Jelle Vanendert begint een nieuwe carrière bij de politie

“Renners zijn zeer gemotiveerd. Doorzetters, zoals politiemensen”

“Renners zijn zeer gemotiveerde mensen die altijd een doel voor ogen hebben en daar altijd hard voor willen werken. Doorzetters, zoals politiemensen”. Aan het woord: Jelle Vanendert, 37. In 2011 won hij de koninginnenrit van de Pyreneeën in de Ronde van Frankrijk met aankomst op Plateau de Beille. Begin mei 2023 start hij zijn opleiding als aspirant-politie-inspecteur en gaat daarna aan de slag bij de Lokale Politie Lommel.

Jelle kreeg de politie in het vizier door de samenwerking tussen Belgian Cycling en de Federale Politie. Na zijn carrière als wielrenner was hij op zoek naar een nieuwe job en uitdaging: “Een hele dag in een kantoor zitten en een 9-5 job, dat zag ik niet zitten. Op mijn 37ste zag ik me ook niet opnieuw op de schoolbanken verschijnen. Het werk van een politie-inspecteur is zeer gevarieerd, geen enkele dag is dezelfde als de dag voordien. Dat is in het wielrennen ook: elke dag is anders. Elke dag brengt een nieuwe uitdaging.”

Teamwerk

Jelle heeft geen diploma hogere studies maar wel bakken levenservaring. Met ploegmaats, met jonge wielrenners en hun ouders. Omgaan met mensen in moeilijke situaties omschrijft hij als “je moet altijd proberen het goede uit de mensen te halen hé.” Jongeren coachen is “hen vooruit helpen en begeleiden. En vaak heel veel overleggen met hun ouders zodat zij de droom van hun dochter of zoon begrijpen.”

Voor zijn ploeg, het team, was Jelle goud waard. Een stille kracht die de laatste jaren van zijn profcarrière jongeren renners wegwijs maakte in het peloton en in de wielrennerij en hen daarbij goede raad gaf. Jelle: “Het team is super belangrijk. Je gaat samen op trainingskamp, je zit samen in de koers. In de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld zit je een hele maand samen. Je werkt de hele dag samen, je slaapt samen in het hotel. Het is dan echt wel zaak om er als team voor te zorgen dat alles goed loopt.”

HAMILTON(CAN), 07/10/2003 - 12/10/2003 WORLD CHAMPIONSHIPS CYCLING / WERELDKAMPIOENSCHAP WIELRENNEN / CHAMPIONNAT DU MONDE DE CYCLISME / JUNIORS WEGWEDSTRIJD - COURSE SUR ROUTE JORIS COSTERMANS, PIETER JACOBS, JURGEN ROELANDTS, MICHEL VAN AELBROECK, JELLE VANENDERT PICTURE BY NICO VEREECKEN ©PHOTONEWS
Plateau de Beille - Frankrijk - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Le Tour 2011 - Tour de France 14e etappe - Saint-Gaudens > Plateau de Beille - 38 Jelle Vanendert (Team Omega Pharma - Lotto - Canyon) - © Photo News

Veiligheid

Vanendert ziet de samenwerking tussen de politie en Belgian Cycling helemaal zitten: “Om de job, uiteraard. Maar de samenwerking rond veiligheid bij wielerwedstrijden is zeker even belangrijk: samen de veiligheid garanderen van de wielrenners, de signaalgevers, de hele koerskaravaan en het publiek. En jonge renners meenemen in dat veiligheidsverhaal. Daar moet iedereen een steentje aan bijdragen.”

Jelle is sinds maart 2022 koersdirecteur van de Omloop van Valkenswaard. “Ik heb nu zelf al een paar keer het parcours verkend” legt hij uit, “en dan zie je meteen dat je de beveiliging bijzonder goed moet voorbereiden. Je moet rekening houden met het straatmeubilair (bloembakken, allerhande paaltjes enz) dat steeds vaker langs de weg wordt geplaatst. En je moet bijvoorbeeld nagaan hoeveel signaalgevers (in Nederland spreken ze over verkeersregelaars.) nodig zijn.”

