Home | NL | FR
Bescherm je lichaam tegen de koude met NAQI

06-03-18 Bescherm je lichaam tegen de koude met NAQI

Een gesprek met Greet Claes, HEAD R&D bij NAQI®


Welk effect heeft koude op de huid?

Ons lichaam wil een constante temperatuur behouden (= homeotherm). Organen zoals bijvoorbeeld het hart en de maag hebben dit nodig om optimaal te kunnen functioneren. Op de huid zitten gevoelige koude receptoren, die snelle afkoelingen aan de huid opmerken en dit aan de hersenen doorgeven. Bij afkoeling geven ze meer pulsen af dan bij opwarming, en ze zijn ook talrijker dan de warmtereceptoren. Deze koud receptoren heten ook wel 'lichaampjes van Krause'. Ze detecteren koude doordat ze reageren op door lagere temperaturen veroorzaakte weefselkrimp. De bloedvaten in de huid gaan bij koude samentrekken en er stroomt minder bloed naar de oppervlakte (huid) van ons lichaam. Bij warmte krijg je het omgekeerde effect en gaat alles zich openzetten om de overmaat aan lichaamstemperatuur vrij te geven.

Heeft koude hetzelfde effect op de spieren of ligt dat anders?

Wanneer we intensief sporten, dan gaat ons bloed veel sneller door ons lichaam stromen. Het bloed dat circuleert, moet de spieren opwarmen. Als die circulatie vermindert, dan gaan onze spieren dus automatisch afkoelen. Om te kunnen beginnen sporten moeten de spieren al opgewarmd zijn. En daarin schuilt eigenlijk een soort van tegenstrijdigheid.

Aan welke eigenschappen moet een product dat tegen koude beschermt voldoen?

De gebruikte producten moeten op basis van olie zijn en zeker niet occlusief (= afsluiten van de barrière). Water is uit den boze, omdat je in water altijd 25% meer warmte verliest. Je kunt dat eigenlijk best op de volgende manier voorstellen. Stel dat je op een terras zit bij 25 graden en enkel een T-shirt draagt, dan is dat geen enkel probleem. Maar neem eens een bad van 25 graden, daar blijf je niet in zitten!

Bij koude, regen en wind hebben fietsers dan ook extra bescherming nodig omdat de warmteafgifte veel groter is. Onvoldoende bescherming leidt tot verminderde soepelheid van de spieren met een verminderde  prestatie en meer kans op letsels tot gevolg.

Vraagt de huid een andere bescherming afhankelijk van de leeftijd?

De bescherming die nodig is, is in principe voor iedereen hetzelfde. Alleen: hoe ouder, hoe trager dat de aanpassing aan de omgevingstemperatuur gaat verlopen. Het is niet zo dat het beter is om een oudere huid met andere of minder producten te gaan beschermen. Integendeel, de oudere huid heeft net meer bescherming nodig. Wat je wel ziet, is dat mensen bij koude opwarmende producten gaan gebruiken en dat is zeker bij kinderen te vermijden. Het is wel zo dat bijvoorbeeld koude voeten of koude handen vaak een kwestie van het verleggen van de aandacht zijn en ook een subjectief gevoel, afhankelijk van geslacht een leeftijd.

Zijn er lichaamsdelen die meer te lijden hebben onder koude dan andere?

Het zijn eigenlijk onze extremiteiten – de delen van ons lichaam die uitsteken ten opzichte van de rest – die het snelst koud gaan worden. Koude handen en koude voeten,  iedereen heeft er wel eens last van. In die lichaamsdelen is de doorbloeding het minst en ze gaan het snelst de omgevingstemperatuur overnemen. Het gelaat beschermen is echter ook zeer belangrijk. Sporters kleden zich meestal wel goed aan, maar het gelaat blijft vaak vrij. Bovendien verdwijnt ongeveer 40% van de lichaamswarmte via het gelaat.

Zijn er zaken waar een sporter en zijn begeleiders bij het trainen moeten op letten om beter voorbereid te zijn op koude?

Een fout die veel gemaakt wordt, is dat er opwarmende producten zonder beschermende film gebruikt worden.  Die gaan dan de bloedvaten openzetten, zodanig dat de bloedcirculatie verbetert. Maar als je dan geen bescherming aanbrengt, dan krijg je eigenlijk het tegenovergestelde effect van datgene wat je wil bereiken. Het resultaat gaat zijn dat de sporter het buiten kouder gaat hebben dan dat hij het zou hebben zonder het aangebrachte opwarmende product. Het natuurlijke mechanisme wordt in zulk een geval tegengewerkt. Kies voor een opwarmend product dat de warmteafgifte vermindert zonder dat er echter een occlusief effect wordt veroorzaakt. Breng het product best aan  – bijvoorbeeld op de handen, benen en voeten – wanneer die lichaamsdelen nog warm hebben. Zo blijft de temperatuur constanter, want eenmaal je het koud hebt, dan is het kwaad eigenlijk al geschied.

 Hot nieuws

17-05-19België-Nederland vrouwencompetitie 2020
16-05-19Verslag Algemene Statutaire Vergadering KBWB dd. 15/05/2019
15-05-19Nationale selecties: Wereldbeker MTB & UCI Junior Series MTB XCO Albstadt
15-05-19Nationale selecties: Grand Prix Minsk
15-05-19Topcompetitie Nieuwelingen - Herman Vanspringels Diamond
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo