Belgische mountainbikers proeven van het Olympisch parcours in Parijs

Minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs waren de federaties uitgenodigd op het Olympisch Test Event MTB XCO. Het was een unieke kans om het Cross-country circuit in Elancourt te ontdekken. Na twee dagen training en een wedstrijd is bondscoach Filip Meirhaeghe een pak wijzer geworden.  

Filip Meirhaeghe: “Zoals wel vaker met Olympische circuits gaat het om een kunstmatig parcours. De kleiachtige ondergrond werd grotendeels bedekt met grind. Onze verwachtingen waren op voorhand niet zo hooggespannen. De ‘track walk’, onze eerste ontmoeting met het parcours, leek ons vermoeden te bevestigen. Maar na de verkenning op de fiets moesten we onze mening bijstellen. De beklimmingen zijn lang genoeg, de afdalingen mochten iets technischer. Al speelt dat niet meteen in het nadeel van onze renners. Omdat het op de iets vlakkere stukken constant draaien en keren is, is er weinig ruimte voor recuperatie. Het wordt hoe dan ook een snelle wedstrijd.”

Opmerkelijk waren de vele lekke banden tijdens de wedstrijd. Pierre de Froidmont reed 2 keer lek en had zelfs te kampen met een bandbreuk. Filip Meirhaeghe bekijkt het optimistisch.

Filip Meirhaeghe: “De stenen waren vriendelijk genoeg om ons tijdens dit test event te waarschuwen. We weten nu waaraan we ons kunnen verwachten. Conclusie is dat de parcoursbouwers goed werk hebben geleverd. Ze staan ook open voor opbouwende kritiek. Een drop en een grote sprong worden alvast aangepast na input van de renners en federaties.”

De Belgische ploeg verbleef in hetzelfde hotel als volgend jaar tijdens de Olympische Spelen.

Filip Meirhaeghe: “Het is ons heel goed bevallen en het is fijn dat we naast het parcours ook het hotel en de omgeving al eens hebben kunnen bekijken. Het hotel ligt op afstand van 20km van het parcours, aanvaardbaar met de wagen of met de fiets.

Pierre de Froidmont reed twee maal lek tijdens de wedstrijd.
Jens Schuermans verkende het parcours maar nam niet deel aan de wedstrijd.
Emeline Detilleux is geblesseerd maar kwam wel het parcours bekijken.

Related news

Nationale ploegen

Vooruitblik EK MTB Junioren & U23 in Anadia

Net als vorig jaar is het Portugese Anadia de locatie van het EK Mountainbike voor Junioren & U23. Het wordt georganiseerd van 6 tot en met 9 juli. Bondscoach Filip Meirhaeghe blikt vandaag al vooruit. Bondscoach Filip Meirhaeghe: “Met Jente Michels moeten we bij de heren U23 een gooi kunnen doen naar het podium. Twee weken geleden werd hij zesde in de Wereldbeker voor U23 in Leogang in Oostenrijk. Dat is een heel sterke prestatie als tweedejaars. Jente krijgt in Portugal bovendien een parcours voor de wielen geschoven dat hem heel goed moet liggen. Lukas Malezsewski en Jarne Vandersteen zijn onze twee andere deelnemers in de U23-categorie.” “Met Antoine Jamin hebben we een kandidaat voor top vijf bij de heren …

Read more