Home | NL | FR
Nieuwbouwproject Tubeke

03-05-19 Nieuwbouwproject Tubeke

Ook al bestaat de Koninklijke Belgische WIelerbond al sinds 1882, Belgian Cycling is springlevend. Van ouderdomsverschijnselen is geen sprake bij de federatie, destijds één van de vijf stichtende leden van de Internationale Wielerbond UCI. Dat wordt onder meer bewezen door de toonaangevende rol die Belgian Cycling in het internationale wielerlandschap blijft spelen. Een leidende functie die met hand en tand verdedigd wordt.

Omdat ter plaatse trappelen gelijk staat met achteruitgaan wordt binnen de schoot van de federatie voortdurend naar vernieuwing en innovatie gezocht. In die optiek moet ook de aanstaande verhuis van de zetel van Belgian Cycling worden bekeken. Tubeke wordt straks niet alleen het administratieve kloppende hart van de federatie, de nieuwe pleisterplek biedt ook ruimte om alle logistieke activiteiten van de wielerbond te centraliseren in een state of the art-gebouw, functioneel en modern, dat symbool zal staan voor de onverminderde ambitie van de wielerbond. Ook de atleten kunnen hun voordeel doen met deze overstap. Want de buurt rond Tubeke biedt perfecte trainingsmogelijkheden, met het nieuwe bondsgebouw en het nabijgelegen hotel als geknipte uitvalsbasis. Wegrenners kunnen perfect hun ding doen op de glooiende wegen rond Tubeke en BMX’ers kunnen bijvoorbeeld terecht in het nabijgelegen Halle.

Omdat Belgian Cycling de overstap naar Tubeke maakt, een plek waar ook al de technische staf van de Koninklijke Belgische Voetbalbond onderdak vond, mag de hoop gekoesterd worden dat die plek in de toekomst kan uitgroeien tot een heuse sportcampus, een plaats waar ook andere federaties en sportbedrijven een onderkomen kunnen vinden.

Toen de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond in 1970 de gebouwen aan het befaamde   Martelarenplein in het centrum van Brussel inruilde voor een - destijds - modern kantoor in de Globelaan in Vorst zetten renners als Eddy Merckx, Roger en Erik De Vlaeminck, Albert Van Dame, Walter Godefroot, Johan De Muynck, Patrick Sercu, Robert Van Lancker en Lucien Van Impe België als wielerland  op de kaart. Vijf decennia later heten hun opvolgers Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Sanne Cant, Philippe Gilbert, Jolien D’Hoore en Nicky Degrendele. En renners als onder meer Bjorg Lambrecht, Eli Yserbyt en Remco Evenepoel staan te trappelen om straks voor aflossing van de wacht te zorgen. In een sportlandschap dat in ijltempo veranderd. Want atleten die het straks willen waarmaken zullen het moeten opnemen tegen concurrenten die uit alle continenten komen.

De tijd dat wielrennen een sporttak was die uitsluitend in een aantal Europese landen werd beoefend is al een hele poos voorbij. Die natuurlijke voorsprong van destijds is voor Belgian Cycling al een tijdje geleden achter de rug. Onder meer door het aantrekken van een aantal ervaren bondscoaches, ex-atleten die ook kunnen terugvallen op een batterij aan wetenschappelijk geschoolde trainers, en de voortdurende zoektocht naar het beste materiaal is België erin geslaagd de positie in de spits van het peloton te vrijwaren.

Dat de lat onverminderd hoog kan blijven liggen heeft Belgian Cycling onder meer te danken aan de gewaardeerde inbreng van tal van sponsors. Maar vandaag, bij de voorstelling van dit project, gaat onze dank in eerste instantie uit naar de provincie Waals-Brabant, de motor van deze sportsite. Zonder hun inbreng was dit allemaal niet mogelijk. Ook bouwpartners Willy Naessens en Beobank verdienen onze dankbaarheid, net als de gemeente Tubeke.

Het ordewoord voor de komende decennia? Ambitie! En dat kan je nergens beter waarmaken dan in een omgeving die dat woord verpersoonlijkt. Het begin van elk lijntje dat naar succes lijdt wordt vanaf eind 2019 in Tubeke getrokken. Of hoe zelfs een 137-jarige zichzelf kan blijven heruitvinden.

 

Download het persdossierHot nieuws

27-05-20UPDATES: maatregelen coronavirus (COVID-19)
19-05-20Info heropstart trainingen
14-05-20Selectiecriteria internationale kampioenschappen
18-03-20Beperkte permanentie Belgian Cycling
17-03-20Annulatie gezondheidssessies 2020
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX Racing
BMX Freestyle
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Signaalgever
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Arbeidsongeva...
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
Info nieuw KB...
PartnersLinksVideo