Geldigheid van autoverzekeringen tijdens wielerwedstrijden

Wanneer het aankomt op het inzetten van voertuigen tijdens wielerwedstrijden, willen we graag wat extra toelichting geven.

We begrijpen dat er soms verwarring kan ontstaan over de geldigheid van autoverzekeringen (Burgerlijke Aansprakelijkheid) tijdens wielerwedstrijden vandaar deze communicatie.

Volgens Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen in België, geldt de uitsluiting van de dekking voor motorrijtuigen (volgens artikels 4 en 8 van de wet van 21.11.1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen) alleen in het geval van wedstrijden voor motorrijtuigen. Dit betekent dat de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen van kracht blijft tijdens een wielerwedstrijd, op voorwaarde dat de verzekering geldig is op het moment van een eventueel ongeval.

Wat betekent dit concreet?

Welnu, wanneer de voertuigen beschikken over een correcte autoverzekering en de premie betaald is, zijn er geen extra handelingen nodig om de wagens in te zetten tijdens de wielerwedstrijd. De geldige autoverzekering blijft van kracht en biedt dekking zoals bepaald in de polisvoorwaarden.

Hoewel deze regel geldt volgens Assuralia, moeten we wel vermelden dat sommige verzekeraars ervoor kunnen kiezen om dit soort risico’s niet te verzekeren op basis van hun commerciële vrijheid. Het is daarom belangrijk om de specifieke polisvoorwaarden van de autoverzekering te raadplegen teneinde te begrijpen welke dekking er precies wordt geboden tijdens een wielerwedstrijd. Weet ook dat Assuralia enkel de verzekeraars vertegenwoordigt die in België actief zijn. Indien een ploeg met buitenlandse nummerplaten rijdt dan is het opportuun om de vraag expliciet te stellen.

Tenslotte is het altijd verstandig om je verzekeringsmakelaar of verzekeraar te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de juiste dekking hebt.

Voor de wagens met volgende functies in een wielerwedstrijd is er systematisch dekking: de rode en de groene vlag, de wagen van de koersdirecteur, de bezemwagen en de wagens van het medisch personeel. Voor de officiële afgevaardigden is er een bijkomende dekking omnium als deze in opdracht zijn.

Related news

Beker van België Juniors
Beker van België

BEKER VAN BELGIE U17 – FRASNES-LEZ-ANVAING

Zondag 10 juli a.s. vindt de tweede wegwedstrijd van de Beker van België voor U17 2022 plaats: de WAPI CLASSIC te FRASNES-LEZ-ANVAING. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 82,9 km (1 x 18,6 km, 2 x 20,3 km en 3 x 7,9 km) en is een organisatie van de club La Petite Reine Frasnoise. De start vindt plaats om 14u30 op de Grand Place. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u40. De volgende wegwedstrijd van de Beker van België U17 is de GP Glineur te Saint-Ghislain-Frameries op zondag 2 oktober.

Read more
Topcompetitie
Topcompetitie

TOPCOMPETITIE U17 – VEZIN

Zondag 16 april a.s. vindt de eerste wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 2023 plaats: de GP FRANCIS VERBORG te VEZIN (prov. Namen). Deze wedstrijd loopt over een afstand van 70 km (geneutraliseerd vertrek over 1,2 km, 8 plaatselijke ronden van 8,9 km) en is een organisatie van de VC Sainte Barbe uit Vezin in samenwerking met Royal Namur Vélo. De start vindt plaats om 15u00 aan het Sportcomplex te Vezin (Route de Leuze 393). De aankomst is er voorzien omstreeks 16u30. De volgende wegwedstrijd van de Topcompetitie U17 vindt plaats te Vorselaar op zondag 14 mei.

Read more
Beker van België

BEKER VAN BELGIË U17 – KOKSIJDE

Zaterdag 3 juni a.s. vindt na 6 jaar afwezigheid opnieuw de derde wegwedstrijd van de Beker van België voor U17 2023 plaats: de GROTE PRIJS GEMEENTE KOKSIJDE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 79,2 km (9 plaatselijke ronden van 8,8 km) en is een organisatie van de Koninklijke Veloclub De Verenigde Vrienden Koksijde vzw. De start vindt plaats om 14u30 op de Zeelaan te Koksijde. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u20. De volgende wegwedstrijd van de Beker van België U17 is de ploegentijdrit te Montenaken op zondag 2 juli.

Read more