Offroad met Leen Massaer & Filip Meirhaeghe

Ja hoor, onze mountainbikers zijn het nieuwe seizoen bijzonder succesvol gestart met enkele knappe overwinningen in Griekenland. Maar ook in eigen land kwamen de bikers intussen in actie. Daar willen we meer van weten. Tijd dus voor een babbel met kersvers coördinator MTB Leen Massaer en bondscoach Filip Meirhaeghe vanuit Griekenland, waar hij met de nationale selectie jacht maakt op nog meer overwinningen en de bijhorende UCI-punten. Kalimera!

Leen, jij kwam eind 2022 aan boord als coördinator MTB, als geen ander geschikt dus om wat toelichting te geven bij de nationale kalender. Vertel eens, hoe ziet die eruit voor 2023?

Leen: “Als we kijken naar Vlaanderen, staan er dit jaar 12 Kids Series op de kalender en 10 XCO Series. Het is mooi om te zien dat daar steeds meer een constante in zit. Daarnaast hebben we ook over de taalgrens o.a. de Wallonia Cup. Als we naar de grotere wedstrijden gaan kijken, hebben we 3 manches van de 3 Nations Cup in eigen land: Eupen, Genk en Houffalize.”

“Het doel en de uitdaging is om Vlaanderen en Wallonië wat betreft kalender en organisatie samen op de rails te krijgen en organisatoren daarin zoveel mogelijk te ondersteunen. Het is één ding om een duidelijke toekomstvisie uit te werken voor de MTB-sport in ons land, we moeten die natuurlijk ook wel uitbouwen.”

“Naast de Olympische XCO zijn er in het MTB ook nog andere disciplines zoals Marathon, Enduro en strandraces. We streven ernaar om al deze renners een mooie en evenwichtige kalender te bieden. Zo staan er ook in het XCM 2 UCI-wedstrijden op de kalender met de Roc d’Ardenne in Houffalize en de meerdaagse BeMC in La Roche-en-Ardenne. Er is ook sprake van een WB E-bike in Francorchamps, die gesprekken lopen momenteel volop.”

HET IS ÉÉN DING OM EEN DUIDELIJKE TOEKOMSTVISIE UIT TE WERKEN VOOR DE MTB-SPORT IN ONS LAND, WE MOETEN DIE NATUURLIJK OOK WEL UITBOUWEN.
Leen Massaer, nationaal coördinator MTB

Houffalize: BK op topparcours

Leen: “Voor het BK XCO trekken we naar het mekka van het MTB: Houffalize. Aan de vooravond ervan, organiseren we hier ook het BK XCC. Op die manier krijgen onze renners dezelfde kansen als in het buitenland om punten te pakken richting de Spelen.”

Filip: “In Houffalize vinden de renners een selectief parcours op internationaal niveau. Het is er superzwaar, je hebt weinig recuperatie en de afdalingen zijn technisch. Hier wint de sterkste. Wil je in Houffalize een rol van betekenis spelen, dan moet je van alle soorten parcoursen geproefd hebben. Dat wil zeggen dat je in de aanloop ook wedstrijden over de taalgrens moet meepakken.”

Leen: “Als we kijken naar de andere disciplines, dan is het begin september verzamelen geblazen in Bouillon voor het BK Enduro en het BK Marathon. Ook hier zijn de titels en truien gelijk getrokken voor mannen en vrouwen. Een belangrijke stap.”

Welke renners moeten we dit seizoen in de gaten houden?

Filip: “Bij de mannen zijn dat Pierre de Froidmont en Belgisch kampioen Jens Schuermans. Zij staan momenteel op een 10de en 11de plaats op de wereldranking. Het is lang geleden dat we dat meegemaakt hebben. Bij de vrouwen is Githa Michiels de gevestigde waarde en is Belgisch kampioene Emeline Detilleux echt aan een opmars bezig. Zo heeft ze hier in Griekenland de seizoenstart alvast niet gemist met 5 overwinningen.”

Het BK XCO vindt opnieuw plaats in het mekka van het MTB in België: Houffalize.

