Home | NL | FR
Kevin De Weert debuteert als beloftencoach

22-03-18 Kevin De Weert debuteert als beloftencoach

Zondag debuteert Kevin De Weert als bondscoach bij de beloften in Gent-Wevelgem, een wedstrijd die deel uitmaakt van de prestigieuze Nations Cup. Goed voor een gezonde dosis spanning, zo blijkt. “Want dit is toch een beetje een sprong in het onbekende.”

Bij de eliterenners mag de erelijst van Kevin De Weert als bondscoach gezien worden. Olympisch goud met Greg Van Avermaet, een Europese titel in het tijdrijden met Victor Campenaerts en een bronzen plak op het WK in Qatar met Tom Boonen: dat kan tellen, qua adelbrieven. Maar voor zijn allereerste Grote Afspraak als selectieheer bij de beloften gaat de teller weer op nul. “Dat heeft met een paar dingen te maken. Met het feit dat het mijn eerste koers als ploegleider van de nationale selectie U23 betreft, eerst en vooral. Komt daar nog bij dat ik nog niet helemaal op de hoogte ben van de kwaliteiten van alle renners die deel uitmaken van die categorie. Dat kan ook niet anders. Want zo lang ben ik tenslotte nog niet aan de slag als bondscoach bij de beloften.”


Dus baseerde Kevin De Weert die eerste selectie op een paar criteria. “Het was niet zo dat ik niemand kende bij de beloften. Ik leerde de afgelopen jaren een paar jongens beter kennen tijdens een van de klimstages die Belgian Cycling organiseerde. Maar dat zijn atleten die niet meteen beantwoorden aan het profiel van de renners die je voor ogen hebt in onder meer Gent-Wevelgem of de Ronde van Vlaanderen, de komende twee wedstrijden voor de Nations Cup. Dus bezocht ik de afgelopen weken een paar koersen en gaf ik mijn ogen goed de kost. En voor de rest ging ik veel op extern advies af. Van juniorencoach Carlo Bomans, bijvoorbeeld. De jongens die vandaag de dienst uitmaken in het beloftenpeloton passeerden immers eerst langs hem. Verder praat ik geregeld met de teams waarvoor die jongens aan de slag zijn. En ik hou de site van Directvélo – erg goed geïnformeerd wat de jongerencategorieën betreft – continu in de gaten. Ook de testresultaten van de jongens vraag ik op. Al die factoren samen geven me toch een goed beeld van de mogelijkheden van de toplaag bij de U23. Alleen maar afgaan op de resultaten die de renners tot dusver in het seizoen boekten zou niet verstandig zijn. Want vaak zeggen die niet alles.”


Bij de eliterenners met contract – de profs, met andere woorden – pakt Kevin De Weert traditioneel uit met een strak omlijnd plan. Een beperkt aantal kopmannen, een paar renners die ‘beschermd’ worden en een aantal coureurs die vooraf perfect weten dat ze in een dienende rol gecast worden. Een aanpak die in de beloftencategorie niet werkt. “Omdat elke jongen in mijn selectie maar van één ding droomt: prof worden. Dus hoor je iedereen de kans te geven zich in wedstrijden van belang te onderscheiden. Werken met een ploeg met één absolute kopman is dus uit den boze. Dat kan je de rest van het team gewoon niet aandoen.”


Dus belooft zijn eerste tactische praatje voor de aanvang van de wedstrijd meteen erg speciaal te worden. “Duidelijke afspraken maken is het ordewoord”, klinkt het. “Vooral omdat ik onderweg nog nauwelijks iets zal kunnen bijsturen. Want er wordt zondag zonder communicatiemiddelen gereden. Ik heb een redelijk zicht op wie tot wat in staat is, maar dan nog wordt het zaak al de kwaliteiten van al die renners op mekaar af te stemmen. Net dat aspect zorgt voor een gezonde vorm van zenuwen, dat steek ik niet weg. Net omdat er behoorlijk wat onverwachte obstakels kunnen opduiken. Maar dat maakt de uitdaging er alleen maar groter op.”


In het verleden heette het wel eens dat een aantal beloftenrenners door hun ploeg in te veel wedstrijden werd opgesteld, zodat ze niet in topvorm aan de start van het wereldkampioenschap – met voorsprong de belangrijkste wedstrijd van het seizoen – verschenen. Of Kevin De Weert dat onderwerp al ter sprake bracht bij de belangrijkste beloftenteams?


“Absoluut. Het eerste wat ik als bondscoach deed was in gesprek gaan met de ploegen, nog vóór ik renners contacteerde. En ik moet eerlijk bekennen dat ik de indruk heb dat we mekaar begrijpen, wat dat onderwerp betreft. Ik heb de indruk dat ik met de teams op goeie voet sta. Ik heb alvast geen klachten. Hopelijk blijft dat ook zo. Want vergis je niet: ook zo’n ploeg zet een medaille of een titel op een EK of een WK graag op het eigen visitekaartje, hoor. Het is echt niet zo dat ploegen die wedstrijd minder belangrijk vinden omdat hun renners toevallig op dat moment aantreden in een shirt van Belgian Cycling.”
Eind september gaat Kevin De Weert aan de slag als coach op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Innsbruck. Bij de profs heeft De Weert al een poosje een ruime kern van een twaalftal renners in zijn hoofd. Maar zo werkt het niet bij de beloften.


“Daar werk ik nog niet met een vaste kern. Het is de bedoeling dat ik samen met trainer Erwin Borgonjon halfweg het seizoen een achttal renners laat weten dat ze in aanmerking komen voor het WK. Vanaf dan wordt er specifiek en doelgericht gewerkt met die jongens. Een opbouw in het vooruitzicht van die ene Grote Afspraak. Hopelijk willen hun ploegen daar ook een eind in meegaan. Maar dan nog wordt het allicht tot het laatst wachten vooraleer ik een team kan samenstellen. Onder meer omdat er in Oostenrijk allicht een paar profrenners zullen meerijden bij de U23. Zelf ben ik absoluut geen voorstander van die regel, maar als alle andere landen dat doen zou ik wel gek zijn in mijn eigen vingers te gaan snijden. Maar wat ik nu wel al kan vertellen is dat ik op het EK in Tsjechië uitsluitend een beroep zal doen op beloftenrenners.”Hot nieuws

21-03-19Algemene Statutaire Vergadering KBWB: aankondiging en voorlopige agenda
18-03-19Terugbetalingen aan organisatoren na stormweer
07-03-19Nationale selecties: Omloop van de Westhoek
07-03-19Officiële BMX trui Belgian Cycling voor deelnemers WK Zolder
07-03-19Antidopingcontroles (inter)nationale wedstrijden
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo