeg naar winst geloodst, al werd het in volle finale nog even héél spannend.

Het Belgian Cycling Team startte afgelopen dinsdag in Lochristi met drie beschermde renners: Jan Bakelants, Oliver Naesen en Jens Keukeleire. Die laatste deed in de koninginnenrit van zaterdag een gooi naar ritzege en leiderstrui maar faalde op twee fronten. “Dat was flink balen”, klonk het achteraf. “Ik maakte een paar inschattingsfouten en kwam op die manier niet meer in aanmerking voor dagwinst. En wat het algemeen klassement betreft strandde ik op één seconde van de Fransman Cavagna. Niet dat ik er ’s nachts van wakker lag, maar het scheelde toch niet veel.”
Bondscoach Kevin De Weert stippelde met het oog op de slotrit naar Tongeren een tactisch plan uit. “Een scenario dat we tot in detail uitvoerden”, liet Jens Keukeleire weten. Het Belgian Cycling Team liet een paar ongevaarlijke renners wegrijden, hield de vluchtersgroep keurig binnen schot en loodste Jens Keukeleire op die manier in een zetel naar de Gouden Kilometer. Daar lagen drie keer maximaal drie seconden bonificatie te wachten. De ideale springplank voor Keukeleire om haasje-over te doen in het algemeen klassement. Met één keer drie en tweemaal twee seconden bonificatie werd met brio in dat opzet geslaagd. Al kostte dat veel krachten. “Spurt maar eens drie keer in één kilometer tijd. Niet eenvoudig.”
Quick.Step Floors zette in de laatste twintig kilometer alles op alles door vier renners in een volgende vlucht te stoppen. Van het Belgian Cycling Team tekende alleen Keukeleire aanwezig. Goed voor een kleine opstoot van paniek bij de Bruggeling. Maar opnieuw zetten de renners van bondscoach Kevin De Weert de scheve situatie recht.
Jens Keukeleire: “De teamgeest was werkelijk voortreffelijk, de hele week door. Als renner reed ik tot dusver alleen maar voor buitenlandse ploegen. Voor mij is het altijd al een verademing geweest als ik in de nationale ploeg eindelijk weer eens een keertje mijn eigen taal kan spreken. Wat mijn gelegenheidsploegmaats de afgelopen dagen aan werk opknapten: echt indrukwekkend Ook de drie beloften die in de kern zaten trokken méér dan hun plan. Die gasten leken boven zichzelf uit te stijgen. Ook zij hebben hun aandeel in deze zege.”
De algemene hergroeping volgde op dik tien kilometer van de finish. Maar ‘freewheelen’ richting eindwinst was er voor Jens Keukeleire niet bij, omdat de gelegenheidskopman van het Belgian Cycling Team op 2.000 meter voor de finish ten val kwam. “Ik wist niet hoe ver het nog was, op dat moment. Dus vreesde ik dat alles me uit handen glipte toen ik die bocht naar links verkeerd inschatte. Maar gelukkig stelde Kevin De Weert me langs de radio meteen gerust. Ik kon een beroep doen op de drie kilometer-regel die inhoudt dat ik dezelfde tijd van de winnaar kreeg. (Lacht) Ik was een eind achterop, maar op die manier kon ik gepast vieren toen ik de finish overschreed.”
Jan Bakelants was de eerste die vorig jaar met de idee van een ‘gelegenheids nationale ploeg’ op de proppen kwam. Toen lukte dat nog niet. Afgelopen winter kaartte Jens Keukeleire het voorstel opnieuw aan bij Kevin De Weert. En kijk, de ‘Blauwe Garde’ maakte meteen indruk tijdens het eerste optreden in de Baloise Belgium Tour.
“Dit smaakt wat mij betreft naar nóg”, besloot Jens Keukeleire. “En als het aan mij ligt mag de ploeg de hele tijd door bestaan uit vijf profs en drie beloften. In deze rittenkoers bleek dat die jonge jongens absoluut een aanwinst waren. En voor jongens die al een tijdje in het profpeloton vertoeven is het leuk als je je kennis kan doorgeven aan de jongere generatie. Ook al won ik eerder al een rit in de Vuelta, de winst Baloise Belgium Tour – ook al omdat die in erg aparte omstandigheden tot stand kwam – staat wat mij betreft minstens op gelijke hoogte met die etappezege in Spanje.”


Hot nieuws

18-05-18Nationale selecties: Rás Tailteann
18-05-18Nationale selecties: Wereldbeker MTB XCO Albstadt
18-05-18Nationale selecties: UEC BMX European Cup 7&8 Blegny
18-05-18Nationale selecties: Nations' Cup Men Juniors - Trophée Centre Morbihan
13-05-18Eerste klimstage voor vrouwen
ESSO AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
Belgian Cycli...
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo