Belgische eliterenners strijken neer in Herzele en Izegem voor de Belgische Kampioenschappen op de Weg

Op donderdag 22 juni ligt het epicentrum van het Belgische wielrennen in het Oost-Vlaamse Herzele voor het BK Tijdrijden voor elite. Drie dagen later, op zondag 25 juni, verschuift het naar het West-Vlaamse Izegem voor het BK op de weg.

BK Tijdrijden in Herzele

Het BK in Herzele is onderdeel van de zesjarige samenwerking tussen Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem (HeHoZot) waarbij de drie besturen alle Belgische kampioenschappen op hun grondgebied wilden organiseren. Te beginnen met het BK Tijdrijden voor de Jeugd in 2019 en af te sluiten met het BK op de weg voor elite in 2024.

Anneke Van Wijnendaele, Algemeen coördinator BK Tijdrijden Herzele: “Door deze intergemeentelijke samenwerking kunnen we de krachten bundelen, zowel op financieel als op organisatorisch vlak. Elk jaar is een van de drie gastgemeente. Wij waren dat in 2021 met het BK op de weg voor Junioren en nu dus opnieuw.”

Komende donderdag wordt in drie categorieën gestreden om de tijdrittitel: Heren Elite 2, Dames Elite en Heren Elite. De Heren Elite 2 en Dames Elite zullen één ronde van 20,8 kilometer afleggen, de Heren Elite dienen twee ronden te rijden.

Anneke Van Wijnendaele, Algemeen coördinator BK Tijdrijden Herzele: “Sofie De Vuyst heeft de aanzet gegeven voor het parcours, dat zich hoofdzakelijk lokaliseert in het zuiden van Herzele. Na goedkeuring en finetuning door Belgian Cycling testte ook Ewoud Vromant het parcours.”

Liesbet Crabbé, Algemeen coördinator BK Tijdrijden Herzele: “Het organiseren van het BK heeft een hele impact op de gemeente omdat we het parcours dienen af te sluiten die dag. Er komen heel wat uitdagingen bij kijken qua mobiliteit en communicatie, zowel naar onze inwoners als naar de wielerfans die we op het BK willen verwelkomen. We willen iedereen aansporen om zoveel mogelijk met de fiets naar het BK te komen. Wie dat doet, maakt bovendien kans om een gesigneerd wielertruitje te winnen. Om onze inwoners warm te maken voor dit BK loopt er trouwens al de hele maand een actie in samenwerking met lokale handelaars. In iedere deelnemende handelszaak hangt een uniek Herzeels wielertruitje. Een shirt dat we speciaal voor het BK en deze actie lieten ontwerpen. Al deze truitjes zitten in die prijzenpot.”

“In totaal verwachten we 6000 tot 7000 toeschouwers. We voorzien ook een vipgebeuren met 650 genodigden. We willen er trouwens een hele dag feest van maken, want ’s avonds zijn er nog optredens van DJ Daddy Cool en Willy Sommers.”

BK Weg in Izegem

Op zondag wordt er in Izegem gestreden om de wegtitel. De dames leggen in totaal 134,2 km af, de heren 230,7 kilometer. Bij de vrouwen staan er drie Belgische titels op het spel: Dames Elite, Dames Elite 2 en Dames U23. In Izegem maken ze zich klaar om iedereen met open armen te ontvangen.

Elke De Tavernier, communicatieverantwoordelijke Stad Izegem: “Dit wordt het grootste sportieve evenement in jaren in onze stad. Er komt qua organisatie en logistiek heel wat bij kijken, maar het is ook iets waar je als stad veel voor terugkrijgt, ook voor de horeca en verenigingen.”

“We zitten momenteel in de laatste rechte lijn richting het BK en nu gaat het vooral om het aan elkaar knopen van de losse eindjes. We zetten deze laatste dagen ook nog eens extra in op promotie en bewonerscommunicatie. Dergelijk groot evenement heeft namelijk een grote impact op een stad en de mobiliteit die dag. Flanders Classics liet weten dat we 20.000 toeschouwers van buiten Izegem mogen verwachten. En met het goede weer kan dat mogelijk nog meer zijn. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, roepen we daarom op om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met de trein naar het parcours af te zakken. Het station ligt pal in het centrum van Izegem.”

“Zondag wordt de absolute hoogdag, maar op zaterdag willen we onze inwoners alvast opwarmen met een loopfietswedstrijd voor de kleinsten en een koers op rollen. We willen iedereen in onze stad betrekken.”

“Voor enkelen wordt het zondag een thuiswedstrijd. Voor Justine Ghekiere (AG Insurance – Soudal  Quick-Step) bijvoorbeeld. Zij liet al optekenen dat dit voor extra motivatie zorgt. Yves Lampaert (Soudal Quick-Step) mag zich verwachten aan een grote schare fans op de Grote Markt in Ingelmunster. Zijn ploegmaat Tim Declercq is ook van de streek. Louis Blouwe (Bingoal WB) is in Izegem geboren en getogen, dus hij zal eveneens luidkeels aangemoedigd worden.”

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more