Ben je gepassioneerd door de koers?

Je zit steeds in het midden van de actie, je neemt mee beslissingen en je draagt met je collega’s de verantwoordelijkheid voor de sportieve leiding van wedstrijden in de verschillende wielerdisciplines… Iets voor jou?

Wel… word dan commissaris!

Wat doen de commissarissen?

Voor de wedstrijd staan de commissarissen in voor de inschrijving van de renners. Zij maken de deelnemerslijst op en controleren o.a. de fietsen en uitrusting van de renners om te checken of deze conform de reglementen zijn. Tijdens de wedstrijden zorgen de commissarissen voor een reglementair en sportief verloop. Een hele uitdaging. Het verloop van de wedstrijd, de samenstelling van het peloton, de aard van het parcours, de invloed van het weer: de omstandigheden zijn verschillend, elke keer opnieuw. Het anticiperen op deze factoren, het inspelen op onverwachte situaties, het nemen van beslissingen conform het reglement, vaak in een fractie van een seconde: adrenaline gegarandeerd! Samen met je collega’s heb je de leiding, samen hakken jullie knopen door. Soms tot tevredenheid, af en toe tot ongenoegen van renners, ploegleiders en publiek. Na de wedstrijd wacht de belangrijkste taak, nl. het opmaken van de correcte uitslag en/of klassementen. De organisator is verantwoordelijk voor de veiligheid en de logistieke aspecten voor, tijdens en na de wedstrijd. De commissarissen zijn de scheidsrechters die de sportieve leiding op zich nemen.

Wie kan commissaris worden? (M/V)

Commissarissen zijn de scheidsrechters in de verschillende wielerdisciplines (weg, piste, cyclocross, BMX, MTB, Trial, Indoor,…) op alle mogelijke niveaus. Afwisseling verzekerd!

Er zijn maar enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  • Je bent minstens 18 jaar oud;
  • Je bent lid van een club aangesloten bij Cycling Vlaanderen of FCWB;
  • Je dient een blanco uittreksel uit het Strafregister Model 596.2 voor te leggen.
Opleidingen

De opleidingen van Belgian Cycling en haar vleugels Cycling Vlaanderen en FCWB hebben tot doel de kwaliteit van het scheidsrechterskorps voortdurend te evalueren, te verbeteren en bij te sturen indien nodig.

Je start als ‘stagiair regionaal commissaris’ in de plaatselijke wedstrijden van de provincie van je woonplaats. Na het volgen van een theoretische en praktische opleiding werk je onder de supervisie van een juryvoorzitter in de wedstrijden van je provincie. Na minstens 2 jaar praktische ervaring als regionaal commissaris kan je bij Belgian Cycling de opleiding tot nationaal commissaris starten. Een beginnend nationaal commissaris heeft zelfstandige taken en werkt als steeds onder leiding van de juryvoorzitter. Op basis van zijn/haar ervaring en het niveau leidt hij/zij enkele nationale wedstrijden en is hij/zij sportief eindverantwoordelijke. Als nationaal commissaris kan je nog andere opleidingen bij Belgian Cycling volgen om je te vervolmaken in diverse specifieke functies zoals aankomstrechter, commissaris moto en tijdopnemer. Een volgende stap in je carrière kunnen de opleidingen van de UCI (Union Cycliste Internationale, de overkoepelende internationale federatie) tot nationaal elite commissaris en de cursus tot internationaal commissaris zijn.

INSCHRIJVEN VOOR EEN OPLEIDING COMMISSARIS

Neem contact op met de voorzitter Weg-Piste-Veld van de provinciale afdeling van je woonplaats:

VOORDELEN ALS COMMISSARIS