
Mentaal Begeleidend Team in de kijker
Ter gelegenheid van de Europese Week van de Mentale Gezondheid plaatsen wij ons Mentaal Begeleidend Team in de kijker. Dit team werd vorig jaar opgericht en bestaat uit vijf sportpsychologen die elk verantwoordelijk zijn voor een wielerdiscipline. Ze staan in nauw overleg met elkaar en zorgen zo voor een overkoepelend mentaal beleid binnen Belgian Cycling.
De vijf sportpsychologen die samen het Mentaal Begeleidend Team vormen, zijn Pieterjan Kempynck (Weg Heren), Inez Swinnen (Weg Dames), Jeroen Meganck (BMX), Jon Strubbe (Mountainbike) en Bert Van Poucke (Piste). Elk van hen heeft een specifieke discipline waarin ze werken, maar even belangrijk is de uitwisseling van informatie. “Eén keer om de twee maanden komen we samen met ons vijf en indien nodig plannen we een extra meeting in”, zo vertelt Jon Strubbe. “Daarnaast hebben we veel telefonisch contact met elkaar. Deze manier van werken als team is een groot voordeel. We leren van elkaars ervaringen en kunnen overleggen.”


Elke schakel speelt een rol
Jon Strubbe, klinisch psycholoog van opleiding, was in 2016 als vrijwilliger voor het IOC aanwezig op de Spelen in Rio en daar zag hij Greg Van Avermaet olympisch kampioen worden. Nu zorgt hij er samen met zijn collega’s van het Mentaal Begeleidend Team voor dat er binnen Belgian Cycling een optimale omgeving gecreëerd wordt om de atleten in de best mogelijke omstandigheden te laten presteren. En elke schakel binnen Belgian Cycling speelt daarin een rol.
Het team werkt zowel op niveau van de organisatie, op groepsniveau als op individueel vlak. Aangezien de omgeving een grote impact heeft op de prestaties van een sporter, is het belangrijk om te kijken wat er binnen de organisatie geoptimaliseerd kan worden om topresultaten na te streven. “Tijdens de stafdag van Belgian Cycling hebben we de verschillende medewerkers, zoals mecaniciens en verzorgers, per functie bij elkaar gezet zodat zij hun ervaringen konden uitwisselen”, blikt Jon Strubbe terug. “Vervolgens konden we oplijsten op welke aspecten we moeten inzetten om de werking binnen Belgian Cycling te optimaliseren. Tijdens een mountainbikestage in Houffalize heb ik de renners dezelfde oefening laten maken. Het is belangrijk om input te krijgen uit de verschillende hoeken.”
“Binnen de verschillende disciplines werken we nauw samen met de coaches”, gaat Strubbe verder. “Coaches hebben de grootste impact op de ontwikkeling van competenties van een sporter en dus ook op het mentale aspect. Sport Vlaanderen, waar ik ook werkzaam ben, zal hierrond een pilootproject opstarten en daarin gaan we ook Belgian Cycling betrekken.”
“Wat het individuele aspect betreft, krijgen we informatie via de dokters van de federatie. Ook de mecaniciens en verzorgers, die de dagelijkse gewoontes van de renners en rensters kennen, merken vaak snel op dat iemand niet goed in zijn of haar vel zit. Indien de nood er is, zullen wij de atleten doorverwijzen”, zegt Strubbe.

Waardering en innovatie
Dat er met experten samengewerkt wordt in de sport is een gegeven. Denk maar aan de samenwerking met bewegingswetenschappers, sportartsen, kinesisten en voedingsdeskundigen. Belgian Cycling werkte voor het mentale aspect al samen met sportpsychologen, maar door het opstarten van het Mentaal Begeleidend Team willen we een stapje verdergaan.
Jon Strubbe: “Dit is een mooie waardering van Belgian Cycling. Het is een tendens in de maatschappij algemeen en in topsport specifiek dat er meer aandacht is voor mentale gezondheid.
Met dit Mentaal Begeleidend Team geeft Belgian Cycling aan dat ze erkennen dat psychologen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het nastreven van sportieve topprestaties. Het is heel innovatief dat Belgian Cycling hiervoor een kerngroep van sportpsychologen creëert die nauw samenwerken in de schoot van de federatie. Dit gebeurt zelden binnen een sporttak.”