Wat eet ik tijdens een intervaltraining?

Tijdens een intervaltraining ga je vaak tot het uiterste om het maximale resultaat te behalen. De juiste brandstof kan je daarbij helpen. Ondanks dat zo’n intervaltraining meestal maar van korte duur is, is het wel enorm intensief en vraag je bovendien in korte tijd veel van jouw lichaam. Daarom is het ook belangrijk om ook tijdens en na een intervaltraining voldoende koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen. Maar hoeveel heb jij nodig? En voor welk product kan je dan het beste kiezen?

Op zoek naar energie

Hoeveel koolhydraten je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van jouw lengte, gewicht en lichaamsbouw. Maar ook de duur en de intensiteit van de intervaltraining telt natuurlijk mee. Om toch een beetje richtlijn te hebben, houden de meeste sporters per uur ongeveer één gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht aan. Tijdens een intervaltraining van ongeveer een uur betekent dat, dat een sporter van rond de zeventig kilo ongeveer zeventig gram koolhydraten zou moeten binnenkrijgen.

Of je die intervaltraining op de fiets, in het water, hardlopend of in de fitness aflegt, maakt voor de intensiteit van de training niet uit. Het is nu eenmaal bekend dat zo’n intervaltraining gepaard gaat met een grote krachtinspanning, een hoge hartslag en een snelle ademhaling. Daardoor kan het lastig zijn om tijdens die korte ingelaste pauzes op adem te komen, een energy reep weg te happen en ook nog eens een slok van een drankje te nemen. Daarom kan je tijdens een stevige interval beter voor de Amacx Turbo Gel of de Amacx Energy Gel kiezen. Dankzij de gelachtige structuur kan je ze gemakkelijk opdrinken en zal je je niet snel verslikken. Beide gels zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en je kan bovendien kiezen voor een variant met cafeïne voor een extra boost.

Houd je niet van de structuur van gels, maar wil je wel jouw energievoorraad op peil houden tijdens de intervaltraining? Dan is de Isotonic Energy drink iets voor jou! Deze isotone sportdrank bevat maar liefst 30 gram koolhydraten per 500 milliliter. Dankzij de 2:1 koolhydraatratio kan het lichaam de maximale koolhydraten opnemen, zonder dat jij last krijgt van jouw maag of darmen.

De reserves moeten worden aangevuld

Ook vlak na zo’n intensieve training heeft jouw lichaam het zwaar. Terwijl jij op adem probeert te komen, is het lichaam alweer hard aan het werk. De reserves worden in een rap tempo aangevuld en de kleine scheurtjes, die in de spieren zijn ontstaan, worden gerepareerd. Daarmee is het herstel na de training net zo waardevol als de training zelf.

Waarschijnlijk ken je de term supercompensatie wel. Simpel gezegd, breng je, met een zware training, het lichaam uit balans. Dankzij de welverdiende rust én de juiste voedingsstoffen repareert het lichaam de ontstane schade van de zware training. Maar dat is niet het enige! Het lichaam bereidt zich namelijk ook voor op een eventueel zwaardere belasting. En daardoor kan jij tijdens een volgende training net ietsjes verder of dieper gaan.

In de periode vlak na een intensieve inspanning zijn de spieren in de beste conditie om de reserves weer aan te vullen. Daarom is direct na een intervaltraining het beste moment voor een herstelproduct met koolhydraten en eiwitten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Amacx Recovery Bar. Deze reep bevat 20 gram eiwitten en 22 gram koolhydraten en is bovendien erg lekker.

Heb jij nog weinig eetlust na zo’n heftige intervaltraining? Dan biedt de Amacx Recovery Shake de oplossing. Deze hersteldrank bevat 30 gram koolhydraten in de speciale  2:1 koolhydraatratio en 20 gram eiwitten. Dat betekent dat het lichaam in één klap alle voorraden weer kan aanvullen. Plak aan die intervaltraining nog een verdiende periode van rust vast en niets staat de supercompensatie nog in de weg!

Related news

Algemeen

Oproep kandidaten Nationaal Commissaris Elite op de weg

De Commissie Commissarissen & Reglementen organiseert in samenwerking met de UCI een cursus voor de kwalificatie “Nationaal Commissaris Elite”. De kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: Nationaal commissaris WEG (geslaagd in 2020 of vroeger) Na onderzoek van de kandidaturen zal de Commissie Commissarissen & Reglementen de lijst van kandidaten overmaken aan de UCI. De cursus zal van dinsdag 26 november tot en met zaterdag 30 november 2024 doorgaan. De cursus wordt in het Engels gegeven door een instructeur aangeduid door de UCI, het examen kan afgelegd worden in het Frans of in het Engels. Deze cursus zal plaatsvinden in de bondszetel van Belgian Cycling, Rue de Bruxelles 482 te 1480 Tubeke. Het gedetailleerde lesschema volgt later. Elke kandidaat dient …

Read more
Partners

CBTW sluit zich aan bij de Belgian Cycling Friends community

Op maandag 4 maart hebben Collaboration Betters The World en Belgian Cycling hun partnerschap officieel gemaakt. De twee bedrijven hebben de intentie om hun krachten te bundelen rond dit gezamenlijke project. “We zijn erg blij met dit partnerschip met Belgian Cycling en de Belgian Cycling Friends-community. We geloven dat sterke teams sterke partners nodig hebben, wielrennen is een prachtige en steeds meer collaboratieve sport en dit zijn allemaal waarden die CBTW deelt. Het is de ambitie van de federatie om een wereldwijd toonaangevend wielerland te blijven en samen met onze derde partner EY ondersteunen we dit gezonde zakelijke project volledig,” juicht Björn Naessens, Country Leader van CBTW Belgium. Door lid te worden van de BCF-community, heeft CBTW de intentie om …

Read more