Home | NL | FR
Bondscoach Sven Vanthourenhout wikt en weegt de kansen van Belgian Cycling Team

02-02-18 Bondscoach Sven Vanthourenhout wikt en weegt de kansen van Belgian Cycling Team

Het Belgian Cycling Team sloeg donderdag de tenten op in Valkenburg. De heren en dames elite kregen het parcours waarop zaterdag en zondag het wereldkampioenschap veldrijden wordt afgewerkt vorige week al in primeur te zien, donderdagmiddag waren de jeugdrenners aan de beurt. Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft er alvast een goed oog in. “We hebben medaillekansen in elke categorie.”

Nauwelijks twee maanden geleden leek het alsof de junioren het op het WK met al dan niet verre ereplaatsen zouden moeten stellen. Maar Sven Vanthourenhout stelt vast dat er de laatste weken een kentering is gekomen in de prestaties van de jongste renners die in Valkenburg zullen aantreden. “Sinds de Wereldbekermanches van Namen en Zolder gaat het de goeie kant op. En je kan duidelijk merken dat de hele selectie zich optrekt aan dat gegeven. Niemand wil onderdoen voor de andere jongens, dus gaat het algemene niveau de hoogte in. Zodanig zelfs dat mijn renners straks niet kansloos zijn als het om de medailles gaat. De vorige Wereldbekers leerden me dat nagenoeg de hele selectie zich bij de beste tien in de uitslag kwalificeerde, dus zou het me ontgoochelen als dat in Valkenburg anders zou zijn. Namen naar voren schuiven is moeilijk, maar ik zie straks een Belgische renner meedoen voor de titel, ja. Veel zal afhangen van de conditie van de dag.”

Dat geldt ook voor Laura Verdonschot, het speerpunt van Belgian Cycling bij de dames beloften. “In principe moet Laura bekwaam zijn om mee te doen voor goud, zilver of brons.” De slag die Vanthourenhout om de arm houdt heeft te maken met de gezondheidsperikelen die de Limburgse nu al maanden op rij kent. “Hopelijk valt alles in de juiste plooi, maar dat is en blijft afwachten. Wat de rest van de ploeg betreft: die drie meisjes gaan voor het eerst naar een Wereldkampioenschap. Dus dat wordt koffiedik kijken. Ik kan alleen maar hopen dat ze Valkenburg uitkiezen om hun beste wedstrijd van het seizoen neer te zetten.”

Bij de heren beloften draait de titelstrijd volgens Sven Vanthourenhout uit op een duel tussen Eli Iserbyt en Thomas Pidcock. “Zonder pech van één van die twee renners liggen goud en zilver dus al vast. De vraag is enkel wie uiteindelijk met welke medaille aan de haal gaat. Ik geloof echt in de kansen van Iserbyt, want Eli heeft de Brit eerder dit seizoen al een paar keer op zijn waarde geklopt. Voor de bronzen medaille kijk ik nadrukkelijk naar de rest van mijn beloftenploeg. Het zou mooi zijn als ook die derde plek door een renner van het Belgian Cycling Team wordt bezet.”

De dames elite starten straks met één absolute kanshebber: uittredend wereldkampioene Sanne Cant. Vanthourenhout: “Ook al is Valkenburg in principe niet haar lievelingsparcours, als Sanne echt goed is dan kan ze elke omloop aan. Ze hoeft trouwens van niemand schrik te hebben. Als je kijkt naar het traject dat ze tot dusver heeft afgelegd kan je wel stellen dat ze het hele seizoen door heeft bewezen dat ze die regenboogtrui echt terecht heeft gedragen. Ik geloof dus rotsvast in haar kansen op een verlenging van die wereldtitel.”

Wat bij de beloften geldt, gaat ook op voor de heren elite. Ook daar liggen de plekken één en twee volgens Sven Vanthourenhout al voor de start vast. “Ik trap een open deur in als ik voorspel dat het een tweestrijd wordt tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. In eerste instantie hoop ik dat Wout tot diep in de wedstrijd op titelkoers zal kunnen blijven. En waarom zou dat niet kunnen? De verkenning van vorige week leerde hem dat de omloop op de Cauberg hem echt wel ligt. En ook al verloor hij in Hoogerheide vorig weekend van Van der Poel, ik weet best dat Van Aert een goed gevoel overhield van die laatste Wereldbekerwedstrijd. Ook in deze categorie ligt de strijd om het brons wijd open. Ik zou het dus wel prettig vinden als één van mijn renners zondagmiddag op het podium kan staan, naast Wout en Mathieu.”


Hot nieuws

23-01-19Data en locaties gezondheidssessies voor junioren in 2019
21-01-19Nationale selecties: Wereldbeker Piste Hongkong
21-01-19Beobank nieuwe partner van Belgian Cycling
21-01-19Nationale selecties: Wereldbeker Cyclocross Hoogerheide
21-01-19Nationale selecties: WK Cyclocross Bogense
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo