Arne Marit: « Wanneer je je hoofd erbij houdt, is het mogelijk »

Tussen de bekende namen op het palmares vinden we Arne Marit. In 2017 won het huidig lid van Intermarché-Circus-Wanty één van de spannendste edities van de geschiedenis. Aan het begin van de laatste manche stond hij immers maar één punt voor op zijn rivaal en voortaan ploegmaat binnen het Belgische WorldTeam, Tom Paquot.  Arne Marit schetst zijn heldenverhaal voor Belgian Cycling.

Wat komt er in je op wanneer je denkt aan het jaar 2017 ?

Een goed jaar. Ik heb voor de tweede maal Nokere Koerse gewonnen. Ik stond wekelijks op het podium, als het ware. Ik moest het opnemen tegen grote blokken zoals Balen BC of Crabbe Toitures-CC Chevigny. Destijds reed ik bij Van den Hauwe – Gentse CT. Ik werd niet echt omringd door een sterke ploeg. Het was moeilijk om mijn stempel te drukken op de koers. Ik mikte vooral op mijn sprint. Ik moest intelligent rijden. De overwinning in de Beker van België heeft aangetoond dat wanneer je je verstand gebruikt, je mooie resultaten kan behalen.

 

Zetten we de koersen even op een rijtje. In Korbeek-Lo start je goed met een 3e plaats.

Tom Paquot en Tuur Dens ontsnapten en konden een terugkeer van het peloton verhinderen. Ik kon alles tot een goed einde brengen, want ik win de sprint van de groep. Ik versla Robbe Platteew en behaal mijn eerste punten.

 

In Bonheiden beperk je de schade met een 17e plaats.

Ik herinner me die koers nog zeer goed. Ik heb niet op het juiste moment mijn inspanningen geleverd en de goeie momenten gemist. Ik heb veel gebluft en dat heeft niets opgeleverd. Tom Van Vuchelen wint en ik eindig 17e. Dat was niet ideaal. Tom Paquot vergrootte mijn puntenachterstand . Op dat ogenblik stond ik 19 punten achter.

« Er was paniek »

In Rekkem gaat het beter en eindig je 9e.

Ik zag Jacob Vaughan meermaals in de koers. Ik stelde vast dat hij heel sterk was. Uiteindelijk wint hij. Het was eerder een vreemde wedstrijd, er was niet echt controle. Ik eindig 9e, maar verlies nog punten op Tom Paquot die 7e eindigde.

 

In Linter eindig je op de 4e plaats, maar je levert een fantastische prestatie.

Jens Vanoverberghe, Wesley Mol en Jonas Bresseleers zijn ontsnapt in de finale, maar ik win de sprint van het peloton. Tom Paquot eindigt verder. Ik sta bovenaan het klassement met twee punten voorsprong.

 

Jammer genoeg zal de vreugde van korte duur zijn. Je was er niet bij in Reningelst. Je concurrenten komen dichterbij. In Honnelles-Angreau heb je een slechte dag. Je eindigt 20e en verliest je gele trui.

Ik heb veel pech gehad. Iemand is op mijn derailleur gevallen en ik moest van fiets wisselen. Er was paniek. Ik heb nog heel wat renners kunnen inhalen, maar niet meer de kop van de wedstrijd. Ik dacht dat ik de Beker van België verloren had.

« Nu zit ik op mijn plaats »

Door deze slechte prestatie wordt het duel een strijd tussen drie renners met ook nog Wesley Mol. Op twee manches van het einde stond je 17 punten achter op Wesley Mol en 13 op Tom Paquot. Tijdens de Trofee van Haspengouw lever je de perfecte prestatie. Je verliest de sprint tegen Thibaut Ponsaerts, maar komt terug op kop.

We waren met zes vooraan met Thibaut Ponsaerts, Sébastien Grignard, Felix Dopchie, Tom Pessemier en Kenneth Caethoven. Ik heb me laten vangen zoals een beginneling. Er stonden op 150 meter van de aankomst dranghekkens. Ik keek links terwijl ik trachtte om Thibaut Ponsaerts aan mijn rechterkant in het nauw te drijven. Hij heeft toch een opening gevonden, hetgeen me verrast heeft. Ik kon nog even terugkomen op hem, maar het was te laat.

 

Je vat de laatste manche aan in Jemeppe met één punt voor op Tom Paquot.

Ik was enkel op hem gefocust. Wesley Mol had alles verloren tijdens de voorgaande manche en ik had maar één man in de gaten te houden. Tom Paquot heeft getracht mij terug achter zich te laten op de heuvels. Ik heb me schrap gezet en hij kon mij niet lossen op de heuvels. Dat gold ook voor mij. Gelukkig was mijn sprint beter dan de zijne. Ik ben heel kalm gebleven en kon hemvoorblijven tijdens de sprint.

 

Wat betekende deze overwinning destijds ?

Ze stond symbool voor mijn regelmaat. Hoewel ik geen manche gewonnen heb, ben ik er telkens in geslaagd om me te plaatsen. De Beker van België biedt een gevarieerd parcours en heeft mijn toekomstige ploeg, Lotto-Soudal DT, aangetoond dat ze er goed aan gedaan hebben om mij aan te werven. Op die manier kon ik vol vertrouwen aan de slag gaan bij de U23.

 

Zes jaar later zit je in de WorldTour. Ben je tevreden met je evolutie ?

Nu zit ik op mijn plaats. Ik rij een mooi programma. Aan het begin van dit seizoen heb ik veel koersen gereden om mijn kracht te ontwikkelen. In de loop van de komende weken zal ik vaker de gelegenheid krijgen om te sprinten. In mijn loopbaan heb ik wat achterstand opgelopen ten opzichte van jongens zoals Jordi Meeus of Jasper Philipsen. Bij Sport Vlaanderen-Baloise ben ik wat gestagneerd, maar niet door hen. Mijn seizoen 2022 voldeed niet aan mijn verwachtingen. Na mijn succes in de Grand Prix Morhiban eind 2021 dacht ik dat ik gelanceerd was, maar jammer genoeg had ik veel pech in 2022. Aike Visbeek, die mij nog kende van mijn periode bij Lotto-Soudal DT, heeft me gecontacteerd en een kans gegeven bij Intermarché-Circus-Wanty. Ik ben hem daar heel dankbaar voor.

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more