Riders watch the gate

De winterslaap is voorbij, de stages zitten erop en de eerste buitenlandse wedstrijden hebben we intussen achter de kiezen. En ook in eigen land is het nieuwe BMX Racing seizoen op gang geschoten en bereiden we ons stilaan voor op de eerste wedstrijden van de Toyo Tires Topcompetitie BMX. Zeggen dat de kalender komende maanden vol zit, is een understatement, want samen met de bondscoach trekken de renners straks de hele wereld rond.

Wij spraken met nationaal coördinator BMX Michel Vermeiren en bondscoach Chris Jacobs over die bomvolle kalender, de nationale selectie en de Spelen van Parijs…

Michel, schets voor ons eens in grote lijnen de nationale kalender voor 2023?

Michel: “Net als vorig jaar bestaat onze kalender uit de nationale Toyo Tires Topcompetitie BMX, de regionale Coupe de Wallonie, Flanders BMX Series en enkele promowedstrijden. We proberen onze nationale kalender zoveel mogelijk te baseren op de internationale, al is dat flink puzzelen. Zo is er niet alleen de Europese kalender vanuit de UEC, maar ook die van de UCI en die liet dit jaar toch even op zich wachten. De eerste manche van de Topcompetitie komt er begin april al aan in Peer. Meteen daarna staat Keerbergen op de planning. 2 belangrijke wedstrijden voor de Challenge klasse met het oog op het EK.”

Challenge klasse, zeg je, wat houdt dat juist in?

Michel: “Je zou de Challenge klasse als het ware het voorprogramma kunnen noemen, het zijn de jeugd- en nevencategorieën. Daarnaast heb je dan de officiële Championship categorieën met de  junioren, U23 en  elite.”

Al die categorieën rijden ook het BK. Waar strijden we dit jaar voor de Belgische titel en wat maakt deze BMX track zo speciaal?

Michel: “Het Belgisch Kampioenschap wordt dit jaar betwist in Dessel op 2 juli. De club heeft ervaring met de organisatie van grote evenementen. Ze organiseerden al tweemaal het EK en 3 Nations Cup wedstrijden.”

Chris: “Dessel is echt één van de betere parcoursen in België, perfect onderhouden, zo zou het overal moeten zijn.”

Het Belgisch Kampioenschap wordt dit jaar betwist in Dessel op 2 juli. De club heeft ervaring met de organisatie van grote evenementen.
Michel Vermeiren, nationaal coördinator BMX Racing

Nieuwe regel voor startrecht BK

Kan iedereen zomaar meedingen naar de nationale titel?

Michel: “Nieuwigheid dit jaar is dat je niet zomaar kan deelnemen aan het BK. Elke renner moet voor het BK minstens 1 wedstrijd van de Toyo Tires Topcompetitie BMX gereden hebben. Dat geldt voor alle categorieën. De clubs zijn via een vademecum op de hoogte gebracht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Stel dat een renner geblesseerd raakt in de aanloop naar het BK en daardoor de seizoensstart mist, dan kan hij of zij een aanvraag indienen bij de nationale commissie en alsnog startrecht krijgen op 2 juli in Dessel.”

De eerste manche van de Toyo Tires Topcompetitie komt er begin april al aan in Peer.
Dessel organiseerde het BK BMX voor het laatst in 2018.

Chris, niet alleen nationaal wordt er geracet. Hoe ziet de internationale kalender eruit voor dit seizoen?

Chris: “Bomvol. De races concentreren zich niet alleen in de traditionele landen, we reizen letterlijk de hele wereld rond voor de UEC European Cups en de Wereldbeker. Dat maakt de uitdaging er organisatorisch niet makkelijker op. Zo hebben we met Zolder een European Cup in eigen land, maar evengoed races in Italië, Letland, Turkije en Portugal. En daar stopt het niet, want ook Argentinië staat op de kalender.”

Michel: “Het seizoen loopt dit jaar ook lang door, tot 29 oktober zelfs. Doorgaans liggen de banen die periode echt wel goed. Nu in het begin van het seizoen is dat altijd nog wat afwachten, maar aan het eind van het seizoen liggen ze goed hard.”

Als we naar de Championship categorieën gaan kijken, wie zijn dan de renners die we in 2023 in de gaten moeten houden?

Chris: “Bij de vrouwen zijn de eerste 3 plaatsen ingevuld door Elke Vanhoof, Aiko Gommers en Valerie Vossen. Maar Robyn Gommers (tweelingzus van Aiko) zit de top-3 op de hielen. Kijken we naar de mannen dan zijn dat Ruben Gommers, Mathijn Bogaert en Mathijs Verhoeven met Wannes Magdelijns in hun kielzog.”

“En ook bij de jeugd zit er talent aan te komen, al noem ik daar niet graag namen. Toch zien we dat het talent nog vaak uit de Kempen komt. Oost- en West-Vlaanderen zijn op zoek naar de aansluiting. Ook over de taalgrens is de interesse er wel, al is er ook daar nog werk aan de winkel.”

We hadden het al over de internationale kalender, is dat ook grotendeels hoe het programma van de nationale selectie eruit ziet?

Chris: “Dat loopt in grote lijnen gelijk, al kunnen we onmogelijk alle wedstrijden meenemen. Beginnen doen we in Verona (ITA), waarna Zolder (BEL), Valmiera (LAT) en Ahnatal (GER) volgen. Benatky (CZE) laten we links liggen. Op dat ogenblik geven we voorrang aan extra training richting de eerste 2 Wereldbekers in Turkije en Nederland. In Turkije pakken we aansluitend op de WB ook de European Cup mee in Sakarya.”

 “En dan zijn we al aanbeland bij het BK in Dessel met amper een week later het EK in Besançon (FRA). Het EK is een selectiewedstrijd, dat maakt dat er ook renners naartoe kunnen die niet in de vaste kern zitten. Hier hebben we het over BMX-piloten die top-16 kunnen rijden of zich ontwikkelen richting die top-16. En dat kunnen zowel junioren, U23 als elite zijn. Aansluitend volgen 4 trainingsweken richting het WK in Glasgow. Die trainingen zijn afwisselend met de nationale selectie en individueel.”

De BMX piste in Glasgow tijdens het EK in 2018.

Michel: “Dat WK in Glasgow is een soort van super WK, waar alle zomerdisciplines uit het wielrennen samenkomen op 1 event.”

 Chris: “Na het WK trekken we met onze atleten richting Anadia (POR). Daarna staan er nog 3 Wereldbekers op de planning, Sarrians (FRA) en 2 manches in Santiago del Estero (ARG). De baan in Frankrijk kennen onze renners intussen goed. Voor de start van dit seizoen gingen we er op stage. Dan kan je sowieso dieper ingaan op specifieke details van het parcours. Een grote meerwaarde en een opsteker ook naar vertrouwen toe.”

 “Laten we in het najaar ook zeker de 3 Nations BMX Cup in Ranst niet uit het oog verliezen. Dit is een internationale C1 wedstrijd waar belangrijke punten te scoren zijn voor de wereldranking met de Spelen in het achterhoofd. Het is voor vele renners ook het uitgelezen moment om te proeven van de internationale competitie.”

De sfeer opsnuiven in Parijs

Je haalt het al aan… de Spelen. Die naderen met rasse schreden en dus werpen we graag een blik vooruit. Hoe loopt de kwalificatiecampagne? Wat zijn de criteria? En wie maakt kans om te gaan? Allemaal dingen die we graag van jullie horen.

Chris: “Die kwalificatiecampagne loopt volop, de puntentelling voor de Spelen startte op 1 augustus 2022 en loopt tot 2 juni 2024. Na de indoorwedstrijd in Caen gingen we met de selectie al even de sfeer opsnuiven in Parijs. Plaatsen voor de Spelen kan via een top-10 in de landenranking of via het WK 2023 of 2024. Bij de vrouwen staan we momenteel 9de, de mannen bekleden een 13de plaats. Dus alles is nog mogelijk. Ik geloof er sterk in dat we zowel bij de vrouwen als bij de mannen die felbegeerde plaats kunnen bemachtigen en iemand kunnen afvaardigen op de Spelen.”

