Edouard Dehaes (organisator Vlaams-Brabantse Pijl): « We hebben alleen maar mooie winnaars gehad »

De Beker van België vangt traditioneel aan te Korbeek-Lo, tijdens de Vlaams-Brabantse Pijl, georganiseerd door één van de oudste organiserende clubs van België. De Koninklijke VeloClub van  Korbeek-Lo ontstond in 1926 en organiseerde kermiswedstrijden alvorens zich in 1996 te richten tot een interclub voor Junioren. « Dit alles in een tijdperk waarin Brabant net in twee gesplitst werd, » herinnert organisator Edouard Dehaes. Sindsdien werd de wedstrijd ingeschreven op de nationale kalender. Grote namen verschenen op het toneel : Dimitri Claeys, Guillaume Van Keirsbulck, Jasper De Buyst, Stan Dewulf, Harry Sweeny, Tom Paquot, Jarne Van de Paar, Arnaud De Lie. « Allemaal jongens die zich achteraf hebben bewezen bij de profs. We hebben alleen maar mooie winnaars gehad, » benadrukt hij.

Hoewel de Brabantse wedstrijd vaak beslist wordt in de sprint, zou de editie 2023 een andere afloop kunnen kennen. Het parcours werd herzien wegens wegenwerken. « De renners zullen tien keer aan de Pellenberg voorbij komen, het hoogtepunt van de Provincie, hetzij via de Meisestraat of de Lastberg. Het parcours bevat talrijke beklimmingen. We hopen dat daar een selectie gebeurt. De top van de laatste helling ligt op vier kilometer van de aankomst. Waarom zou een renner niet alleen kunnen aankomen, zoals Guillaume Van Keirsbulck in 2008 ? Als alles goed verloopt, zal dit ons misschien aanmoedigen om op die manier verder te gaan de komende jaren. » In totaal 112 kilometer, verdeeld in drie lussen van 23 kilometer en vier lokale ronden van 11 kilometer.

Hoewel de koers dit jaar toe is aan haar 27e editie, doet Edouard Dehaes een oproep om het van hem over te nemen. « Het wordt steeds moeilijker om de wedstrijd te organiseren. Bovendien staat de nieuwe generatie niet te springen om actief deel te nemen aan onze projecten. De tijd van het vrijwilligerswerk is voorbij. Voor het ogenblik houdt dit nog stand, maar voor hoelang nog ? »

Edouard Dehaes hoopt ook dat de kalender van de Beker van België voor Junioren gaat stabiliseren. Het aantal koersen dat verdwenen is, verontrust hem. « Voordien waren er legendarische koersen zoals Wortegem-Petegem met de beklimming van de Nokereberg, of Ledegem die langs de Kemmelberg ging. Er was ook de Trofee van Haspengouw tussen Aalst en Sint-Truiden. »

Echter is hij tevreden om een kalender te zien die quasi overeenstemt met die van 2015. De manches van Rekkem, Linter, Honnelles-Angreau, Bonheiden en Jemeppe staan op het programma. De finale van deze competitie zal doorgaan in Jemeppe.

 

Foto: Ine Marit