Arne Marit: « Wanneer je je hoofd erbij houdt, is het mogelijk »

Tussen de bekende namen op het palmares vinden we Arne Marit. In 2017 won het huidig lid van Intermarché-Circus-Wanty één van de spannendste edities van de geschiedenis. Aan het begin van de laatste manche stond hij immers maar één punt voor op zijn rivaal en voortaan ploegmaat binnen het Belgische WorldTeam, Tom Paquot.  Arne Marit schetst zijn heldenverhaal voor Belgian Cycling.

Wat komt er in je op wanneer je denkt aan het jaar 2017 ?

Een goed jaar. Ik heb voor de tweede maal Nokere Koerse gewonnen. Ik stond wekelijks op het podium, als het ware. Ik moest het opnemen tegen grote blokken zoals Balen BC of Crabbe Toitures-CC Chevigny. Destijds reed ik bij Van den Hauwe – Gentse CT. Ik werd niet echt omringd door een sterke ploeg. Het was moeilijk om mijn stempel te drukken op de koers. Ik mikte vooral op mijn sprint. Ik moest intelligent rijden. De overwinning in de Beker van België heeft aangetoond dat wanneer je je verstand gebruikt, je mooie resultaten kan behalen.

 

Zetten we de koersen even op een rijtje. In Korbeek-Lo start je goed met een 3e plaats.

Tom Paquot en Tuur Dens ontsnapten en konden een terugkeer van het peloton verhinderen. Ik kon alles tot een goed einde brengen, want ik win de sprint van de groep. Ik versla Robbe Platteew en behaal mijn eerste punten.

 

In Bonheiden beperk je de schade met een 17e plaats.

Ik herinner me die koers nog zeer goed. Ik heb niet op het juiste moment mijn inspanningen geleverd en de goeie momenten gemist. Ik heb veel gebluft en dat heeft niets opgeleverd. Tom Van Vuchelen wint en ik eindig 17e. Dat was niet ideaal. Tom Paquot vergrootte mijn puntenachterstand . Op dat ogenblik stond ik 19 punten achter.

« Er was paniek »

In Rekkem gaat het beter en eindig je 9e.

Ik zag Jacob Vaughan meermaals in de koers. Ik stelde vast dat hij heel sterk was. Uiteindelijk wint hij. Het was eerder een vreemde wedstrijd, er was niet echt controle. Ik eindig 9e, maar verlies nog punten op Tom Paquot die 7e eindigde.

 

In Linter eindig je op de 4e plaats, maar je levert een fantastische prestatie.

Jens Vanoverberghe, Wesley Mol en Jonas Bresseleers zijn ontsnapt in de finale, maar ik win de sprint van het peloton. Tom Paquot eindigt verder. Ik sta bovenaan het klassement met twee punten voorsprong.

 

Jammer genoeg zal de vreugde van korte duur zijn. Je was er niet bij in Reningelst. Je concurrenten komen dichterbij. In Honnelles-Angreau heb je een slechte dag. Je eindigt 20e en verliest je gele trui.

Ik heb veel pech gehad. Iemand is op mijn derailleur gevallen en ik moest van fiets wisselen. Er was paniek. Ik heb nog heel wat renners kunnen inhalen, maar niet meer de kop van de wedstrijd. Ik dacht dat ik de Beker van België verloren had.

« Nu zit ik op mijn plaats »

Door deze slechte prestatie wordt het duel een strijd tussen drie renners met ook nog Wesley Mol. Op twee manches van het einde stond je 17 punten achter op Wesley Mol en 13 op Tom Paquot. Tijdens de Trofee van Haspengouw lever je de perfecte prestatie. Je verliest de sprint tegen Thibaut Ponsaerts, maar komt terug op kop.

We waren met zes vooraan met Thibaut Ponsaerts, Sébastien Grignard, Felix Dopchie, Tom Pessemier en Kenneth Caethoven. Ik heb me laten vangen zoals een beginneling. Er stonden op 150 meter van de aankomst dranghekkens. Ik keek links terwijl ik trachtte om Thibaut Ponsaerts aan mijn rechterkant in het nauw te drijven. Hij heeft toch een opening gevonden, hetgeen me verrast heeft. Ik kon nog even terugkomen op hem, maar het was te laat.

 

Je vat de laatste manche aan in Jemeppe met één punt voor op Tom Paquot.

