BK MTB keert komende zomer na 12 jaar terug naar Beringen

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli strijken de Belgische Kampioenschappen MTB drie dagen lang neer in Beringen. Op de site van be-MINE slaan Golazo, Belgian Cycling en de stad Beringen de handen in elkaar om de beste mountainbikers van het land bij de elite, jeugd en masters een leuk en uitdagend BK voor te schotelen. Ook in 2012 was Beringen al eens gaststad voor het BK.

Het parcours wordt uitgetekend op en rond de mijnterril van Beringen, het terrein waar ook de bekende jaarlijkse cyclocross van Beringen plaatsvindt en waar in 2026 het BK Cyclocross georganiseerd wordt. Maar komende zomer zal de prachtige historische mijnsite van be-MINE dus al het decor vormen voor het BK MTB.

Op vrijdag 19 juli gaat het BK van start met de flitsende Cross-Country Short Track (XCC). Een dag later staat de Cross-Country (XCO) voor de U15 en Elite 3 op het programma. De apotheose volgt zondag met de XCO-kampioenschappen in alle andere categorieën, waaronder de elite mannen en vrouwen.

Het is voor het eerst sinds 2018 dat het BK MTB nog eens in Vlaanderen plaatsvindt. De voorbije vijf jaar was Houffalize de gaststad voor het BK. Vorig jaar kroonden Pierre de Froidmont en Emeline Detilleux er zich tot Belgisch kampioen bij de elite. Bij het vorige BK in Beringen, in 2012, gingen Kevin Pauwels en Githa Michiels met het goud aan de haal.

Vorig jaar kroonde Pierre de Froidmont zich tot Belgisch kampioen MTB XCO.
Emeline Detilleux wist de titel te bemachtigen bij de vrouwen elite.

“Beringen is heel bekend terrein voor Golazo”, zegt Christophe Impens, Head of Cycling bij organisator Golazo. “Onze hoofdzetel is er gevestigd en we hebben op wielervlak met en in de stad Beringen al heel veel mooie evenementen gerealiseerd: de jaarlijkse Exact Cross aan het begin van het veldritseizoen, maar ook ritten in de Baloise Belgium Tour en de Renewi Tour. Daar komt over twee jaar ook het BK Cyclocross bij en deze zomer dus het BK MTB. De mijnsite van be-MINE is de ideale locatie om een uitdagend parcours uit te tekenen én om in een gezellige sfeer veel toeschouwers te ontvangen en te laten genieten van een 360 gradenview.”

Thomas Vints, burgemeester van Beringen: “We zijn blij dat het BK MTB na al die jaren opnieuw de weg vindt naar Beringen. Als echte fietsstad verwelkomen we evenementen als deze met open armen. Op be-MINE beschikken we niet alleen voor recreatieve fietsers over een aantrekkelijk parcours, maar absoluut ook voor professionals. Bovendien biedt be-MINE, naast het parcours, een schat aan geschiedenis en erfgoed. Kortom: een uitstekend decor voor dit BK!”

Nathalie Clauwaert, algemeen directeur Belgian Cycling: “Voor mij behoort de mountainbikediscipline tot de mooiste takken van de wielersport, vanwege de combinatie tussen topsport, natuur en techniek. De discipline verdient dan ook een hoogwaardig georganiseerd BK in een kader dat beantwoordt aan de technische specificaties van de sporttak. Na vele jaren keert deze organisatie terug naar Vlaanderen. In Beringen wordt aan een uitdagend, technisch en veilig parcours gebouwd voor dit driedaagse topevent, dat bovendien plaatsvindt aan de vooravond van de Olympische Spelen in Parijs. Ik hoop dat het andere organisatoren zal kunnen inspireren en aanzetten om samen met Belgian Cycling in de komende jaren de drijvende kracht te zijn voor nog vele BK-organisaties zodat we de toekomst van de mountainbikediscipline kunnen vrijwaren.”

PROGRAMMA BK MOUNTAINBIKE BERINGEN

  • Vrijdag 19 juli  2024: XCC Short Track U17, Junioren, Masters, Elite 3, U23 en Elite
  • Zaterdag 20 juli 2024: XCO Cross-Country U15 en Elite 3
  • Zondag 21 juli 2024: XCO Cross-Country U17, Junioren, Masters, U23 en Elite

Related news

BK

Wie wordt Belgisch kampioen in Koksijde?

Dit jaar trekken we naar de Belgische kust voor het BK Junioren op de weg. Koksijde wordt op zondag 26 mei het strijdtoneel van hun gevecht om de nationale driekleur. De vraag is of een sprint kan vermeden worden op het vlakke parcours of niet. En wie zijn de kanshebbers op de titel? We vroegen het aan bondscoaches Ludwig Willems en Serge Pauwels. Ludwig Willems, bondscoach Vrouwen Junioren: “Het is inderdaad een vlak parcours dat de rensters voor de wielen geschoven krijgen en dan kan je verwachten dat het sowieso een sprint wordt aan het einde, maar de rensters maken nog altijd zelf de koers. Een ander scenario is dus zeker mogelijk. Zo was het trouwens ook vorig jaar in …

Read more
Nationale ploegen

Vooruitblik EK MTB met bondscoach Filip Meirhaeghe

Deze week vinden de Europese Kampioenschappen MTB XCO plaats in het Roemeense Cheile Grădiștei, van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei. Bondscoach Filip Meirhaeghe vaardigde een tienkoppige selectie af. We spraken met hem over de verwachtingen en doelen voor dit EK. Junioren en Beloften “Sverre Van Lee, tweedejaars junior, mag zeker de ambitie op een podiumplaats koesteren. Het behalen van een medaille is echter geen must en we willen hem zeker geen druk opleggen. Louis Losfeld, ook tweedejaars, heeft dit jaar in zijn eerste jaar bij de nationale ploeg al enkele mooie prestaties neergezet. Hij kan zeker mikken op een top twaalf. De andere junioren zijn allemaal eerstejaars. Voor hen zou een plaats in de top 25 een …

Read more