Vooruitblik EK MTB Junioren & U23 in Anadia

Net als vorig jaar is het Portugese Anadia de locatie van het EK Mountainbike voor Junioren & U23. Het wordt georganiseerd van 6 tot en met 9 juli. Bondscoach Filip Meirhaeghe blikt vandaag al vooruit.

Bondscoach Filip Meirhaeghe: “Met Jente Michels moeten we bij de heren U23 een gooi kunnen doen naar het podium. Twee weken geleden werd hij zesde in de Wereldbeker voor U23 in Leogang in Oostenrijk. Dat is een heel sterke prestatie als tweedejaars. Jente krijgt in Portugal bovendien een parcours voor de wielen geschoven dat hem heel goed moet liggen. Lukas Malezsewski en Jarne Vandersteen zijn onze twee andere deelnemers in de U23-categorie.”

“Met Antoine Jamin hebben we een kandidaat voor top vijf bij de heren junioren. In april kon Antoine de derde plaats bemachtigen op het Öztaler Mountainbike Festival in Oostenrijk. Dat was een manche van de UCI Junior Series, te vergelijken met de Wereldbeker. Als tweedejaars junior is het bij Antoine soms nog alles of niets, daarom wordt het van belang om hem als entourage ook mentaal optimaal aan de start te krijgen. Sverre Van Lee is de tweede junior die we meenemen naar Anadia. Omdat hij als eerstejaars nog niet veel UCI-punten heeft moet hij in de UCI Junior Series steeds ver starten, maar dat heeft hem er niet van weerhouden toch al enkele mooie resultaten neer te zetten. Als hij een goede dag heeft, moet top 20 mogelijk zijn op het EK.”

“Shanyl De Schoesitter is de enige dame in onze selectie voor het EK, zij is eerstejaars junior. In maart van dit jaar behaalde ze de dertiende plaats in de manche van de UCI Junior Series in het Zwitserse Grenchen. Die prestatie heeft ze later in het seizoen nog niet kunnen bevestigen. Maar dat resultaat kan geen toevalstreffer zijn. Shanyl heeft het potentieel om top 20 te rijden in Anadia.”

De hitte en het parcours

De nationale ploeg trekt dus met enkele mooie doelen richting Portugal. Op welk type parcours en onder welke omstandigheden moet dit gebeuren?

Bondscoach Filip Meirhaeghe: “Dit EK vindt plaats op hetzelfde parcours als vorig jaar. Toen was het er snikheet. En dat brengt een grote uitdaging met zich mee. De staff zet dan alles op alles om het lichaam van de renners en rensters zo koel mogelijk te houden, want je lichaamstemperatuur kan in die omstandigheden oplopen tot 40°C. Daar komen heel wat kilo’s ijs aan te pas. Door de hitte is het parcours zeer droog en er kunnen gladde stukken zijn waar het oppassen geblazen is. Er is één steile klim en ongeveer halfweg is er dan weer een vlak stuk waar er snelheid kan worden gemaakt. Voor de rest is het veel draaien en keren. Door de snelheid en hitte kan het een heel zware wedstrijd worden.”

EK Mountainbike Elite

We vroegen de bondscoach ook naar een analyse van het EK bij de elite afgelopen weekend in het Poolse Krakau.

Bondscoach Filip Meirhaeghe: “Bij de mannen was Pierre De Froidmont tot ver in de slotronde in de running voor een medaille. Hij heeft mee de wedstrijd gemaakt en werd uiteindelijk zesde. We zijn heel tevreden met die uitslag, zeker door de manier waarop hij gekoerst heeft. Jens Schuermans had een mindere dag. In de startfase reed hij wel nog sterk. Op een gegeven moment naderde hij de kopgroep tot op een vijftal seconden, maar daarmee had hij zijn motor opgeblazen. Clément Horny finishte als 33ste en Arne Janssens als 40ste. Beiden zijn eerstejaars elite.”

“Bij de vrouwen behaalde Emeline Detilleux afgelopen weekend de zestiende plaats en daarmee slaagde ze in haar opzet om een toptwintigplaats te veroveren. Zij heeft duidelijk een stap vooruit gezet dit jaar. Githa Michiels, die bezig is aan haar laatste profseizoen, moest jammer genoeg uit koers stappen omdat haar achterstand te ver was opgelopen. Hopelijk kan ze zich herpakken en nog een mooi slot breien aan haar carrière.”

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: NATIONS’ CUP PISTE MILTON

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations’ Cup Piste in Milton (Canada), die zal plaatsvinden van vrijdag 12 april tot zondag 14 april 2024: DAMES: SPRINT: Valerie JENAER Julie NICOLAES FOND: Katrijn DE CLERCQ Hélène HESTERS Lani WITTEVRONGEL HEREN: SPRINT: Runar DE SCHRIJVER FOND: Thibaut BERNARD Tuur DENS Lindsay DE VYLDER Robbe GHYS Noah VANDENBRANDEN Yoran VAN GUCHT PROGRAMMA: DAMES: 12.04.2024 – Teamsprint 12.04.2024 – Afvalling 13.04.2024 – Sprint 13.04.2024 – Ploegkoers 14.04.2024 – Omnium 14.04.2024 – Keirin HEREN: 12.04.2024 – Ploegenachtervolging 12.04.2024 – Afvalling 13.04.2024 – Omnium 13.04.2024 – Keirin 14.04.2024 – Sprint 14.04.2024 – Ploegkoers

Read more
Dominique Perissi en Jonathan Mitchell
Nationale ploegen

Versterking pistestaf Belgian Cycling met Dominique Perissi en Jonathan Mitchell

Dominique Perissi werd aangesteld als vervanger van Nicky Cocquyt, die eind vorig jaar besliste om zich terug te trekken als bondscoach Piste U19. Daarnaast werd de pistestaf uitgebreid met de aanstelling van de Brit Jonathan Mitchell. Als Track Sprint Expert kadert zijn benoeming in de uitbouw van het sprintproject op de piste. Na het afscheid van Nicky Cocquyt moest Belgian Cycling op zoek naar een nieuwe pistecoach voor de jeugd. Het oog viel op Dominique Perissi, voormalig sprinter op de piste en bij Belgian Cycling reeds aan de slag als bondscoach Piste U19 van 2005 tot en met 2007. “Ik ben zeer vereerd om opnieuw deel uit te maken van Belgian Cycling en vol te gaan voor mijn passie: het …

Read more