Ik was enkel op hem gefocust. Wesley Mol had alles verloren tijdens de voorgaande manche en ik had maar één man in de gaten te houden. Tom Paquot heeft getracht mij terug achter zich te laten op de heuvels. Ik heb me schrap gezet en hij kon mij niet lossen op de heuvels. Dat gold ook voor mij. Gelukkig was mijn sprint beter dan de zijne. Ik ben heel kalm gebleven en kon hemvoorblijven tijdens de sprint.

 

Wat betekende deze overwinning destijds ?

Ze stond symbool voor mijn regelmaat. Hoewel ik geen manche gewonnen heb, ben ik er telkens in geslaagd om me te plaatsen. De Beker van België biedt een gevarieerd parcours en heeft mijn toekomstige ploeg, Lotto-Soudal DT, aangetoond dat ze er goed aan gedaan hebben om mij aan te werven. Op die manier kon ik vol vertrouwen aan de slag gaan bij de U23.

 

Zes jaar later zit je in de WorldTour. Ben je tevreden met je evolutie ?

Nu zit ik op mijn plaats. Ik rij een mooi programma. Aan het begin van dit seizoen heb ik veel koersen gereden om mijn kracht te ontwikkelen. In de loop van de komende weken zal ik vaker de gelegenheid krijgen om te sprinten. In mijn loopbaan heb ik wat achterstand opgelopen ten opzichte van jongens zoals Jordi Meeus of Jasper Philipsen. Bij Sport Vlaanderen-Baloise ben ik wat gestagneerd, maar niet door hen. Mijn seizoen 2022 voldeed niet aan mijn verwachtingen. Na mijn succes in de Grand Prix Morhiban eind 2021 dacht ik dat ik gelanceerd was, maar jammer genoeg had ik veel pech in 2022. Aike Visbeek, die mij nog kende van mijn periode bij Lotto-Soudal DT, heeft me gecontacteerd en een kans gegeven bij Intermarché-Circus-Wanty. Ik ben hem daar heel dankbaar voor.

Related news

U23 Road Series

Florian Vermeersch: “De stiel geleerd dankzij de U23 Road Series”

Met de start van de U23 Road Series in het verschiet, is het dé gelegenheid om even achterom te kijken. We blikken terug op de allereerste editie in 2019 waarbij Florian Vermeersch won na een spannende laatste wedstrijd in Wanfercée-Baulet. « Ik herinner me die competitie nog zeer goed. Een geweldige uitdaging voor U23-renners, met mooie ritten. Met Lotto-Soudal hebben we veel plezier beleefd aan deze koersen. » 2019 was het eerste volledige wegseizoen van Florian Vermeersch na zijn overstap uit het veldrijden, waar hij bij de Junioren 4e geëindigd was tijdens het Europees Kampioenschap in 2015 en meermaals in de top-10 eindigde tijdens Wereldbeker wedstrijden. Het bleek een verstandige keuze. Florian nam niet deel aan Brussel-Opwijk, de eerste wedstrijd …

Read more
Ladies Cycling Cup
Ladies Cycling Cup

LADIES CYCLING CUP – GP BEERENS

Zondag 3 september a.s. vindt de vijfde en laatste wedstrijd van de LADIES CYCLING CUP 2023 voor Dames Elite plaats: de 7de GP Beerens te Aartselaar. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 129,6 km (6 plaatselijke ronden van 21,7 km) en is een organisatie van De ster van Aartselaar vzw. De start vindt plaats om 13u30 op het Laar te Aartselaar. De aankomst is voorzien in de Kapellestraat te Aartselaar omstreeks 16u55.

Read more
U23 Road Series

U23 ROAD SERIES/WOMEN CYCLING SERIES – WIM-HENDRIKS TROFEE (NED)

Tijdens het weekend van 25 en 26 maart vindt de tweede wedstrijd van de U23 ROAD SERIES & WOMEN CYCLING SERIES 2023 plaats: de WIM HENDRIKS TROFEE te KOEWACHT (Nederland). Deze wedstrijden worden georganiseerd door de Wielervereniging Zeeuws Vlaanderen ism de Stichting Wim Hendriks Trofee. U23 Road Series – zaterdag 25/03: Deze kasseienklassieker loopt over een afstand van 172,3 km (1 ronde van 34,6 km + 2 ronden van 37 km + 5 plaatselijke ronden van 12,5 km). De start vindt plaats om 13u00 in de Eikenlaan te Koewacht. De aankomst is er voorzien omstreeks 17u00. De volgende wedstrijd van de U23 Road Series is het Internationaal Beloftenweekend te Terneuzen/Philippine (NED) tijdens het weekend van 5 en 6 mei. Women …

Read more