“Ik besef eigenlijk nu pas hoe complex het is om de renners en de hele koerskaravaan te beveiligen en om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk verkeer in het peloton terecht komt. Ik vind het dan ook een zeer goed initiatief dat de Wegpolitie van de Federale Politie aan jonge renners uitleg geeft over de beveiliging van een wielerwedstrijd. Zo weten ze waarom de politie en de organisator bepaald maatregelen nemen.”

Palmares

Jelle Vanendert werd voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg als junior in 2003. Het wereldkampioenschap (WK) vond toen plaats in het Canadese Hamilton. Hij behaalde daar tijdens de wegrit de 43e plaats.

In 2006 behaalde hij een vijfde plaats op het WK U23 in het Oostenrijkse Salzburg; zijn beste resultaat in de nationale trui. Bij de profs werd hij voor de eerste keer geselecteerd in 2014, voor het WK in het Spaanse Ponferrada.

Jelle behaalde twee mooie overwinningen  bij de profs:

  • Rit 14 van de Tour de France in 2011 met aankomst op Plateau de Beille.
  • Rit 4 van de Baloise Belgium Tour in 2018.

Daarnaast stond hij ook op het podium van de Amstel Gold Race (2de in 2012 en 2de in 2014) en de Waalse Pijl (3de in 2018).

Ook geïnteresseerd in een job bij de politie?

Op www.jobpol.be vind je informatie over jobs bij de politie. Via deze website kan je ook een afspraak maken met een contactpunt rekrutering van een federale of lokale politiedienst uit je buurt. Deze politiemedewerker geeft je alle mogelijke informatie over de selectieproeven en helpt je bij de voorbereiding als je wil deelnemen.

Related news

Partners

Wat eet ik tijdens een intervaltraining?

Tijdens een intervaltraining ga je vaak tot het uiterste om het maximale resultaat te behalen. De juiste brandstof kan je daarbij helpen. Ondanks dat zo’n intervaltraining meestal maar van korte duur is, is het wel enorm intensief en vraag je bovendien in korte tijd veel van jouw lichaam. Daarom is het ook belangrijk om ook tijdens en na een intervaltraining voldoende koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen. Maar hoeveel heb jij nodig? En voor welk product kan je dan het beste kiezen? Hoeveel koolhydraten je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van jouw lengte, gewicht en lichaamsbouw. Maar ook de duur en de intensiteit van de intervaltraining telt natuurlijk mee. Om toch een beetje richtlijn te hebben, houden de meeste …

Read more
Partners

CBTW sluit zich aan bij de Belgian Cycling Friends community

Op maandag 4 maart hebben Collaboration Betters The World en Belgian Cycling hun partnerschap officieel gemaakt. De twee bedrijven hebben de intentie om hun krachten te bundelen rond dit gezamenlijke project. “We zijn erg blij met dit partnerschip met Belgian Cycling en de Belgian Cycling Friends-community. We geloven dat sterke teams sterke partners nodig hebben, wielrennen is een prachtige en steeds meer collaboratieve sport en dit zijn allemaal waarden die CBTW deelt. Het is de ambitie van de federatie om een wereldwijd toonaangevend wielerland te blijven en samen met onze derde partner EY ondersteunen we dit gezonde zakelijke project volledig,” juicht Björn Naessens, Country Leader van CBTW Belgium. Door lid te worden van de BCF-community, heeft CBTW de intentie om …

Read more
Partners

Amacx Sports Nutrition is sportvoedingspartner van Belgian Cycling

Sinds 1 januari 2024 heeft Belgian Cycling een nieuwe partner op gebied van voeding aan zich verbonden. Amacx Sports Nutrition, gevestigd in Nederland, levert de komende drie jaar alle sportvoeding voor onze nationale ploegen in de verschillende disciplines. Frederik Broché, Technisch Directeur van Belgian Cycling, is heel verheugd met deze nieuwe samenwerking: “De sportvoeding is een van de facetten waarin de wielersport grote sprongen maakte in de voorbije jaren. Brandstof op maat van het individu, de specifieke inspanning en de periode waarin de renner zich bevindt is ondertussen de standaard bij de renners in een topsportomgeving. In onze missie om de beste Belgische talenten mee te ontwikkelen en te ondersteunen naar internationale topprestaties is de sportvoeding een zeer belangrijk onderdeel. …

Read more