Belgische mountainbikers proeven van het Olympisch parcours in Parijs

Minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs waren de federaties uitgenodigd op het Olympisch Test Event MTB XCO. Het was een unieke kans om het Cross-country circuit in Elancourt te ontdekken. Na twee dagen training en een wedstrijd is bondscoach Filip Meirhaeghe een pak wijzer geworden.  

Filip Meirhaeghe: “Zoals wel vaker met Olympische circuits gaat het om een kunstmatig parcours. De kleiachtige ondergrond werd grotendeels bedekt met grind. Onze verwachtingen waren op voorhand niet zo hooggespannen. De ‘track walk’, onze eerste ontmoeting met het parcours, leek ons vermoeden te bevestigen. Maar na de verkenning op de fiets moesten we onze mening bijstellen. De beklimmingen zijn lang genoeg, de afdalingen mochten iets technischer. Al speelt dat niet meteen in het nadeel van onze renners. Omdat het op de iets vlakkere stukken constant draaien en keren is, is er weinig ruimte voor recuperatie. Het wordt hoe dan ook een snelle wedstrijd.”

Opmerkelijk waren de vele lekke banden tijdens de wedstrijd. Pierre de Froidmont reed 2 keer lek en had zelfs te kampen met een bandbreuk. Filip Meirhaeghe bekijkt het optimistisch.

Filip Meirhaeghe: “De stenen waren vriendelijk genoeg om ons tijdens dit test event te waarschuwen. We weten nu waaraan we ons kunnen verwachten. Conclusie is dat de parcoursbouwers goed werk hebben geleverd. Ze staan ook open voor opbouwende kritiek. Een drop en een grote sprong worden alvast aangepast na input van de renners en federaties.”

De Belgische ploeg verbleef in hetzelfde hotel als volgend jaar tijdens de Olympische Spelen.

Filip Meirhaeghe: “Het is ons heel goed bevallen en het is fijn dat we naast het parcours ook het hotel en de omgeving al eens hebben kunnen bekijken. Het hotel ligt op afstand van 20km van het parcours, aanvaardbaar met de wagen of met de fiets.

Pierre de Froidmont reed twee maal lek tijdens de wedstrijd.
Jens Schuermans verkende het parcours maar nam niet deel aan de wedstrijd.
Emeline Detilleux is geblesseerd maar kwam wel het parcours bekijken.

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: HEUBACHER MTB FESTIVAL BIKE THE ROCK & UCI JUNIOR SERIES MTB XCO HEUBACH

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan het Heubacher MTB Festival Bike The Rock & UCI Junior Series MTB XCO in Heubach (Duitsland), die zullen plaatsvinden op zondag 28 april 2024: Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Luis GENTEN Ryan LAENEN Alexis LECUIVRE Louis LOSFELD Sverre VAN LEE Sebbe WIJCKMANS Dames Elite:  Emeline DETILLEUX

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: EK MTB XCO CHEILE GRADISTEI

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen MTB XCO, die zullen plaatsvinden van donderdag 9 mei tot zondag 12 mei 2024 in Cheile Grădiștei (Roemenië): Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Ryan LAENEN Louis LOSFELD Sverre VAN LEE Heren U23: Antoine JAMIN Jarne VANDERSTEEN Dames Elite: Emeline DETILLEUX Heren Elite: Pierre DE FROIDMONT Jens SCHUERMANS

Read more