Home | NL | FR
UPDATES maatregelen coronavirus (COVID-19)

03-04-20 UPDATES maatregelen coronavirus (COVID-19)

 
 
 
UPDATE 03.04.2020 (14h00)
 
De Interfederale Coördinatiecel van Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen schorst alle wielerwedstrijden in ons land tot nader order op tot en met 1 juni 2020. Deze maatregel is een logisch verlengstuk van een gelijkaardige beslissing die de UCI eerder nam. De beslissing geldt voor alle competities in België op de internationale, nationale en regionale kalender, voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines. Dit besluit heeft te maken met de maatregelen rond het Covid 19-virus in ons land.

De verlenging van het opschorten van alle wielerwedstrijden heeft onder meer ook gevolgen voor een aantal Belgische kampioenschappen. Zo vinden de kampioenschappen MTB Enduro (Aywaille, 9 mei), Trial (Malmedy, 16 mei) en Juniores Wegwielrennen (Middelkerke, 24 mei) niet plaats. Met de organisatoren werd contact opgenomen om een nieuwe datum voor die kampioenschappen vast te leggen.

Door het schrappen van de provinciale kampioenschappen in mei werd ook besloten om in 2020 geen provinciale en regionale titels van de zomercompetities uit te reiken. Deze maatregel geldt in Vlaanderen voor alle disciplines en in alle categorieën. Een beslissing die iedereen op gelijke voet behandelt en die tevens ruimte creëert op de kalender.

Meerdere organisatoren gaan ondertussen op zoek naar een nieuwe datum voor hun eerder afgelaste wedstrijden. Voor de nationale en internationale competities is het wachten op de beslissingen van de UCI. De kalender blijft in elk geval open tot 2 november. Het einde van de regionale kalender blijft behouden op 11 oktober voor de U15-renners, op 31 oktober voor de andere categorieën.

Tot en met 1 juni worden ook alle recreatieve organisaties geschrapt. Worden ook geannuleerd: alle activiteiten van de nationale en regionale ploegen (testen, groepstrainingen, stages, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën.

De promotie activiteiten van Cycling Vlaanderen in de scholen in het kader van Kidz on Wheelz worden afgelast voor het huidige schooljaar.

Aan de renners en recreatieve fietsers wordt gevraagd om de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op te volgen en strikt na te leven.

In deze uiterst moeilijke periode wordt het interfederaal overleg verder gezet om, indien nodig, de maatregelen aan te passen aan de evolutie van de situatie, met de algemene gezondheid en het belang van de wielersport voor ogen.
 
 
UPDATE 03.04.2020 (14h00)
 
 

UPDATE 01.04.2020 (07h30)
 
 
 
UPDATE 31.03.2020 (10h30)
 
 
 
UPDATE 30.03.2020 (07h40)
 
 
 
UPDATE 27.03.2020 (06h40)
 


UPDATE 26.03.2020 (16h00)
 
 

UPDATE 25.03.2020 (16h00)

Om een antwoord te bieden aan de huidige problematiek in verband met het coronavirus en de impact daarvan op de kalender van de wielerwedstrijden installeerden Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen een interfederale coördinatiecel.  Deze besliste alvast dat de zomerkalender van het wielerseizoen 2020 wordt verlengd tot 31 oktober.

Het BK tijdrijden voor de jeugd (tot en met de U23 categorie) dat voorzien was op 1 mei in Borlo wordt verplaatst naar 12 juli op dezelfde locatie. Het BK ploegentijdrijden dat op die datum stond geprogrammeerd vervalt. Om de concurrentie met de BeNeLadies Tour uit de weg te gaan wordt het BK tijdrijden voor vrouwen U23 wel uit het pakket gelicht. Zij werken hun kampioenschap straks af samen met de profs en de elite-2 renners, op 18 juni in Koksijde.

Wat de wedstrijden betreft die voor de meimaand staan geprogrammeerd, wordt uiterlijk op 3 april beslist of die al dan niet kunnen plaatsvinden. Bij het nemen van die beslissing laat Belgian Cycling zich leiden door de richtlijnen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. De organisatoren die zelf nog niet overgingen tot een afgelasting van hun wedstrijd werden hierover geïnformeerd.

De organisatoren van wie de wedstrijd hoorde plaats te vinden vóór 30 april kregen ondertussen een mail toegestuurd, met de vraag of ze in aanmerking willen komen voor een andere datum in 2020. Ze moeten wel rekening houden met deze aandachtspunten: organisaties kunnen pas ingeschreven worden op de wedstrijdkalender vanaf 1 juli 2020 (wedstrijddatum) en rekening houdend met de bestaande wedstrijden op de kalender. De rechten van de bestaande organisatoren blijven behouden.