“Let op, want het is niet zomaar de hoogst geklasseerde renner die zeker is van zijn of haar ticket. Neen, het is de atleet die op dat moment het beste in vorm is die naar de Spelen gaat. Hoe dichter bij de Olympische Spelen, hoe belangrijker de coëfficiënt wordt qua prestaties. Scoorde je in 2022 een berg punten, maar laat je conditie in 2024 te wensen over, dan blijf je dus thuis.”

“De factor fun is key, maar uiteraard hopen we als federatie dat renners scoren en ook in de sport blijven na hun 16 jaar. We merken dat er vandaag meer en meer interesse is in BMX, het aantal renners groeit. En dan bedoel ik ook echt kwalitatief goede renners. Ook bij de vrouwen stijgt de concurrentie en zo tillen ze elkaar naar een hoger niveau.”

We merken dat er vandaag meer en meer interesse is in BMX, het aantal renners groeit. En dan bedoel ik ook echt kwalitatief goede renners.
Chris Jacobs, bondscoach BMX Racing

Pumptrack

Michel: “Nog een belangrijke aanvulling om mee af te sluiten, is dat we bij het opstellen van onze nationale kalender ook rekening houden met interesses van onze renners in andere disciplines, zoals Pumptrack. Het is een populaire discipline die qua techniek en intensiteit nauw aansluit bij BMX Racing. We proberen beide kalenders dus enigszins op elkaar af te stemmen. Zo organiseren we dit jaar ook een WK qualifier in Middelkerke en zit er ook een BK in de pipeline.”

 

To be continued… En voor nu: veel succes aan onze BMX-ers!

 

Foto’s: Photonews

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES (UPDATE): OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – BMX RACING

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door bondscoach Chris Jacobs geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen BMX Racing, die zullen plaatsvinden van donderdag 1 augustus tot vrijdag 2 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): Women Elite: Aiko GOMMERS*  Reserve: Valerie VOSSEN *Elke Vanhoof zal wegens een blessure niet kunnen deelnemen en wordt vervangen door Aiko Gommers.  Men Elite: Ruben GOMMERS Reserve: Wannes MAGDELIJNS Programma: Donderdag 1 augustus: 1/4 Finale Run 1 – 1/4 Finale Run 2 – 1/4 Finale Run 3 – Last Chance Race Vrijdag 2 augustus: 1/2 Finale Run 1 – 1/2 Finale Run 2 – 1/2 Finale Run 3 – Finale

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – PISTE

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen Piste, die zullen plaatsvinden van maandag 5 augustus tot zondag 11 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE Julie NICOLAES Reserve: Valerie JENAER FOND: Katrijn DE CLERCQ Hélène HESTERS Lotte KOPECKY* Reserve: Lani WITTEVRONGEL *Lotte Kopecky is een crossover atleet (discipline wegwielrennen) HEREN: FOND: Tuur DENS Lindsay DE VYLDER Robbe GHYS Fabio VAN DEN BOSSCHE Reserve: Noah VANDENBRANDEN   PROGRAMMA: DAMES: 07.08.2024 – Keirin (1ste ronde & repechages) 08.08.2024 – Keirin (1/4 finales, 1/2 finales & finales) 09.08.2024 – Sprint (kwalificatie, 1/32 finales, 1/16 finales) 09.08.2024 – Ploegkoers 10.08.2024 – …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – WEG

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen op de weg, die zullen plaatsvinden op zaterdag 27 juli en van zaterdag 3 augustus tot zondag 4 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES ELITE: Lotte KOPECKY HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Wout VAN AERT   SELECTIES WEGRITTEN DAMES ELITE: Justine GHEKIERE Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Margot VANPACHTENBEKE Reserves (in alfabetische volgorde): Sanne CANT – Valerie DEMEY – Marthe GOOSSENS – Marthe TRUYEN HEREN ELITE: Tiesj BENOOT Remco EVENEPOEL Jasper STUYVEN Wout VAN AERT Reserves (in alfabetische volgorde): Arnaud DE LIE – Yves LAMPAERT – Jasper PHILIPSEN – Tim WELLENS …

Read more