Belgian Cycling zet vrouwenwielrennen in de kijker

Belgian Cycling verzamelde op 19 oktober alle stakeholders van het Belgische wielrennen voor de eerste Staten-Generaal van het Dameswielrennen, een initiatief van de commissie dameswielrennen van de federatie. Plaats van afspraak voor deze inspirerende dag was de gloednieuwe campus van AG Insurance, hartje Brussel. Nieuwsanker Wim De Vilder leidde de genodigden als moderator doorheen de dag.

De ochtend werd gevuld met workshops per discipline, waar aan de hand van een SWOT-analyse niet alleen de sterktes en zwaktes van de desbetreffende disciplines werden blootgelegd, maar waar experten ook daadwerkelijk actiepunten voorstelden.

’s Namiddags presenteerden de moderatoren de uitkomst van het ochtendluik aan het grote publiek. Een goedgevulde namiddag overigens, met na een warm welkom van AG Insurance CEO Heidi Delobelle, lezingen van onder meer professor Wim Lagae en ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier. Aansluitend gevolgd door een panelgesprek waar we ook complexe thema’s als gelijke verloning of zwaardere wedstrijden niet uit de weg gingen. Tijdens dit panelgesprek deelden experten van binnen en buiten het peloton hun eigen waardevolle kijk op de zaak.

Als kers op de taart sloten we dag af met de uitreiking van de Femmeuze, een nieuw in het leven geroepen trofee voor zij die zich grenzeloos inzetten voor het vrouwenwielrennen. Winnares van deze eerste editie is Heidi Van de Vijver, boegbeeld van het Belgische vrouwenwielrennen, op en naast de fiets. Na haar verdienstelijke carrière als renster ging Heidi aan de slag als ploegleidster van verschillende topteams, zoals Plantur-Pura vandaag, en stuwt ze rensters naar de top.

“We kunnen besluiten dat deze eerste editie van de Staten-Generaal van het Dameswielrennen een succes was. De inzichten van de workshops en het panelgesprek pakken we als federatie vast en we zetten concrete krijtlijnen uit om het vrouwenwielrennen in België verder te blijven ontwikkelen op een gezonde, gestage manier. En dat op alle niveaus en in alle disciplines van de wielersport,” aldus Nathalie Clauwaert, directeur van Belgian Cycling.

Op naar de toekomst, één met nog veel meer meisjes en vrouwen op de fiets.

Related news

Algemeen

BELGIAN CYCLING VIERT 140-JARIG BESTAAN IN SAMENWERKING MET KOERS

Opgericht op 11 november 1882 staat Belgian Cycling al 140 jaar in voor het organiseren van talloze kampioenschappen, verstrekken van licenties en het stimuleren van (jong) wielertalent. In samenwerking met KOERS, het wielermuseum in Roeselare, neemt Belgian Cycling je de komende maanden mee doorheen de archieven en geschiedenis van de wielerfederatie. Een etappe vol prachtige verhalen, collecties en mijlpalen.

Read more
Nationale ploegen

Wijziging in de coachesstaf van Belgian Cycling

Kim De Baat wordt assistent-bondscoach dames weg en Serge Pauwels volgt Carlo Bomans op als bondscoach heren junioren Samen met het nieuwe jaar staat ook een wijziging in de coachesstaf van Belgian Cycling voor de deur. Kim De Baat wordt assistent-coach voor de dames op de weg en zal daarbij huidig coach Ludwig Willems ondersteunen. Serge Pauwels, momenteel development coach, volgt Carlo Bomans op als bondscoach voor de heren junioren op de weg. Kim De Baat, Belgische kampioene op de weg in 2022, zal vanaf volgend jaar een tandem vormen met Ludwig Willems. Ze zal zich toeleggen op de dames junioren en dames U23. Afgelopen zomer maakte De Baat een einde aan haar carrière als renster. “Ik kijk er enorm …

Read more