De wielersport in de juiste cadans!

Op 22 juni deelde de UCI mee dat de regel die de maximale versnelling voor junioren beperkt tot 7,93 meter vanaf 01/01/2023 wordt afgeschaft voor de internationale wegwedstrijden.

Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB dragen de visie gezond groeien in de koers hoog in het vaandel. De wielersport is en moet toegankelijk zijn voor iedereen. Het minimaliseren van de drop-out bij jeugdrenners is één van onze bezorgdheden.

De beslissing van de UCI werd uitgebreid besproken op de verschillende niveaus van de 3 federaties (interfederaal jeugdoverleg, uitvoerend comité, bestuursorgaan).

Rekening houdend met:

  • de toepassing van het UCI-reglement
  • de visie van andere federaties
  • een enquête bij de jeugdclubs
  • een analyse van de deelname aan buitenlandse wedstrijden
  • de standpunten van
    • de medische cel
    • enkele buitenlandse trainers
    • de trainingscoördinatoren
  • situaties in andere sporten (kogelstoten, discus- en speerwerpen, hamerslingeren, voetbal)
  • de mogelijke financiële gevolgen

werd volgend besluit interfederaal genomen:

  • Toepassing van het UCI-reglement in alle UCI-wedstrijden.
  • De huidige versnellingen blijven behouden in alle regionale en nationale wedstrijden.

Ondertussen zullen de 3 wielerfederaties een grondige studie uitvoeren met een evaluatie in juni 2023. Tegen dan zullen er meer gegevens beschikbaar zijn voor het  eventueel aanpassen en afstemmen van de verschillende versnellingen (van U12 tot U23).

Samenvatting versnellingsbeperking (wegwielrennen) 2023:

REGIONALE WEDSTRIJDEN NATIONALE INTERCLUB WEDSTRIJDEN UCI-WEDSTRIJDEN
U9 5,45 m
U10 5,45 m
U11 5,45 m
U12 5,69 m
U13 5,69 m
U14 6,40 m
U15 6,40 m
U17 7,32 m 7,32 m
JUNIOREN 7,93 m 7,93 m VRIJ

Related news

Topcompetitie

Voorbeschouwing Topcompetitie U17

Met de Topcompetitie U17 gaat binnenkort het laatste regelmatigheidscriterium van Belgian Cycling van start op de weg. Het begint op 12 mei met de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar en eindigt met de Affligem Classic, de vierde manche, op 6 oktober. Het was voorzien dat deze competitie zou aanvangen op 14 april in Falmagne, maar die wedstrijd is niet doorgegaan. Dat was overigens de vervanger van Vezin, een koers die eerder al was afgelast. De Topcompetitie U17 omvat ook de klimkoersen in Herbeumont en Couvin deze zomer, net als drie mountainbikewedstrijden. Eerder waren er al enkele veldritten en pistewedstrijden die meetellen voor het klassement. De eerste wegwedstrijd is dus de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar op 12 mei, een wedstrijd …

Read more
BK

Voorbeschouwing BK Tijdrijden Jeugd Geraardsbergen

Op woensdag 1 mei vindt het eerste Belgisch Kampioenschap op de weg van 2024 plaats: het BK tijdrijden voor de jeugd in Geraardsbergen. De volgende categorieën gaan er de strijd aan voor de driekleur: Jongens U15 (14 jaar), Meisjes en Jongens U17, Vrouwen en Mannen Junioren en Vrouwen en Mannen U23. We vroegen de bondscoaches van Belgian Cycling wie de kanshebbers zijn om de nationale titels te veroveren. De deelnemers krijgen in elk geval een pittig parcours voor de wielen geschoven. Een ronde is 9,5 kilometer lang. Start en aankomst bevinden zich op de Guilleminlaan. De beloften en mannen junioren moeten twee ronden afleggen, de andere categorieën rijden één ronde. Sven Vanthourenhout, bondscoach mannen U23: “Het is best een lastige …

Read more