Geldigheid van autoverzekeringen tijdens wielerwedstrijden

Wanneer het aankomt op het inzetten van voertuigen tijdens wielerwedstrijden, willen we graag wat extra toelichting geven.

We begrijpen dat er soms verwarring kan ontstaan over de geldigheid van autoverzekeringen (Burgerlijke Aansprakelijkheid) tijdens wielerwedstrijden vandaar deze communicatie.

Volgens Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen in België, geldt de uitsluiting van de dekking voor motorrijtuigen (volgens artikels 4 en 8 van de wet van 21.11.1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen) alleen in het geval van wedstrijden voor motorrijtuigen. Dit betekent dat de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen van kracht blijft tijdens een wielerwedstrijd, op voorwaarde dat de verzekering geldig is op het moment van een eventueel ongeval.

Wat betekent dit concreet?

Welnu, wanneer de voertuigen beschikken over een correcte autoverzekering en de premie betaald is, zijn er geen extra handelingen nodig om de wagens in te zetten tijdens de wielerwedstrijd. De geldige autoverzekering blijft van kracht en biedt dekking zoals bepaald in de polisvoorwaarden.

Hoewel deze regel geldt volgens Assuralia, moeten we wel vermelden dat sommige verzekeraars ervoor kunnen kiezen om dit soort risico’s niet te verzekeren op basis van hun commerciële vrijheid. Het is daarom belangrijk om de specifieke polisvoorwaarden van de autoverzekering te raadplegen teneinde te begrijpen welke dekking er precies wordt geboden tijdens een wielerwedstrijd. Weet ook dat Assuralia enkel de verzekeraars vertegenwoordigt die in België actief zijn. Indien een ploeg met buitenlandse nummerplaten rijdt dan is het opportuun om de vraag expliciet te stellen.

Tenslotte is het altijd verstandig om je verzekeringsmakelaar of verzekeraar te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de juiste dekking hebt.

Voor de wagens met volgende functies in een wielerwedstrijd is er systematisch dekking: de rode en de groene vlag, de wagen van de koersdirecteur, de bezemwagen en de wagens van het medisch personeel. Voor de officiële afgevaardigden is er een bijkomende dekking omnium als deze in opdracht zijn.

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more