Data en locaties Gezondheidssessies 2023 zijn gekend

Belgian Cycling organiseert in samenwerking met de provincies gezondheidssessies voor de junioren met verplichte fysieke aanwezigheid (cfr. sportreglementen Cycling Vlaanderen Art. 214.3 en Art. 112.46 van het Belgian Cycling reglement).

Data en locaties

DATUM PROVINCIE ADRES
Woensdag 22 maart Henegouwen Cafe ‘Le Kamara’, Rue Grande 59, Bernissart
Vrijdag 31 maart Vlaams-Brabant Buurthuis, Dorp 5, 3221 Nieuwrode-Holsbeek
Maandag 3 april West-Vlaanderen Foyer van het OC De Schouw, Tweelindenstraat (zijstraat Stegelstraat), Lichtervelde
Woensdag 5 april Luik L’ancienne caserne de Saive, Rue Cahorday 1, 4671 Saive
Woensdag 5 april Limburg GEWIJZIGDE LOCATIE!
Martini Racing Club, Terlaemenlaan 30, 3550 Heusden-Zolder
Woensdag 12 april Oost-Vlaanderen Centrum De Steenoven, Kerkkouter 40, 9550 Herzele
Maandag 24 april Antwerpen OC ’t Centrum (zaal Kleipikker), Dorpstraat 73, 2960 Brecht
Woensdag 26 april Namen – Luxemburg – Waals-Brabant Centre adeps ‘La Mosane’ de jambes (1e étage, salle auditoire), Allée du stade 3,  5100 Jambes

Aanvang sessies Vlaanderen: 19u30 – Aanmelden vanaf 18u45. Vooraf inschrijven verplicht via het portaal Cycling Vlaanderen van de renners (sessies staan onder de wedstrijdkalender – te vinden via zoekfunctie op datum of op naam ‘gezondheidssessie’ )

Aanvang sessies Wallonië: 18u30 – inschrijven ter plaatse vanaf driekwart uur voor aanvang sessie.

Duur: +- 2,5 uur.

Het programma zal met dit van de voorgaande jaren vergelijkbaar zijn: intro, presentatie door een lid van de Medische Commissie van Belgian Cycling, simulatie van een antidopingcontrole en gesprek met profrenner(ster). Tevens blijven het milieu en de veiligheid in de wedstrijden aandachtspunten.

Verplichte aanwezigheid junioren: zie Sportreglement Art. 201.18.

Antidopingmaatregel Juniores

214.3 Antidopingmaatregel Juniores
214.3.1
Elke renner in de leeftijdscategorie juniores (17-18 jaar) dient verplicht een informatiesessie te volgen i.v.m. het Antidopingbeleid, in de sporttakdisciplines weg, piste, veld, BMX en mountainbike.
214.3.2
Bij niet deelname aan de informatiesessie Antidopingbeleid kan een renner NIET deelnemen aan Provinciale Kampioenschappen, Kampioenschappen van Vlaanderen en Belgische Kampioenschappen.

112.46
Renners uit alle disciplines die afwezig zijn tijdens de verplichte gezondheidssessies voor juniores: startverbod voor de  Provinciale kampioenschappen, Regionale Kampioenschappen en Belgische Kampioenschappen.

Deze sessies zijn verplicht voor de eerstejaars juniores of voor die renners die hun wielercarrière als tweedejaars junior aanvangen.  Eén deelname aan de gezondheidssessies volstaat.

Deze infosessies zijn ook voor andere categorieën opengesteld (met vrijblijvende aanwezigheid).

Voor verdere inlichtingen, gelieve zich te wenden tot:
Xavier Vandermeulen – Coördinator Antidopingcommissie – 02/349 19 14

Related news

Algemeen

Reglementswijziging remgrepen vanaf 1 juli

Sinds de UCI in 2020 het verbod oplegde om te rijden met de onderarmen leunend op het stuur zonder de remgrepen vast te houden, stellen we vast dat renners de remhendels scheef en naar binnen gericht op hun fiets monteren. Deze vorm van monteren en de daarbij horende houding leidt tot een instabiele en onveilige positiehouding op de fiets. Tot en met de categorie U17 moeten daarom de remhendels recht naar voren en evenwijdig met de bovenbuis, op het stuur gemonteerd worden. Vanaf de juniores categorie is het UCI reglement van toepassing maar bevelen we aan om, met het oog op de veiligheid, deze maatregel ook op te volgen.

Read more
Federatie nieuws

De wielersport in de juiste cadans!

Op 22 juni deelde de UCI mee dat de regel die de maximale versnelling voor junioren beperkt tot 7,93 meter vanaf 01/01/2023 wordt afgeschaft voor de internationale wegwedstrijden. Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB dragen de visie gezond groeien in de koers hoog in het vaandel. De wielersport is en moet toegankelijk zijn voor iedereen. Het minimaliseren van de drop-out bij jeugdrenners is één van onze bezorgdheden. De beslissing van de UCI werd uitgebreid besproken op de verschillende niveaus van de 3 federaties (interfederaal jeugdoverleg, uitvoerend comité, bestuursorgaan). Rekening houdend met: de toepassing van het UCI-reglement de visie van andere federaties een enquête bij de jeugdclubs een analyse van de deelname aan buitenlandse wedstrijden de standpunten van de medische cel …

Read more
Federatie nieuws

Hoe volg ik het WK in Wollongong?

Dit weekend gaat het WK Wielrennen in Australië van start. Wil je de Belgen live in actie zien op je TV? Dan zet je best je wekker. Door het tijdsverschil van 8 uur vinden de wedstrijden plaats in de vroege uurtjes.   DATUM WEDSTRIJD EEN* (NL) TIPIK* (FR) Zondag 18 september Individuele tijdrit dames elite 3 u – 5.20 u 1.45 u – 5.10 u Individuele tijdrit heren elite 7 u – 10 u 5.30 u – 10 u Maandag 19 september Individuele tijdrit heren beloften 7 u – 9.20 u ? Dinsdag 20 september Individuele tijdrit dames junioren 2 u – 3.25 u ? Individuele tijdrit heren junioren 7 u – 9.20 u ? Woensdag 21 september Mixed Team …

Read more