Home | NL | FR

Intro

Op het einde van de 19e eeuw onstond het wielrennen op de piste. In 1895 vonden de eerste Wereldkampioenschappen op de piste plaats. Het baanwielrennen bestaat uit verschillende disciplines:

De sprintnummers

 • De sprint: is een wedstrijd tussen 2 tot 4 renners over 2 of 3 ronden, afhankelijk van de lengte van de piste. Tijdens kampioenschappen wordt de sprint met twee renners in de piste gereden, een loting bepaalt wie er aan de leiding moet starten. Bij het ingaan van de laatste ronde wordt de bel geluid, waarna de sprint bepaalt wie wint.
 • De teamsprint: wordt gereden door 2 ploegen met 3 renners. Tijdens kampioenschappen worden de 8 beste ploegen geselecteerd op basis van hun tijd, waarna 4 ploegen afvallen na onderlinge reeksen. Uiteindelijk nemen 2 ploegen van 3 renners het tegen elkaar op: elke renner rijdt één ronde en verlaat vervolgens de piste.
 • 500m (Dames) /1km (Heren) tijdrit: is een individuele tijdrit met stilstaande start, waarbij de renner met de beste tijd wint.
 • Keirin: Tijdens deze wedstrijd nemen 6 tot 8 renners het tegen elkaar op in een sprint van 600 tot 700 meter nadat de renners eerst een afstand van ongeveer 1.400 meter achter een derny hebben afgelegd. De derny verlaat de piste op 3 ronden (voor een piste van 250m) van het einde.

De uithoudingswedstrijden

 • De scratch: is een individuele wedstrijd over een welbepaalde afstand. Het klassement wordt gemaakt op basis van de eindsprint rekening houdend met het aantal gewonnen ronden.
 • De individuele achtervolging: twee renners rijden een individuele tijdrit over een welbepaalde afstand. Beide renners starten elk aan één kant van de piste. De renner die de beste tijd behaalt of de andere renner inhaalt, wint de wedstrijd.
 • De ploegachtervolging: hetzelfde principe als de individuele achtervolging, hier gaat het om een tijdrit tussen 2 ploegen van 4 renners.
 • De puntenkoers: wordt in peloton gereden. Om de 10 ronden worden er sprints verreden. Tijdens deze sprints kunnen de renners punten verdienen. Een renners die een winstronde neemt op de hoofdgroep behaalt 20 punten, een renner die een verliesronde krijgt op de hoofdgroep verliest 20 punten. In geval van gelijkheid van punten zal de behaalde plaats bij de eindspurt bepalend zijn. De renner met de meeste punten wint, tenzij iemand anders erin slaagt om een ronde voorsprong te nemen. Rondewinst gaat immers voor puntenwinst.
 • De ploegkoers: de ploegkoers (“Madison”) is een specialiteit met ploegen van 2 renners, waarbij het endklassement bepaald wordt op basis van de door de ploegen behaalde punten tijdens de sprints en door het behalen van winstronden. Een ploeg die een winstronde neemt behaalt 20 punten, een ploeg die een verliesronde krijgt verliest 20 punten.
 • Het omnium: het omnium is een wedstrijd die bestaat uit vier proeven die betwist worden met een maximum aantal renners afhankelijk van de lengte van de piste en die georganiseerd worden in 1 dag in een bepaalde volgorde. De winnaar van het omnium zal de renner zijn die het hoogste aantal punten heeft behaald.
 • De afvalling: Een afvallingswedstrijd is een individuele wedstrijd waarin de laatste renner van elke tussensprint wordt uitgeschakeld. Na iedere sprint zal de laatste renner, gelet op de positie van het achterwiel op de aankomstlijn, uitgeschakeld worden. De laatste twee overblijvende renners betwisten de eindspurt. Hun klassement wordt opgemaakt volgens de positie van het voorwiel op de aankomstlijn.

ESSO Beobank AG Insurance EY lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Naessens Ridley Jupiler Concordia Vanreusel Snacks Het Laatste Nieuws Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Intern reglement
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX Racing
BMX Freestyle
Indoor Cycling
Cycling Esports
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Prijzenbarema's
Reglementen
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Signaalgever
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Aangifte (arb...
Meldpunt
Aanspreekpunt...
Ethische comm...
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
Info nieuw KB...
PartnersLinksWebshop
Kledij