Bouillon verwelkomt het BK MTB Marathon en Enduro

Komend weekend worden in Bouillon de Belgische Kampioenschappen Enduro (zaterdag 9/09) en Marathon betwist (zondag 10/09), twee mountainbikedisciplines. Het BK maakt deel uit van de Grand Raid Godefroy, een vaste waarde op de kalender.

Jérôme Grâces, organisator Grand Raid Godefroy: “In 1996 vond de Grand Raid Godefroy, in de vorm van een MTB Marathon, voor het eerst plaats. Sinds 2015 staat ook MTB Enduro op het programma. Gaandeweg is de Grand Raid Godefroy uitgegroeid tot een wielerfestival van vrijdag tot en met zondag. Het is de derde keer dat we een Belgisch kampioenschap MTB Marathon organiseren en de tweede keer een BK Enduro. Een BK is steeds een speciale gebeurtenis. Ons evenement staat meer in de kijker en het zorgt voor een toename van het aantal deelnemers.”

BK MTB Enduro

In de enduro staan de ‘specials’ centraal. Dat zijn technische afdalingen waarvan de tijden worden opgeteld. Degene die deze specials in de minste tijd aflegt, wint de wedstrijd. Om van de ene naar de andere special te rijden wordt er wel een tijdslimiet opgelegd, want de oplopende tussenstukken moeten gefietst worden. Daarom zijn er controlepunten langs het parcours waar de doorkomsttijden gemeten worden, met behulp van de transponders aan de stuurborden op de fiets.

De endurowedstrijd komende zaterdag is 42 kilometer lang en bestaat uit 7 specials, die tussen één en anderhalve kilometer lang zijn met telkens een negatief hoogteverschil van 100 à 150 meter. Het parcours heeft een totaal positief hoogteverschil van 1200 meter.

Jérôme Grâces, organisator: “Er zijn twee onuitgegeven specials bij komende zaterdag. Voor elke special is een beperkte tijd voorzien, afhankelijk van de lengte. De passage dient te gebeuren binnen een bepaalde tijdspanne, maar indien iemand met mechanische pech te kampen heeft, dient dat zeker niet automatisch het einde van de wedstrijd te betekenen voor hem of haar. De favorieten voor de enduro zijn moeilijk aan te duiden, maar bij de mannen verwacht ik Olivier Bruwiere, Robin Matot en Bastien Renard.”

BK MTB Marathon

Tijdens het BK Marathon op zondag leggen de dames 90 kilometer af met een positief hoogteverschil van 2560 meter, de mannen rijden 120 kilometer met een positief hoogteverschil van 3640 meter.

Voor de marathon bij de mannen elite is Wout Alleman de grote favoriet, de huidig Europees kampioen. Bij de dames is uittredend kampioene Joyce Vanderbeken de te kloppen vrouw, en ook Alice Pirard reken ik tot de favorieten.”
Jérôme Grâces, organisator Grand Raid Godefroy

Jérôme Grâces: “De marathon vindt plaats ten noordwesten van Bouillon. Het is een redelijk geaccidenteerd en technisch parcours dat de deelnemers voor de wielen geschoven krijgen. De wedstrijd start meteen met een beklimming bij het verlaten van Bouillon. Er zitten ook veel afdalingen in het parcours waar het verschil gemaakt kan worden. Voor de marathon bij de mannen elite is Wout Alleman de grote favoriet, de huidig Europees kampioen. Frans Claes, drievoudig kampioen en vorig jaar de nummer één, is zeker een te duchten tegenstander. Kevin Panhuyzen reken ik ook tot de favorieten. Bij de dames is uittredend kampioene Joyce Vanderbeken de te kloppen vrouw, en ook Alice Pirard reken ik tot de favorieten.”

Tekst: Gwendoline Gerres

Vertaling: Bea Persoons

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: HEUBACHER MTB FESTIVAL BIKE THE ROCK & UCI JUNIOR SERIES MTB XCO HEUBACH

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan het Heubacher MTB Festival Bike The Rock & UCI Junior Series MTB XCO in Heubach (Duitsland), die zullen plaatsvinden op zondag 28 april 2024: Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Luis GENTEN Ryan LAENEN Alexis LECUIVRE Louis LOSFELD Sverre VAN LEE Sebbe WIJCKMANS Dames Elite:  Emeline DETILLEUX

Read more
BK

Voorbeschouwing BK Tijdrijden Jeugd Geraardsbergen

Op woensdag 1 mei vindt het eerste Belgisch Kampioenschap op de weg van 2024 plaats: het BK tijdrijden voor de jeugd in Geraardsbergen. De volgende categorieën gaan er de strijd aan voor de driekleur: Jongens U15 (14 jaar), Meisjes en Jongens U17, Vrouwen en Mannen Junioren en Vrouwen en Mannen U23. We vroegen de bondscoaches van Belgian Cycling wie de kanshebbers zijn om de nationale titels te veroveren. De deelnemers krijgen in elk geval een pittig parcours voor de wielen geschoven. Een ronde is 9,5 kilometer lang. Start en aankomst bevinden zich op de Guilleminlaan. De beloften en mannen junioren moeten twee ronden afleggen, de andere categorieën rijden één ronde. Sven Vanthourenhout, bondscoach mannen U23: “Het is best een lastige …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: EK MTB XCO CHEILE GRADISTEI

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen MTB XCO, die zullen plaatsvinden van donderdag 9 mei tot zondag 12 mei 2024 in Cheile Grădiștei (Roemenië): Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Ryan LAENEN Louis LOSFELD Sverre VAN LEE Heren U23: Antoine JAMIN Jarne VANDERSTEEN Dames Elite: Emeline DETILLEUX Heren Elite: Pierre DE FROIDMONT Jens SCHUERMANS

Read more