Jelle Vanendert begint een nieuwe carrière bij de politie

“Renners zijn zeer gemotiveerd. Doorzetters, zoals politiemensen”

“Renners zijn zeer gemotiveerde mensen die altijd een doel voor ogen hebben en daar altijd hard voor willen werken. Doorzetters, zoals politiemensen”. Aan het woord: Jelle Vanendert, 37. In 2011 won hij de koninginnenrit van de Pyreneeën in de Ronde van Frankrijk met aankomst op Plateau de Beille. Begin mei 2023 start hij zijn opleiding als aspirant-politie-inspecteur en gaat daarna aan de slag bij de Lokale Politie Lommel.

Jelle kreeg de politie in het vizier door de samenwerking tussen Belgian Cycling en de Federale Politie. Na zijn carrière als wielrenner was hij op zoek naar een nieuwe job en uitdaging: “Een hele dag in een kantoor zitten en een 9-5 job, dat zag ik niet zitten. Op mijn 37ste zag ik me ook niet opnieuw op de schoolbanken verschijnen. Het werk van een politie-inspecteur is zeer gevarieerd, geen enkele dag is dezelfde als de dag voordien. Dat is in het wielrennen ook: elke dag is anders. Elke dag brengt een nieuwe uitdaging.”

Teamwerk

Jelle heeft geen diploma hogere studies maar wel bakken levenservaring. Met ploegmaats, met jonge wielrenners en hun ouders. Omgaan met mensen in moeilijke situaties omschrijft hij als “je moet altijd proberen het goede uit de mensen te halen hé.” Jongeren coachen is “hen vooruit helpen en begeleiden. En vaak heel veel overleggen met hun ouders zodat zij de droom van hun dochter of zoon begrijpen.”

Voor zijn ploeg, het team, was Jelle goud waard. Een stille kracht die de laatste jaren van zijn profcarrière jongeren renners wegwijs maakte in het peloton en in de wielrennerij en hen daarbij goede raad gaf. Jelle: “Het team is super belangrijk. Je gaat samen op trainingskamp, je zit samen in de koers. In de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld zit je een hele maand samen. Je werkt de hele dag samen, je slaapt samen in het hotel. Het is dan echt wel zaak om er als team voor te zorgen dat alles goed loopt.”

HAMILTON(CAN), 07/10/2003 - 12/10/2003 WORLD CHAMPIONSHIPS CYCLING / WERELDKAMPIOENSCHAP WIELRENNEN / CHAMPIONNAT DU MONDE DE CYCLISME / JUNIORS WEGWEDSTRIJD - COURSE SUR ROUTE JORIS COSTERMANS, PIETER JACOBS, JURGEN ROELANDTS, MICHEL VAN AELBROECK, JELLE VANENDERT PICTURE BY NICO VEREECKEN ©PHOTONEWS
Plateau de Beille - Frankrijk - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Le Tour 2011 - Tour de France 14e etappe - Saint-Gaudens > Plateau de Beille - 38 Jelle Vanendert (Team Omega Pharma - Lotto - Canyon) - © Photo News

Veiligheid

Vanendert ziet de samenwerking tussen de politie en Belgian Cycling helemaal zitten: “Om de job, uiteraard. Maar de samenwerking rond veiligheid bij wielerwedstrijden is zeker even belangrijk: samen de veiligheid garanderen van de wielrenners, de signaalgevers, de hele koerskaravaan en het publiek. En jonge renners meenemen in dat veiligheidsverhaal. Daar moet iedereen een steentje aan bijdragen.”

Jelle is sinds maart 2022 koersdirecteur van de Omloop van Valkenswaard. “Ik heb nu zelf al een paar keer het parcours verkend” legt hij uit, “en dan zie je meteen dat je de beveiliging bijzonder goed moet voorbereiden. Je moet rekening houden met het straatmeubilair (bloembakken, allerhande paaltjes enz) dat steeds vaker langs de weg wordt geplaatst. En je moet bijvoorbeeld nagaan hoeveel signaalgevers (in Nederland spreken ze over verkeersregelaars.) nodig zijn.”

“Ik besef eigenlijk nu pas hoe complex het is om de renners en de hele koerskaravaan te beveiligen en om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk verkeer in het peloton terecht komt. Ik vind het dan ook een zeer goed initiatief dat de Wegpolitie van de Federale Politie aan jonge renners uitleg geeft over de beveiliging van een wielerwedstrijd. Zo weten ze waarom de politie en de organisator bepaald maatregelen nemen.”

