Geldigheid van autoverzekeringen tijdens wielerwedstrijden

Wanneer het aankomt op het inzetten van voertuigen tijdens wielerwedstrijden, willen we graag wat extra toelichting geven.

We begrijpen dat er soms verwarring kan ontstaan over de geldigheid van autoverzekeringen (Burgerlijke Aansprakelijkheid) tijdens wielerwedstrijden vandaar deze communicatie.

Volgens Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen in België, geldt de uitsluiting van de dekking voor motorrijtuigen (volgens artikels 4 en 8 van de wet van 21.11.1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen) alleen in het geval van wedstrijden voor motorrijtuigen. Dit betekent dat de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen van kracht blijft tijdens een wielerwedstrijd, op voorwaarde dat de verzekering geldig is op het moment van een eventueel ongeval.

Wat betekent dit concreet?

Welnu, wanneer de voertuigen beschikken over een correcte autoverzekering en de premie betaald is, zijn er geen extra handelingen nodig om de wagens in te zetten tijdens de wielerwedstrijd. De geldige autoverzekering blijft van kracht en biedt dekking zoals bepaald in de polisvoorwaarden.

Hoewel deze regel geldt volgens Assuralia, moeten we wel vermelden dat sommige verzekeraars ervoor kunnen kiezen om dit soort risico’s niet te verzekeren op basis van hun commerciële vrijheid. Het is daarom belangrijk om de specifieke polisvoorwaarden van de autoverzekering te raadplegen teneinde te begrijpen welke dekking er precies wordt geboden tijdens een wielerwedstrijd. Weet ook dat Assuralia enkel de verzekeraars vertegenwoordigt die in België actief zijn. Indien een ploeg met buitenlandse nummerplaten rijdt dan is het opportuun om de vraag expliciet te stellen.

Tenslotte is het altijd verstandig om je verzekeringsmakelaar of verzekeraar te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de juiste dekking hebt.

Voor de wagens met volgende functies in een wielerwedstrijd is er systematisch dekking: de rode en de groene vlag, de wagen van de koersdirecteur, de bezemwagen en de wagens van het medisch personeel. Voor de officiële afgevaardigden is er een bijkomende dekking omnium als deze in opdracht zijn.

Related news

Topcompetitie

Christian Bouillot: “Een talent zal winnen in Couvin”

De Topcompetitie U17 vangt aan op 16 april in Vezin. Met twee manches van de Topcompetitie organiseert Christian Bouillot  een derde van de wedstrijden van het regelmatigheidscriterium. De voormalige voorzitter van de Ronde van Namur is immers de draaischijf van de koersen in Vezin en de klimkoers in Couvin. « Voor 2023 gaan we copy/paste doen. Onze organisatie loopt van een leien dakje », benadrukt hij. In Vezin in de provincie Namen krijgen de renners het traditioneel circuit van 8,9 kilometer voor de kiezen. « Het is hetzelfde parcours als gewoonlijk met een helling van 500/600 meter halfweg. » Zoals het reglement dit oplegt, zullen er 3 bergprijzen en 3 tussensprints zijn. Christian Bouillot stelt vast dat de U17 categorie heropleeft. « Enkele …

Read more
Wielrenners
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – LINTER

Vrijdag 21 juli a.s. vindt de vijfde wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren 2023 plaats: de GROTE PRIJS EDDY SCHEPERS te LINTER. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 115,5 km (11 plaatselijke ronden van 10,5 km) en is een organisatie van de Koninklijke Wielerclub Heide Sportief Linter. De start vindt plaats om 15u00 in de Heidestraat te Linter. De aankomst is er voorzien omstreeks 17u45. De volgende wegwedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Junioren is de Grand Prix du Haut-Pays te Angreau op zaterdag 12 augustus.

Read more
Beker van België

Arne Marit: « Wanneer je je hoofd erbij houdt, is het mogelijk »

Tussen de bekende namen op het palmares vinden we Arne Marit. In 2017 won het huidig lid van Intermarché-Circus-Wanty één van de spannendste edities van de geschiedenis. Aan het begin van de laatste manche stond hij immers maar één punt voor op zijn rivaal en voortaan ploegmaat binnen het Belgische WorldTeam, Tom Paquot.  Arne Marit schetst zijn heldenverhaal voor Belgian Cycling. Wat komt er in je op wanneer je denkt aan het jaar 2017 ? Een goed jaar. Ik heb voor de tweede maal Nokere Koerse gewonnen. Ik stond wekelijks op het podium, als het ware. Ik moest het opnemen tegen grote blokken zoals Balen BC of Crabbe Toitures-CC Chevigny. Destijds reed ik bij Van den Hauwe – Gentse CT. Ik …

Read more