Bouillon verwelkomt het BK MTB Marathon en Enduro

Komend weekend worden in Bouillon de Belgische Kampioenschappen Enduro (zaterdag 9/09) en Marathon betwist (zondag 10/09), twee mountainbikedisciplines. Het BK maakt deel uit van de Grand Raid Godefroy, een vaste waarde op de kalender.

Jérôme Grâces, organisator Grand Raid Godefroy: “In 1996 vond de Grand Raid Godefroy, in de vorm van een MTB Marathon, voor het eerst plaats. Sinds 2015 staat ook MTB Enduro op het programma. Gaandeweg is de Grand Raid Godefroy uitgegroeid tot een wielerfestival van vrijdag tot en met zondag. Het is de derde keer dat we een Belgisch kampioenschap MTB Marathon organiseren en de tweede keer een BK Enduro. Een BK is steeds een speciale gebeurtenis. Ons evenement staat meer in de kijker en het zorgt voor een toename van het aantal deelnemers.”

BK MTB Enduro

In de enduro staan de ‘specials’ centraal. Dat zijn technische afdalingen waarvan de tijden worden opgeteld. Degene die deze specials in de minste tijd aflegt, wint de wedstrijd. Om van de ene naar de andere special te rijden wordt er wel een tijdslimiet opgelegd, want de oplopende tussenstukken moeten gefietst worden. Daarom zijn er controlepunten langs het parcours waar de doorkomsttijden gemeten worden, met behulp van de transponders aan de stuurborden op de fiets.

De endurowedstrijd komende zaterdag is 42 kilometer lang en bestaat uit 7 specials, die tussen één en anderhalve kilometer lang zijn met telkens een negatief hoogteverschil van 100 à 150 meter. Het parcours heeft een totaal positief hoogteverschil van 1200 meter.

Jérôme Grâces, organisator: “Er zijn twee onuitgegeven specials bij komende zaterdag. Voor elke special is een beperkte tijd voorzien, afhankelijk van de lengte. De passage dient te gebeuren binnen een bepaalde tijdspanne, maar indien iemand met mechanische pech te kampen heeft, dient dat zeker niet automatisch het einde van de wedstrijd te betekenen voor hem of haar. De favorieten voor de enduro zijn moeilijk aan te duiden, maar bij de mannen verwacht ik Olivier Bruwiere, Robin Matot en Bastien Renard.”

BK MTB Marathon

Tijdens het BK Marathon op zondag leggen de dames 90 kilometer af met een positief hoogteverschil van 2560 meter, de mannen rijden 120 kilometer met een positief hoogteverschil van 3640 meter.

Voor de marathon bij de mannen elite is Wout Alleman de grote favoriet, de huidig Europees kampioen. Bij de dames is uittredend kampioene Joyce Vanderbeken de te kloppen vrouw, en ook Alice Pirard reken ik tot de favorieten.”
Jérôme Grâces, organisator Grand Raid Godefroy

Jérôme Grâces: “De marathon vindt plaats ten noordwesten van Bouillon. Het is een redelijk geaccidenteerd en technisch parcours dat de deelnemers voor de wielen geschoven krijgen. De wedstrijd start meteen met een beklimming bij het verlaten van Bouillon. Er zitten ook veel afdalingen in het parcours waar het verschil gemaakt kan worden. Voor de marathon bij de mannen elite is Wout Alleman de grote favoriet, de huidig Europees kampioen. Frans Claes, drievoudig kampioen en vorig jaar de nummer één, is zeker een te duchten tegenstander. Kevin Panhuyzen reken ik ook tot de favorieten. Bij de dames is uittredend kampioene Joyce Vanderbeken de te kloppen vrouw, en ook Alice Pirard reken ik tot de favorieten.”

Tekst: Gwendoline Gerres

Vertaling: Bea Persoons

Related news

Nationale ploegen

Belgische mountainbikers proeven van het Olympisch parcours in Parijs

Minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs waren de federaties uitgenodigd op het Olympisch Test Event MTB XCO. Het was een unieke kans om het Cross-country circuit in Elancourt te ontdekken. Na twee dagen training en een wedstrijd is bondscoach Filip Meirhaeghe een pak wijzer geworden.   Filip Meirhaeghe: “Zoals wel vaker met Olympische circuits gaat het om een kunstmatig parcours. De kleiachtige ondergrond werd grotendeels bedekt met grind. Onze verwachtingen waren op voorhand niet zo hooggespannen. De ‘track walk’, onze eerste ontmoeting met het parcours, leek ons vermoeden te bevestigen. Maar na de verkenning op de fiets moesten we onze mening bijstellen. De beklimmingen zijn lang genoeg, de afdalingen mochten iets technischer. Al speelt dat niet …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WERELDBEKER & UCI JUNIOR SERIES MTB XCO NOVÉ MESTO NA MORAVE

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldbeker & UCI Junior Series MTB XCO in Nové Město na Moravě (Tsjechië), die zullen plaatsvinden van donderdag 11 mei tot zondag 14 mei 2023: Dames Junioren: Shanyl DE SCHOESITTER Heren Junioren: Antoine JAMIN Aldo TAILLIEU Sverre VAN LEE Heren U23:  Jarne VANDERSTEEN

Read more
BK

Wielerweekend op 24 & 25 juni in Izegem

Loopfietsjeswedstrijd en koers op rollen aan de vooravond van het BK Met nog exact één maand te gaan tot het BK in Izegem op 25 juni werd vandaag de aftelklok op de Grote Markt in Izegem gestart. Stad Izegem, Belgian Cycling en Flanders Classics tellen nu af naar het laatste weekend van juni. Niet alleen op zondag, maar ook op zaterdag zal de koers en het BK centraal staan in hartje Izegem. Binnen exact één maand is Izegem het epicentrum van het Belgische wielrennen. Op 25 juni gaan we in Izegem op zoek naar de opvolgers van Tim Merlier en Kim de Baat. Een wielerweekend om naar uit te kijken. Op zondag staat de strijd om de tricolore trui bij …

Read more