De timing voor het toekennen van de nieuwe data zal als volgt verlopen:

 • Organisaties in juli voor 15/4
 • Organisaties in augustus voor 30/4
 • Organisaties in september voor 31/5
 • Organisaties in oktober voor 30/6
 

UPDATE 25.03.2020 (08h30)

Update Weg: Overzicht afgelaste wedstrijden

 

UPDATE 24.03.2020 (07h30)

Update Weg: Overzicht afgelaste wedstrijden

 

UPDATE 23.03.2020 (07h30)

Update Weg: Overzicht afgelaste wedstrijden

 

UPDATE 19.03.2020 (07h30)

Update Weg: Overzicht afgelaste wedstrijden

 

UPDATE 18.03.2020 (11h00)

Als gevolg van de beslissing van de UCI en de bijkomende maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad besloten Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB, de reeds eerder genomen beslissingen uit te breiden en volgende activiteiten tot 30 april te schrappen:

 • alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines
 • alle recreatieve activiteiten
 • alle trainingen in groep en promotie-acties
 • al de geplande informatiesessies voor de juniores, betreffende antidopingbeleid, veiligheid, ethiek en gezondheid. Door de uitzonderlijke omstandigheden zullen deze ook niet meer georganiseerd worden in 2020. Wel zullen de renners/renster die dit jaar de sessies niet hebben kunnen volgen, de seminaries in 2021 moeten bijwonen.
 • alle activiteiten van de nationale ploegen (testen, groepstrainingen, stages, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën

De verschillende aanvragen voor het verplaatsen van wedstrijden in de verschillende disciplines op de wielerkalender (regionaal, nationaal, internationaal) zullen op een uniforme wijze interfederaal verwerkt worden. Pas nadat de heropstart van de competitie gekend zal zijn, kan overgegaan worden tot het eventueel toekennen van nieuwe datums.

We blijven deze toestand, in nauw overleg met de bevoegde federale overheid, opvolgen en zullen indien nodig de maatregelen aanpassen aan de evolutie van de situatie.

 

UPDATE 18.03.2020 (11h00)

Update Weg: Overzicht afgelaste wedstrijden

 

UPDATE 18.03.2020 (09h00)

Als gevolg van de bijkomende verstrengde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken zullen onze medewerkers van thuis uit werken en wordt slechts een beperkte permanentie (1 tot 2 personen) voorzien in het bondsgebouw in Tubize. U kan ons nog steeds bereiken per telefoon of per e-mail (+32 (0)2 349.19.11 - info@belgiancycling.be).
Hebt u een specifieke vraag? Bekijk hier ons personeelsbestand en contacteer gericht.

Bedankt voor uw begrip.


UPDATE 17.03.2020 (15h00)

Hierna een overzicht van de wedstrijden ingeschreven op de nationale & internationale kalender die niet zullen plaatsvinden op hun oorspronkelijke datum. Updates van dit document zullen regelmatig gebeuren en gepubliceerd worden.

Overzicht afgelaste wedstrijden


UPDATE 17.03.2020 (11h00)
 
Bericht aan de junioren, ouders en clubleiders:

Als gevolg van de maatregelen ivm het coronavirus en om nu al duidelijkheid te verschaffen worden alle geplande gezondheidssessies tussen 30 maart en 29 april geannuleerd. Door de uitzonderlijke omstandigheden zullen zij ook niet meer georganiseerd worden in 2020 en zullen artikelen 201.18.1/201.18.2/112.46 van het sportreglement dit jaar niet van toepassing zijn.

Wel zullen de junioren die dit jaar de sessies niet hebben kunnen volgen, de seminaries in 2021 moeten bijwonen.

Philippe Mariën,
Coördinator Antidopingcommissie Belgian Cycling.


UPDATE 13.03.2020 (10h45)
 
Als gevolg van de maatregelen die uitgevaardigd werden door de Nationale Veiligheidsraad besloten Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB, om tot 3 april volgende activiteiten te schrappen:

 • Alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines
 • Alle recreatieve activiteiten
 • Alle groepstrainingen en promotie-acties
 • De verplichte gezondheidssessies voor meisjes en jongens junioren

Betreffende het eventueel verplaatsen van wedstrijden op de kalender kan nog geen commentaar gegeven worden, onder meer omdat niemand weet hoelang deze periode zal duren en welke wedstrijden verder nog wereldwijd afgezegd zullen worden.

Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB zullen de betaalde nationale en regionale taksen terugstorten aan de getroffen organisatoren.

De werking van de nationale ploegen (testen, groepstrainingen, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën wordt eveneens ‘on hold’ gezet. Begin volgende week wordt beslist hoe het verder moet met de geplande stages en wedstrijden die plaatsvinden vanaf de start van de paasvakantie.

Tevens werd besloten om alle geplande commissievergaderingen tot 3 april te schrappen en uit te stellen tot nadere datum.

De wielerfederaties zijn zich ervan bewust dat 3 april mogelijk geen einddatum wordt. Net daarom wordt in nauw contact gebleven met de bevoegde federale instanties, onder meer met het oogmerk klaar te zijn voor een mogelijke verlenging van deze periode.

Voor alle renners, ploegen, clubs en organisatoren is dit een vreemde en moeilijke periode, met implicaties op onder meer vormbehoud, programma en economische belangen. Toch zijn we ervan overtuigd dat deze hindernissen gezamenlijk overwonnen kunnen worden, terwijl wij onze bescheiden bijdrage leveren in de strijd tegen het Coronavirus.


Hot nieuws

26-03-20Selectiecriteria internationale kampioenschappen
18-03-20Beperkte permanentie Belgian Cycling
17-03-20Annulatie gezondheidssessies 2020
05-03-20Wiebes en van den Broek-Blaak zetten de toon in Lotto Cycling Cup
04-03-20Nationale selecties: Velo Side MTB Stage Race Manavgat
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX Racing
BMX Freestyle
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Signaalgever
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
Info nieuw KB...
PartnersLinksVideo