Belgian Cycling zet vrouwenwielrennen in de kijker

Belgian Cycling verzamelde op 19 oktober alle stakeholders van het Belgische wielrennen voor de eerste Staten-Generaal van het Dameswielrennen, een initiatief van de commissie dameswielrennen van de federatie. Plaats van afspraak voor deze inspirerende dag was de gloednieuwe campus van AG Insurance, hartje Brussel. Nieuwsanker Wim De Vilder leidde de genodigden als moderator doorheen de dag.

De ochtend werd gevuld met workshops per discipline, waar aan de hand van een SWOT-analyse niet alleen de sterktes en zwaktes van de desbetreffende disciplines werden blootgelegd, maar waar experten ook daadwerkelijk actiepunten voorstelden.

’s Namiddags presenteerden de moderatoren de uitkomst van het ochtendluik aan het grote publiek. Een goedgevulde namiddag overigens, met na een warm welkom van AG Insurance CEO Heidi Delobelle, lezingen van onder meer professor Wim Lagae en ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier. Aansluitend gevolgd door een panelgesprek waar we ook complexe thema’s als gelijke verloning of zwaardere wedstrijden niet uit de weg gingen. Tijdens dit panelgesprek deelden experten van binnen en buiten het peloton hun eigen waardevolle kijk op de zaak.

Als kers op de taart sloten we dag af met de uitreiking van de Femmeuze, een nieuw in het leven geroepen trofee voor zij die zich grenzeloos inzetten voor het vrouwenwielrennen. Winnares van deze eerste editie is Heidi Van de Vijver, boegbeeld van het Belgische vrouwenwielrennen, op en naast de fiets. Na haar verdienstelijke carrière als renster ging Heidi aan de slag als ploegleidster van verschillende topteams, zoals Plantur-Pura vandaag, en stuwt ze rensters naar de top.

“We kunnen besluiten dat deze eerste editie van de Staten-Generaal van het Dameswielrennen een succes was. De inzichten van de workshops en het panelgesprek pakken we als federatie vast en we zetten concrete krijtlijnen uit om het vrouwenwielrennen in België verder te blijven ontwikkelen op een gezonde, gestage manier. En dat op alle niveaus en in alle disciplines van de wielersport,” aldus Nathalie Clauwaert, directeur van Belgian Cycling.

Op naar de toekomst, één met nog veel meer meisjes en vrouwen op de fiets.

Related news

Partners

Wat eet ik tijdens een intervaltraining?

Tijdens een intervaltraining ga je vaak tot het uiterste om het maximale resultaat te behalen. De juiste brandstof kan je daarbij helpen. Ondanks dat zo’n intervaltraining meestal maar van korte duur is, is het wel enorm intensief en vraag je bovendien in korte tijd veel van jouw lichaam. Daarom is het ook belangrijk om ook tijdens en na een intervaltraining voldoende koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen. Maar hoeveel heb jij nodig? En voor welk product kan je dan het beste kiezen? Hoeveel koolhydraten je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van jouw lengte, gewicht en lichaamsbouw. Maar ook de duur en de intensiteit van de intervaltraining telt natuurlijk mee. Om toch een beetje richtlijn te hebben, houden de meeste …

Read more
Algemeen

Oproep kandidaten Nationaal Commissaris Elite op de weg

De Commissie Commissarissen & Reglementen organiseert in samenwerking met de UCI een cursus voor de kwalificatie “Nationaal Commissaris Elite”. De kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: Nationaal commissaris WEG (geslaagd in 2020 of vroeger) Na onderzoek van de kandidaturen zal de Commissie Commissarissen & Reglementen de lijst van kandidaten overmaken aan de UCI. De cursus zal van dinsdag 26 november tot en met zaterdag 30 november 2024 doorgaan. De cursus wordt in het Engels gegeven door een instructeur aangeduid door de UCI, het examen kan afgelegd worden in het Frans of in het Engels. Deze cursus zal plaatsvinden in de bondszetel van Belgian Cycling, Rue de Bruxelles 482 te 1480 Tubeke. Het gedetailleerde lesschema volgt later. Elke kandidaat dient …

Read more