Velofollies groter dan ooit

In 2024 start niet alleen de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk, Kortrijk is van 19 t.e.m. 21 januari ook opnieuw de gastheer van de internationale fietsbeurs Velofollies in Kortrijk Xpo. Met meer dan 300 exposanten binnen alle domeinen van fietsen en wielrennen mag Velofollies zich ondertussen kronen tot 2de grootste fietsbeurs van Europa!

Net als vorige editie mag Velofollies ook in 2024 opnieuw rekenen op een aanwezigheid van de volledige fietsmarkt. De beurs presenteert dan ook een compleet aanbod van de nieuwste racefietsen, MTB’s, gravelbikes, trekkingfietsen, hybrides, e-bikes, retrobikes en bakfietsen, inclusief een sterk aanbod van kledij, fietsreizen, voeding en accessoires. Deze editie wordt de sportieve focus extra onderlijnd, vooral door de exponentiële groei van de gravelbike.

Gravel als centraal thema

Sinds corona is de fietssector duidelijk verwend geweest met enkele commercieel zeer succesvolle jaren. Die verkooppieken liggen nu wat achter ons, maar het huidige niveau steekt nog steeds boven dat van 2019 uit!

Binnen de verschillende fietstypes is het duidelijk dat in België de gravelfiets, de E-mtb, E-longtail aan een stevige opmars bezig zijn, en verwacht wordt dat zich dat ook in 2024 zal verderzetten. Dit merk je ook volop op de beurs, waar gravel dit jaar het centrale thema is.

De voordelen van op een comfortabele manier verschillende ondergronden te kunnen trotseren die met een racefiets niet haalbaar zijn, en zo een groter avontuurgehalte te ervaren, spreekt duidelijk een divers fietserspubliek aan. Sommige merken zoeken daarbij het ultrasportieve segment op, anderen evolueren richting het bikepacking publiek.

Ook op competitief vlak is de graveldiscipline aan een opmars bezig. De grindpaden in de Strade Bianche spraken al vaak tot de verbeelding, maar met gravelkampioenschappen als het BK, EK en WK Gravel, én een gravelrit in de Tour de France in 2024, is de toon helemaal gezet.

Tijdens Velofollies kan je niet allen alle diverse gravelfietsen aanschouwen, je kan er ook een workshop volgen rond de optimale voorbereiding op een gravelrit alsook een graveldebat bijwonen met (ex)renners.

E-bikes, veiligheid en esthetiek gaan hand in hand.

E-bikes zijn uiteraard ook niet weg te denken op Velofollies. Je kan er opnieuw diverse merken testen op een heus indoor testparcours, inclusief helling en behendigheidszone.

Je merkt vooral dat er duidelijk geïnvesteerd is in veiligheid. Zo worden ABS systemen steeds meer voorzien op e-Bike. Ook op esthetisch vlak worden stappen gezet met focus op het mooi en stijlvol wegwerken van zowel de motor als de batterij in het frame. Het verschil met fietsen van pakweg 5 jaar terug is opvallend.

Verder merk je dat de e-bike met riemaandrijving aan populariteit wint. Die riemaandrijving biedt een laag onderhoud gekoppeld aan simpliciteit, de fiets met achterderailleur en ketting biedt dan weer een net iets sportievere ervaring.

Duurzaamheid, elektronica en connectiviteit

De fiets is steeds een duurzaam vervoermiddel geweest, als één van de minst vervuilende vervoersmiddelen. Toch worden nog meer inspanningen gedaan naar slijtvastheid toe, zo doen fabrikanten hun best om ook de onderdelen steeds duurzamer te maken.

Ook elektronica is niet meer weg te denken binnen fietsmiddens, niet enkel de oortjes in de koers, of het elektronisch schakelen dat duidelijk de norm geworden is bij racefietsen, maar vooral connectiviteit is booming: alles op de fiets staat in verbinding met de gebruiker via apps.