Palmares

Jelle Vanendert werd voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg als junior in 2003. Het wereldkampioenschap (WK) vond toen plaats in het Canadese Hamilton. Hij behaalde daar tijdens de wegrit de 43e plaats.

In 2006 behaalde hij een vijfde plaats op het WK U23 in het Oostenrijkse Salzburg; zijn beste resultaat in de nationale trui. Bij de profs werd hij voor de eerste keer geselecteerd in 2014, voor het WK in het Spaanse Ponferrada.

Jelle behaalde twee mooie overwinningen  bij de profs:

  • Rit 14 van de Tour de France in 2011 met aankomst op Plateau de Beille.
  • Rit 4 van de Baloise Belgium Tour in 2018.

Daarnaast stond hij ook op het podium van de Amstel Gold Race (2de in 2012 en 2de in 2014) en de Waalse Pijl (3de in 2018).

Ook geïnteresseerd in een job bij de politie?

Op www.jobpol.be vind je informatie over jobs bij de politie. Via deze website kan je ook een afspraak maken met een contactpunt rekrutering van een federale of lokale politiedienst uit je buurt. Deze politiemedewerker geeft je alle mogelijke informatie over de selectieproeven en helpt je bij de voorbereiding als je wil deelnemen.

Related news

Algemeen

Bezoek onze partners op Velofollies

De fietsliefhebber heeft lang op zijn honger moeten zitten, maar na 2 jaar afwezigheid is Velofollies er eindelijk terug op 20, 21 en 22 januari 2023 in Kortrijk Xpo. De 15de editie van deze hoogmis voor de fiets belooft alvast een topeditie te worden. Velofollies presenteert opnieuw een full house met meer dan 300 exposanten en dubbel zoveel merken! Beurzen en events zijn duidelijk terug van weggeweest. Net als de laatste editie van Velofollies in 2020 mag de komende editie opnieuw rekenen op een aanwezigheid van de volledige fietsmarkt. Je mag dan ook een compleet aanbod verwachten, gaande van racefietsen en mountainbikes tot trekkingfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, e-bikes, retrobikes en gravelbikes. Onze partners zijn alweer talrijk aanwezig op Velofollies. Ze staan …

Read more
Weg

Win een Radiotour beleving

Een koers vanop de eerste rij meemaken? Het kan! Download voor de start van de Ronde van Vlaanderen (zondag 2 april, 10u) onze Belgian Cycling App en maak kans op het volgen van een wielerwedstrijd vanuit een BMW X1 Radiotour wagen. Sinds dit jaar ondersteunt BMW Le Couter & Lemmens – Le Couter het Radioteam. Vanuit de BMW X1 wagens wordt de officiële wedstrijdradio via de Belgian Cycling App verspreid en kan je van overal ter wereld luisteren naar meer dan 200 Belgische wedstrijden per jaar. Welke renners zitten mee in een ontsnapping, wie heeft mechanische problemen, waar kondigt zich een gevaarlijke passage aan? De wedstrijdradio houdt de koerskaravaan (jury, ploegleiders, dokters, organisatie) op de hoogte over het wedstrijdverloop en …

Read more
Partners

BMW Le Couter & Lemmens – Le Couter wordt officiële autopartner van Belgian Cycling

Belgian Cycling gaat voor de duur van vier jaar een strategisch partnership aan met BMW-dealer Le Couter & Lemmens – Le Couter. En dat wordt niet alleen zichtbaar op het shirt van de renners van de diverse nationale ploegen. Ook het wagenpark van de federatie wordt vernieuwd. Zo zijn twaalf BMW’s – vijf auto’s RadioTour (X1) en zeven wagens voor onze bondscoaches (320e Touring) – straks zichtbaar in de karavaan van diverse wielerwedstrijden. Zeven andere auto’s worden ter beschikking gesteld van stafmedewerkers en directieleden. De inbreng van Q-Grafix, het bedrijf dat de komende vier jaar instaat voor de bestickering van de auto’s, waarborgt de visibiliteit van deze nieuwe samenwerking.Met de keuze voor BMW opteert Belgian Cycling niet alleen voor veiligheid, comfort en innoverende …

Read more