Home | NL | FR
Liedekerke feest

29-07-18 Liedekerke feest

Drie wedstrijden bij de nieuwelingen leverden evenveel mooie nieuwe Belgische kampioenen op. Goeie organisatie, een uitdagende omloop, prachtweer en een behoorlijk pak volk langs de kant van de weg: de grote winnaar in Liedekerke was de wielersport zélf.

Bij de dames nieuwelingen bleef het onderweg bij schuchtere uitvalspogingen. Veel verder dan een paar honderd meter voorsprong leverden de paar vluchtpogingen die werden ondernomen niet op. Ook Marith Vanhove, de latere winnares, probeerde onderweg even te ‘prikken’. “Maar net toen ik demarreerde schoot ik uit mijn pedaal”, klonk het. “Dus legde ik me maar toe op de spurt. Omdat ik mezelf toch tot de snelsten van het pak rekende was dat geen probleem. Ook al heb ik, eerlijk gezegd, liever wedstrijden met wat meer activiteit onderweg. Want tijdens dit BK werd er voornamelijk naar mekaar gekeken. En naar mij. Ik startte als topfavoriet, omdat ik dit seizoen al een tiental wedstrijden won. Dat ik het in deze omstandigheden toch kon afmaken pleziert me dubbel.”
Marith Vanhove was de snelste, voor Julie De Wilde en Katrijn De Clercq. Haar eerste landstitel betekent voor de Izegemse een stimulans om verder werk te blijven maken van het schaven aan haar tekortkomingen als renner. Want het blijft haar bedoeling om verder door te groeien in deze sporttak. “Ik ga vanaf volgend jaar naar de Topsportschool. Daar hoop ik vorderingen te kunnen maken, onder meer in het tijdrijden. Alleen fietsen is voorlopig moeilijk voor mij. Dus verwacht ik dat ik mijn basis zal kunnen verbreden. Wie mijn idolen zijn? Yves Lampaert omdat hij een West-Vlaming is, net als ik. En Zdenek Stybar, al van kindsbeen af. En bij de vrouwen Jolien D’Hoore, dat vind ik een echte topper.”

Cian Uijtdebroek verbaast bij eerstejaars
Bij de eerstejaars debutanten liet Cian Uijtdebroek behoorlijk wat monden van verbazing openvallen. Na een geanimeerde wedstrijd pakte de naar Wallonië verhuisde Vlaming op dik 15 kilometer van de finish uit met een beslissende demarrage. “Een eerste poging had weinig opgeleverd. Maar ik wilde me niet als een schaap naar de slachtbank laten leiden, dus moést ik het nog een keertje proberen. Ik heb geen kwaliteiten als spurter, door hoor ik het af te maken in een ontsnapping.”
Met succes, het moet gezegd. Want de knaap bouwde zijn voorsprong gestaag uit tot ruim boven de minuut. Stan De Cruyenaere finishte als tweede, de bronzen medaille was weggelegd voor Thomas Szkandera. “Ik kan een beetje alleen fietsen”, klonk het bescheiden. “Dus zette ik alles op alles. Ik heb wel wat kwaliteiten als tijdrijder (Uijtdebroek finishte eerder al tweede en derde in BK’s tijdrijden bij de jeugd), dus schrikte de afstand me niet af.”
En zeggen dat de inwoner van Hannuit vooraf niet veel zin had in het BK dat in Liedekerke op stapel stond. “Ik moet het normaal gezien hebben van een lastiger parcours. Hier viel weinig te klimmen. Maar toch heb ik het maar geprobeerd. En kijk, als je er weinig van verwacht valt het soms mee.”

Siebe Deweirdt de snelste van vijf tweedejaars
Bij de tweedejaars debutanten ging het plankgas van bij de start. Na een ongemeen fel betwiste wedstrijd bleven er in de slotronde nog vijf renners over die op koers zaten voor de Belgische titel. Al bleef de voorsprong van het quintet op het peloton al die tijd akelig klein, schommelend tussen 15 seconden en een halve minuut. “Dat maakte dat er geen seconde mocht geaarzeld worden”, liet winnaar Siebe Deweirdt weten. “De verstandhouding onderling was dan ook voorbeeldig. Hoe ik het kon afmaken? Pffff, ik weet het eigenlijk niet. De spurt werd van ver ingezet, en ik begrijp nog steeds niet waar ik de kracht vandaan haalde om de rest achter me te kunnen houden.” Axel De Kinder kwam als tweede over de finish, Wout Van Hamme deed één plekje minder goed.
Deweirdt had het na afloop over een seizoen dat nu al niet meer stuk kan. Al ligt er straks mogelijk nog een fraaie bonus op hem te wachten. “Ik sta nog aan de leiding in het algemeen klassement voor de Topcompetitie”, klonk het. “Die plek verdedigen wordt mijn volgende grote doel. Stel je voor dat dat ook lukt… Dan wordt dit helemaal een seizoen om in te kaderen.”Hot nieuws

27-05-20UPDATES: maatregelen coronavirus (COVID-19)
19-05-20Info heropstart trainingen
14-05-20Selectiecriteria internationale kampioenschappen
18-03-20Beperkte permanentie Belgian Cycling
17-03-20Annulatie gezondheidssessies 2020
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX Racing
BMX Freestyle
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Signaalgever
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Arbeidsongeva...
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
Info nieuw KB...
PartnersLinksVideo