Gianni Vermeersch en Alana Castrique winnen BK Gravel

Gianni Vermeersch en Alana Castrique hebben in Turnhout het Belgisch kampioenschap gravel bij de elites op hun naam geschreven. Ze toonden hun klasse in zonovergoten omstandigheden. In totaal werden maar liefst 26 Belgische kampioenen gekroond die zich daarmee rechtstreeks kwalificeren voor het WK Gravel in eigen land in oktober.

Aan de Nieuwe Kaai in Turnhout stonden maar liefst 1500 gravelaars aan de start. In verschillende waves vertrokken profs en recreanten voor hun Belgisch Kampioenschap Gravel. De typische lange Kempische grindwegen en het vlakke parcours zorgden ervoor dat de snelheid heel hoog lag.

Bij de mannen elite nam régional de l’étape Dries Van Gestel als snel een stevige voorsprong van een halve minuut. Zijn strategie om er een slopend BK van te maken mislukte echter toen hij in een bocht onderuit ging. Ex-wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, Greg Van Avermaet, Daan Soete, Thomas Joseph, Yves Coolen en Toon Aerts konden aansluiten.

Ook Van Avermaet werd geconfronteerd met tegenslag door een lekke band in de laatste ronde van 50 kilometer, wat een flinke deuk in zijn kansen sloeg. Coolen en Van Gestel moesten voorin afhaken, waardoor Vermeersch, Aerts, Soete en Joseph zich met z’n vieren opmaakten voor de finale. In een verrassende wending sloten Greg Van Avermaet, Lawrence Naesen en Aaron Verwilst op drie kilometer van de finish aan bij de kopgroep dankzij een stevige achtervolging en gepoker in de kopgroep.

Joseph maakte er een lange sprint van, maar Vermeersch’s behendigheid en punch in de bochtenrijke slotkilometer gaven hem de voorsprong die hij nodig had om als eerste de finish te bereiken.

Bij de vrouwen ging de titel naar Cofidis-renster Alana Castrique, die het haalde voor Julie Brouwers en Kim Knaeps.

Related news

BK

Wie wordt Belgisch kampioen in Koksijde?

Dit jaar trekken we naar de Belgische kust voor het BK Junioren op de weg. Koksijde wordt op zondag 26 mei het strijdtoneel van hun gevecht om de nationale driekleur. De vraag is of een sprint kan vermeden worden op het vlakke parcours of niet. En wie zijn de kanshebbers op de titel? We vroegen het aan bondscoaches Ludwig Willems en Serge Pauwels. Ludwig Willems, bondscoach Vrouwen Junioren: “Het is inderdaad een vlak parcours dat de rensters voor de wielen geschoven krijgen en dan kan je verwachten dat het sowieso een sprint wordt aan het einde, maar de rensters maken nog altijd zelf de koers. Een ander scenario is dus zeker mogelijk. Zo was het trouwens ook vorig jaar in …

Read more
BK

BK MTB keert komende zomer na 12 jaar terug naar Beringen

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli strijken de Belgische Kampioenschappen MTB drie dagen lang neer in Beringen. Op de site van be-MINE slaan Golazo, Belgian Cycling en de stad Beringen de handen in elkaar om de beste mountainbikers van het land bij de elite, jeugd en masters een leuk en uitdagend BK voor te schotelen. Ook in 2012 was Beringen al eens gaststad voor het BK. Het parcours wordt uitgetekend op en rond de mijnterril van Beringen, het terrein waar ook de bekende jaarlijkse cyclocross van Beringen plaatsvindt en waar in 2026 het BK Cyclocross georganiseerd wordt. Maar komende zomer zal de prachtige historische mijnsite van be-MINE dus al het decor vormen voor het BK MTB. Op …

Read more
BK

BK Tijdrijden Jeugd Geraardsbergen – 9 Belgische kampioenen

Een zonnig Geraardsbergen was vandaag het toneel van het Belgisch Kampioenschap Tijdrijden voor Jeugd. In totaal werden er negen titels uitgereikt. De eerste titel was die bij de Jongens U15, bij de 14-jarigen. Daar veroverde Mathiz Tielens (UCT Cycling Team) de driekleur. Bij de eerstejaars meisjes U17 zette Lise Reyniers (Van Moer Logistics Cycling Team) de snelste tijd neer. Laura Fivé (GMS Cycling Team Glabbeek) veroverde dan weer de driekleur bij de tweedejaars U17. De volgenden die het pittige parcours in Geraardsbergen trotseerden waren de vrouwen junioren. In die categorie trok Ilken Seynave (GMS Cycling Team Glabbeek) aan het langste eind. Sander Willems (Acrog-Tormans) pakte het goud bij de eerstejaars jongens U17. Bij de tweedejaars was het Jinze Joris (Acrog-Tormans) …

Read more