Tim Carswell blikt vooruit naar EK Piste

Woensdag start in het Nederlandse Apeldoorn het EK baanwielrennen. Tot en met zondag wordt er gestreden voor de medailles. De Belgische ploeg stoomde zich de voorbije week met een stage klaar voor dit kampioenschap.

Een deel van de selectie trainde op de piste in Gent onder begeleiding van bondscoach Kenny De Ketele, de anderen trainden op de velodroom in Heusden-Zolder met bondscoach Tim Carswell.

“Hier in Zolder trainen we met de teams voor de ploegenachtervolging en teamsprint, zowel bij de vrouwen als de mannen”, zo vertelde Tim Carswell afgelopen week. “De piste hier is heel gelijkaardig met die in Apeldoorn, onder meer door de ruime bochten, en zo kunnen de renners en rensters zich technisch optimaal voorbereiden.”

Dat dit EK in een olympisch jaar valt, betekent dat de gedachte aan die Spelen nooit ver weg is. Maar er wordt ook reeds verder gekeken, richting de Spelen van 2028.

“We trekken met verschillende ambities naar het EK”, steekt Carswell van wal. “Enerzijds met het doel om punten te sprokkelen voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs deze zomer. Maar anderzijds ook met de Spelen van 2028, in Los Angeles, in het achterhoofd. Dat is het geval voor onze teams in de ploegenachtervolging en teamsprint. Het is heel wat jaren geleden dat we nog een ploegenachtervolging met de vrouwen en een teamsprint met de mannen reden op een EK. We willen nu al starten met ons traject richting de Spelen van 2028 en klaar zijn voor het begin van de kwalificaties binnen tweeëneenhalf jaar. Dit EK is daarbij een eerste stap.”

“Het is daarnaast ook onze ambitie om enkele Belgische records te breken in Apeldoorn”, zegt Carswell. “Ik denk daarbij aan de ploegenachtervolging bij de mannen en de teamsprint bij zowel de mannen als vrouwen. Maar het is ook mogelijk in individuele nummers zoals de 500 meter tijdrit bij de dames. We hebben tijdens de stage gezien dat iedereen in goede vorm verkeert en klaar is voor dit EK. We mogen ons dus zeker verwachten om in strijd te zijn voor enkele medailles.”

Lees hier de aankondiging van de selectie.