Belgian Cycling zet vrouwenwielrennen in de kijker

Belgian Cycling verzamelde op 19 oktober alle stakeholders van het Belgische wielrennen voor de eerste Staten-Generaal van het Dameswielrennen, een initiatief van de commissie dameswielrennen van de federatie. Plaats van afspraak voor deze inspirerende dag was de gloednieuwe campus van AG Insurance, hartje Brussel. Nieuwsanker Wim De Vilder leidde de genodigden als moderator doorheen de dag.

De ochtend werd gevuld met workshops per discipline, waar aan de hand van een SWOT-analyse niet alleen de sterktes en zwaktes van de desbetreffende disciplines werden blootgelegd, maar waar experten ook daadwerkelijk actiepunten voorstelden.

’s Namiddags presenteerden de moderatoren de uitkomst van het ochtendluik aan het grote publiek. Een goedgevulde namiddag overigens, met na een warm welkom van AG Insurance CEO Heidi Delobelle, lezingen van onder meer professor Wim Lagae en ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier. Aansluitend gevolgd door een panelgesprek waar we ook complexe thema’s als gelijke verloning of zwaardere wedstrijden niet uit de weg gingen. Tijdens dit panelgesprek deelden experten van binnen en buiten het peloton hun eigen waardevolle kijk op de zaak.

Als kers op de taart sloten we dag af met de uitreiking van de Femmeuze, een nieuw in het leven geroepen trofee voor zij die zich grenzeloos inzetten voor het vrouwenwielrennen. Winnares van deze eerste editie is Heidi Van de Vijver, boegbeeld van het Belgische vrouwenwielrennen, op en naast de fiets. Na haar verdienstelijke carrière als renster ging Heidi aan de slag als ploegleidster van verschillende topteams, zoals Plantur-Pura vandaag, en stuwt ze rensters naar de top.

“We kunnen besluiten dat deze eerste editie van de Staten-Generaal van het Dameswielrennen een succes was. De inzichten van de workshops en het panelgesprek pakken we als federatie vast en we zetten concrete krijtlijnen uit om het vrouwenwielrennen in België verder te blijven ontwikkelen op een gezonde, gestage manier. En dat op alle niveaus en in alle disciplines van de wielersport,” aldus Nathalie Clauwaert, directeur van Belgian Cycling.

Op naar de toekomst, één met nog veel meer meisjes en vrouwen op de fiets.

Related news

Algemeen

Verslag algemene statutaire vergadering KBWB 2024

Op maandag 17 juni 2024 kwamen de stemgerechtigde leden samen in het Martin’s Red Hotel in Tubize voor de jaarlijkse algemene vergadering van Belgian Cycling. Voorzitter Tom Van Damme nam als eerste het woord. Aan het begin van zijn speech blikte hij vooruit naar de Olympische Spelen in Parijs. “De selectie en de werking naar Parijs toe is alvast een succes. We gaan immers met een ongezien grote delegatie naar de Spelen, in de verschillende wielerdisciplines, en een quasi balans tussen mannen en vrouwen.” Vervolgens blikte Tom Van Damme vooruit naar het EK wielrennen op de weg. “Hasselt-Limburg, met de start van de tijdritten aan de nieuwe wielerbaan in Zolder, vormen een uniek kader voor onze renners en rensters om …

Read more
Algemeen

Verzekering wedstrijden en reglementering

Ondanks de vele inspanningen van organisaties, teams, renners en bonden is de wielersport niet zonder risico’s. Belgian Cycling vindt het daarom belangrijk om een aantal essentiële elementen toe te lichten zowel op vlak van verzekeringen als reglementering. Renners, niet-profs (KBWB, Cycling Vlaanderen, FCWB) Verzekerd door vergunning voor persoonlijke ongevallenverzekering – Burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden – Rechtsbijstand en verhaal Wereldwijde 24/24u dekking voor ongevallen tijdens deelname aan wielerwedstrijden en tijdens (club)training, alsook gedurende het privaat leven voor gebruik van de fiets. Ook conditiebevorderende sporten (lopen, zwemmen, fitness, …) zijn gedekt. Betreft de wielerwedstrijden en dit zowel voor KBWB als Cycling Vlaanderen en FCWB is er uitsluitend dekking  voor: Wedstrijden die ingeschreven zijn op: de kalender van KBWB, Cycling Vlaanderen of FCWB …

Read more