“Bij de beloften kijken we naast Lukas Malezsewski en Jarne Vandersteen ook naar Jente Michels, toptalent uit de cross. Hier in Griekenland kwam hij alvast goed voor de dag met een eerste overwinning. Ook bij de dames is er in deze categorie talent op komst met de Waalse Julia Grégoire. Als eerstejaars belofte maakt ze de combinatie met de weg. Er is dus nauw overleg met Ludwig Willems, bondscoach op de weg en haar eigen trainer om een mooi programma uit te werken. Niet alleen op het vlak van de koers, maar uiteraard ook met oog voor school. Haar persoonlijke evolutie op lange termijn staat centraal. Renners met potentieel moeten we soigneren, ongeacht hun discipline.”

OP NATIONALE STAGES LATEN WE JONGE RENNERS MEETRAINEN MET DE KERN, ZE LEREN HOE DE NATIONALE PLOEG WERKT EN ONTMOETEN HUN IDOLEN. ZO PLANTEN WE ZAADJES VOOR DE TOEKOMST.
Filip Meirhaeghe, Bondscoach MTB

“Op jongere leeftijd bij de junioren is het nog wat aftasten, want zij hebben nog niet veel internationale ervaring. Doel voor jongens als Antoine Jamin is top-10 in de internationale UCI Junior Series. De trainingen vanaf de nieuwelingen van Jeff Luyten aan Vlaamse kant en Brice Scholtes aan Waalse kant zijn hierin echt een meerwaarde. Op basis van die trainingen nodig we nu op de nationale stages ook 5 jonge renners uit beide landsgedeeltes uit om mee te trainen met de kern en kennis te maken met alles errond. Op die manier leren ze hoe de nationale ploeg werkt en ontmoeten ze hun idolen. Zo planten we zaadjes voor de toekomst.”

Parijs 2024: 2 mannen & 1 vrouw

Hoe ziet het programma van de nationale selectie eruit dit jaar?

Filip: “Om dat programma te kaderen, is het belangrijk te weten dat de nationale ploeg focust op de Olympische disciplines, dus daarin zitten alleen cross-country renners. Het is min of meer een vaste kern die jaarlijks aangevuld wordt met een aantal nieuwkomers. Die testen we en op basis daarvan gaan ze mee naar een aantal grote wedstrijden in het begin van het seizoen. Daarna volgt een evaluatie om te zien of ze voldoen aan de vooropgestelde criteria. Voor een eerstejaars junior verwachten we een evolutie richting top-20 in de UCI Junior Series, voor een tweedejaars is dat een top-12 plaats. De basisbegeleiding gebeurt regionaal en bij hun eigen team. De nationale ploeg is de laatste stap, hier worden resultaten verwacht. Het is uiteraard de bedoeling om op internationaal niveau te presteren wanneer je in de Belgische ploeg  terechtkomt.”

“De kalender dan, met de junioren trekken we onder meer naar de Junior Series in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië met het oog om een selectie af te dwingen voor het WK en het EK. De beloften willen we als federatie de kans bieden om de Wereldbeker te rijden, vooral renners van wie de eigen ploeg niet gaat. Onze eliterenners stippelen een kalender uit met het oog op de Spelen en focussen daarnaast op het EK in Kraków (POL) en het WK in Glasgow (GBR). Het is een drukke kalender en dat je de hele wereld moet rondreizen, maakt het er als federatie niet makkelijker op. We proberen de verplaatsingen dan ook zo efficiënt mogelijk in te plannen.”

Leen: “In het marathon en de andere MTB-disciplines ligt het iets anders, aangezien die niet-olympisch zijn. Er is dan ook geen nationale selectie en renners reizen op eigen houtje af naar EK’s en WK’s.”

Jullie haalden beiden al aan dat het belangrijk is om punten te sprokkelen met het oog op de Spelen. Hoe ziet de kwalificatiecampagne eruit voor onze bikers?

