Voor Crabbe Toitures-CC Chevigny is de Beker van België “de rode draad van het seizoen”.

Als 3e in het individueel klassement met Lars Vandenheede en 3e in het clubklassement hoopt de club Crabbe Toitures-CC Chevigny nog de twee ontbrekende stappen te zetten om opnieuw, na de overwinning in 2017, de Beker van België 2023 te winnen. « Voor ons is dit de rode draad doorheen het seizoen », beaamt de manager Laurent Mars. « Sinds 2010 nemen we deel in de drie categorieën en over het algemeen behalen we de top 10 in de drie categorieën (U17, Junioren en Elites 2 & U23).

Vorig jaar heeft Lars Vanden Heede het klassement verloren tijdens de laatste manche in de Grand Prix Glineur. « De omstandigheden waren verschrikkelijk. Hij zat in de goeie groep, maar is drie keer gevallen. De laatste val was er teveel aan. »

Een koers zoals zijn Beker van België waar hij goeie en minder goeie momenten had. Aangezien hij niet deelnam aan de manche van Korbeek-Lo, heeft Lars Vanden Heede zijn Beker van België aangevat met een 5e plaats in Bonheiden. « We waren met acht vooraan. Ik heb daar een domme sprint gereden. Ik wou me achteraan de groep plaatsen om mijn tegenstanders te verrassen, maar een andere renner had hetzelfde idee en is nog vroeger vertrokken. Ik heb me echt laten vangen zoals een beginneling. » In Rekkem is hij 28e geëindigd. « De jongens zijn vóór mij gevallen tijdens de sprint. Ik kon niets doen. » In Linter stoot hij op een uitmuntende Maxence Place. Het was een bewogen koers. Ik had al veel van mijn energie opgebruikt en wanneer hij naar het einde toe aanviel, kon ik niet volgen. Ik heb toch de sprint van het peloton gewonnen. » Op die manier werd hij toch 4e in het klassement.

DE PERFECTE OVERGANG VAN EEN REGIONALE WEDSTRIJD NAAR EEN UCI-KOERS

Jammer genoeg maakte zijn 16e plaats in Angreau een einde aan de droom van een eindoverwinning. « Ik had een ploegmaat in de eerste groep. Ik moest dus niet rijden, maar ze zijn tot het uiterste gegaan. Achteraan was ik 2e van het peloton. » In het algemeen klassement was het spel uit aangezien hij op twee manches van het einde 27 punten van Steffen De Schuyteneer verwijderd was.

In Jemeppe-sur-Meuse, op het moeilijkste parcours, heeft de ploeg van Laurent Mars haar mooiste dag beleefd van deze Beker van België met een dubbele overwinning Jarno Widar/Lars Vanden Heede. De week voordien won Lars de Keizer der Juniores in Koskijde en nu wou hij dus iets terugdoen voor zijn ploegmaat Jarno Widar. « Ik ben aan de koers begonnen zonder verwachtingen omdat ik verkouden was. Jarno Widar heeft in de tweede helft van de koers aan de boom geschut en Kamiel Eeman, Jean-Baptiste Declercq, Mauro Cuylits en de Nederlander Tamar Spiero met zich meegenomen. Achteraan gingen Avia-Rudyco en Acrog-Tormans niet tot het uiterste. In de finale heb ik de sprong gewaagd met Viktor Soenens, Victor Vaneeckhoute, Gauthier Servranckx en Victor Hannes. Jarno Widar viel nog aan en ik heb zijn aanval beschermd. Vervolgens won ik de sprint voor de tweede plaats. »

In het klassement van de Beker van België kwam hij op die manier dichter bij Steffen De Schuyteneer en Milan De Ceuster, maar u kent het vervolg. Valpartijen en opgave in de Grand Prix Glineur.

Ondanks dit einde in mineur, maakt hij een positieve balans op van zijn eerste deelname aan de Beker van België. « Het zijn mooie wedstrijden. Het is tactisch interessant om bij te leren als eerstejaars. In een kermiskoers is de positionering eenvoudig, maar dit is helemaal anders tijdens een interclub. Deze koersen zijn de ideale overgang van een regionale wedstrijd naar een UCI-wedstrijd. » En logischerwijs behoort hij tot de favorieten voor de editie 2023. « Blijft nog de vraag welke manches ik zal rijden. De UCI-koersen hebben voorrang, maar ik zal zeker en vast nog wel aan één of andere manche deelnemen. »

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more