In dit kader lanceert Velofollies trouwens een nieuwe fiets-app, vf Clubs. Het is een makkelijke én gratis app voor het beheer van fietsclubs, alsook voor afzonderlijke vriendengroepen die regelmatig samen fietsen. Met vf Clubs kan je eenvoudig een ritten -en activiteiten kalender digitaal opzetten, inclusief het opladen en delen van GPX-files. Je kan aanwezigheden automatisch bijhouden en op elk moment statistieken bekijken van het aantal gereden ritten, kilometers of hoogtemeters per deelnemer, een online en real-time clubklassement. De app laat ook toe om contact gegevens te consulteren per lid, inclusief noodcontact en (medische) gegevens, om zo snel te kunnen handelen bij mogelijke ongevallen.

Alberto Contador, Greg van Avermaert, Jan Bakelants & André Greipel tekenen present!

Beleving staat centraal op Velofollies, en de beurs mag dan ook raditioneel rekenen op de aanwezigheid van toppers en ex-renners uit het wielermilieu. Dit jaar zijn niet minder dan Alberto Contador, Greg Van Avermaet, Jan Bakelants en André Greipel aanwezig voor een interview of meet & greet, op het centrale podium, bij één van de exposanten of aan de Vive-le-Velo tafel van Karl Vannieuwkerke.

Naast deze gezapige gesprekken kan je op Velofollies tenslotte ook jouw kennis aanscherpen rond trainen met een vermogensmeter, je optimaal voorbereiden voor je graveluitdagingen of de zin en onzin van de verschillende (inspannings)testen om je conditie te evalueren, en uiteraard nagenieten in het Kwaremont café

Velofollies vindt plaats op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 januari, van 10u tot 18u, met een avondopening op vrijdag tot 21u. Tickets kosten 15€ in voorverkoop en kunnen besteld worden op www.velofollies.be. Daar vind je ook het volledige overzicht van randactiviteiten en alle exposanten en merken terug.

Praktisch

Openingsuren:

Vrijdag 19 januari: 10u – 21u
Zaterdag 20 & zondag 21 januari: 10u – 18u

Locatie:

Kortrijk Xpo

Tickets:

15 € in voorverkoop.
Ticketverkoop start op 20 november.

Alle info op: www.velofollies.be

Related news

Algemeen

Kandidaturen WK Gran Fondo Aalborg

Van zaterdag 31 augustus tot zondag 1 september 2024 vindt de dertiende editie van de UCI Gran Fondo World Championships (UCI Masters World Championships) plaats in Aalborg (Denemarken). Omdat België geen evenement organiseerde om zich voor dit WK te kwalificeren mag ons land 10 wildcards toekennen aan atleten die zich (nog) niet hebben geplaatst voor de finale. In principe 5 voor mannen en 5 voor vrouwen. Belgian Cycling is de enige federatie of instantie die voor België wildcards toewijst. Kandidaten kunnen zich tot uiterlijk zondag 14 juli kandidaat stellen per e-mail gericht tot Lukas.Goovaerts@belgiancycling.be. Deze mail dient de volgende gegevens te bevatten: Naam en voornaam kandidaat Vergunningnummer (elke kandidaat moet houder zijn van een Belgian Cycling/FCWB of Cycling Vlaanderen-vergunning als …

Read more
Algemeen

Verslag algemene statutaire vergadering KBWB 2024

Op maandag 17 juni 2024 kwamen de stemgerechtigde leden samen in het Martin’s Red Hotel in Tubize voor de jaarlijkse algemene vergadering van Belgian Cycling. Voorzitter Tom Van Damme nam als eerste het woord. Aan het begin van zijn speech blikte hij vooruit naar de Olympische Spelen in Parijs. “De selectie en de werking naar Parijs toe is alvast een succes. We gaan immers met een ongezien grote delegatie naar de Spelen, in de verschillende wielerdisciplines, en een quasi balans tussen mannen en vrouwen.” Vervolgens blikte Tom Van Damme vooruit naar het EK wielrennen op de weg. “Hasselt-Limburg, met de start van de tijdritten aan de nieuwe wielerbaan in Zolder, vormen een uniek kader voor onze renners en rensters om …

Read more