Filip: “Het doel is om in Parijs 2 mannen en 1 vrouw te kunnen afvaardigen voor ons land om nadien voor het hoogst mogelijke resultaat te gaan. Hiervoor moeten we respectievelijk in de top-8 (mannen) en de top-19 (vrouwen) eindigen in de Olympische landenranking. In beide gevallen voldoen we daar momenteel aan, want België staat bij de mannen op plek 5 en bij de vrouwen op een 15de stek. Dat moeten we natuurlijk zien vast te houden of te verbeteren tegen juni 2024. Deze ranking wordt opgemaakt door de punten van de beste 3 renners per land behaald tijdens de olympische kwalificatieperiode in UCI-wedstrijden van alle niveaus samen te tellen. Onze strategie als federatie is om onze kansen te maximaliseren door punten te scoren op EK en WK en daarnaast ook aanvullende wedstrijden te rijden waar dit nodig en budgettair haalbaar is. Zo zijn we bijvoorbeeld actief in enkele Wereldbekers en UCI-wedstrijden met renners die passen binnen deze strategie. Het wordt zaak verder wakker te blijven in de puntenstrijd en dit hand in hand te laten gaan met het ontwikkelen van jonger talent richting de olympiades na Parijs.”

In de achtergrond verschijnen de renners van de nationale selectie. Tijd voor Filip om zijn wagonnetje bij hen aan te haken voor deel 2 van de training. Dank Leen en Filip voor het gesprek en veel succes dit seizoen!

 

Foto’s: Marc Van Hecke, Facepeeters, Luc Delhaye

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WERELDBEKER CYCLOCROSS ZONHOVEN

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Sven Vanthourenhout geselecteerde renners om deel te nemen aan de twaalfde manche van de Wereldbeker Cyclocross, die zal plaatsvinden op zondag 8 januari 2023 in Zonhoven: Dames Junioren: Lore DE SCHEPPER Shanyl DE SCHOESITTER Fleur MOORS Lore SAS Anna VANDERAERDEN Jana VAN DER VEKEN Xaydée VAN SINAEY Heren Junioren: Yordi CORSUS Antoine JAMIN Robbe MARCHAND Wies NUYENS Jasper SCHOOFS Neo TIELENS Ferre URKENS Viktor VANDENBERGHE Seppe VAN DEN BOER Axel VAN DEN BROEK Heren U23: Arne BAERS Aaron DOCKX Ward HUYBS Witse MEEUSSEN Jente MICHELS Thibau NYS Victor VAN DE PUTTE Lukas VANDERLINDEN Emiel VERSTRYNGE Joran WYSEURE Dames Elite: Fauve BASTIAENSSEN Julie BROUWERS Sanne CANT Kiona CRABBÉ Jana DOBBELAERE Alicia FRANCK Marion NORBERT …

Read more
Fiets Belgian Cycling Team
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK PISTE JUNIOREN TEL AVIV

Op voordracht van de bondscoaches Tim Carswell en Nicky Cocquyt selecteerde de Sporttechnische Commissie volgende renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen Piste voor Junioren, die plaatsvinden van dinsdag 23 augustus tot zaterdag 27 augustus 2022 in Tel Aviv (Israël): DAMES JUNIOREN – FOND: Hélène HESTERS Disciplines: Scratch – Omnium – Puntenkoers DAMES JUNIOREN – SPRINT: Julie NICOLAES Disciplines: Sprint – 500m Tijdrit – Keirin HEREN JUNIOREN – FOND: Jasper BERTELS Stan DENS Milan VAN DEN HAUTE Disciplines: Scratch – Puntenkoers – Individuele achtervolging – Omnium – Ploegkoers – Afvalling HEREN JUNIOREN – SPRINT: Runar DE SCHRIJVER Tjörven MERTENS Disciplines: Keirin – Sprint – 1km Tijdrit

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: NATIONS’ CUP PISTE MILTON

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations’ Cup Piste in Milton (Canada), die zal plaatsvinden van donderdag 20 april tot zondag 23 april 2023: DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE Valerie JENAER Elke VANHOOF FOND: Shari BOSSUYT Lotte KOPECKY HEREN: FOND: Thibaut BERNARD Brem DEMAN Tuur DENS Gianluca POLLEFLIET Noah VANDENBRANDEN PROGRAMMA: DAMES: 21.04.2023 – Teamsprint 21.04.2023 – Afvalling 22.02.2023 – Sprint 22.04.2023 – Ploegkoers 23.04.2023 – Omnium 23.04.2023 – Keirin HEREN: 20-21.04.2023 – Ploegenachtervolging 23.04.2023 – Ploegkoers

Read more