Voorbeschouwing: BK Tijdrijden Jeugd in Waregem

Aanstaande maandag 1 mei vinden in Waregem de Belgische Kampioenschappen Tijdrijden voor de Jeugd plaats. Het stadsbestuur van Waregem riep hiervoor de hulp in van de organisatoren van de Memorial Igor Decraene. Dit BK is dan ook een mooi eerbetoon aan Waregemnaar Igor Decraene die zich in 2013 als eerstejaars tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren kroonde in het Italiaanse Firenze. Igor overleed jammerlijk op 30 augustus 2014 op amper 18-jarige leeftijd.

Frederik Broché, technisch directeur Belgian Cycling en organisator Memorial Igor Decraene: “Na het overlijden van Igor wilden we ter nagedachtenis aan hem een tijdrit organiseren, zijn specialiteit. We organiseren nu elk jaar een testtijdrit voor U17 tot en met beloften, zowel voor jongens als meisjes. Ook dit jaar wordt die georganiseerd, namelijk op 3 september.”

“Het is heel fijn dat de stad Waregem ons de vraag stelde om dit jaar mee het BK Tijdrijden te organiseren. Het is mooi om op deze manier de wereldtitel van Igor Decraene, nu tien jaar geleden, te herdenken. De deelnemers zullen komende maandag over de wegen rijden die Igor zo goed kende en ze passeren dicht bij zijn ouderlijk huis.”

“Het parcours van het BK is niet hetzelfde als dat van de Memorial. We hebben dit aangepast aan de noden van dergelijk groter evenement. Het parcours in Waregem is vlak en loopt grotendeels rechtdoor. Perfect om tempo te maken. Op bepaalde punten kruisen de deelnemers elkaar en zo kunnen ze zien hoeveel voorsprong of achterstand ze hebben op hun tegenstanders. Hier kan het mentale aspect dus meespelen. Er zijn geen uitgesproken technische stukken, al kan de wind eventueel wel nog een bepalende factor zijn maandag.”

Dit BK is een eerbetoon aan de overleden Igor Decraene die 10 jaar geleden wereldkampioen tijdrijden werd bij de junioren.

Jongens U17

Bij de eerstejaars jongens U17 zijn er vier grote kanshebbers op de titel van Belgisch kampioen: Kyano Cottignies, Jinze Joris, Mauro Keppens en Yasu Vervoort. Keppens was vorige week vijfde in de testtijdrit in Poperinge, de eerste eerstejaars U17 in de rangschikking. De wedstrijd werd toen gewonnen door Thibaut Van Damme en hij is de favoriet bij de tweedejaars U17. Van Damme sleepte vorig jaar de nationale titel bij de eerstejaars U17 in de wacht. Fabrice Lefevre, tweede in Poperinge, is maandag ook een kanshebber voor het podium. Van Raynaud Beke, Yoram Knaepen en Jasper Verbrugge wordt eveneens verwacht dat ze een gooi kunnen doen naar een medaille.

Meisjes U17

Bij de eerstejaars meisjes U17 is Laura Fivé de grote favoriete voor de titel. Vorig jaar won ze de driekleur bij de U15. In de testtijdrit in Poperinge finishte ze op minder dan één seconde van Jilke Michielsen. Michielsen is de topfavoriete bij de tweedejaars U17 voor komende maandag in Waregem.

Dames Junioren

Bij de dames junioren is het uitkijken naar het duel tussen Luca Vierstraete en Xaydée Van Sinaey. Vierstraete, vorig jaar tijdritkampioene bij de U17, werd vorige week vrijdag vijfde in de openingstijdrit van de EPZ Omloop van Borsele in een internationaal deelnemersveld. Van Sinaey behaalde in 2022 zilver bij de junioren op het BK Tijdrijden na Febe Jooris.

Febe Jooris is één van de kanshebbers op de titel bij de dames U23.
Duarte Marivoet Scholiers kan zichzelf opvolgen bij de Heren Junioren.
Doet Jonathan Vervenne beter dan zijn tweede plaats vorig jaar?

Dames U23

Febe Jooris is dit jaar één van de kanshebbers op de titel bij de dames U23. Zij behaalde vorig jaar brons in de tijdrit bij de junioren op het WK in Australië. De strijd voor het podium in deze categorie ligt open met namen als Eefje Brandt, Marthe Goossens en Sterre Vervloet, die afgelopen weekend de testtijdrit in Poperinge won.

Heren Junioren

Duarte Marivoet Scholiers is de uittredend kampioen bij de heren junioren en kandidaat om zichzelf op te volgen. Afgelopen weekend werd hij tweede in de testtijdrit in Poperinge, na Lars Vanden Heede. Zij mogen zich in Waregem opnieuw aan concurrentie verwachten van Steffen De Schuyteneer, die derde was in Poperinge, en Yarno Van Herck, derde op het BK vorig jaar. Sente Sentjens (met overmacht winnaar van de tijdrit in de Guido Reybrouck Classic), Jasper Schoofs en Milan Van den Haute worden ook bij de kanshebbers gerekend voor komende maandag.

Heren U23

Bij de heren U23 is Jonathan Vervenne de uitgesproken favoriet. Vorig jaar strandde hij op amper één seconde van de toenmalige winnaar bij de U23 Alec Segaert. Vorig weekend was Vervenne de beste in de testtijdrit in Poperinge, voor Robin Orins. Die wordt verwacht maandag opnieuw mee te doen voor het podium. Net als Victor Vercouillie, die derde was in Poperinge. Aan Gil Gelders en Jens Verbrugghe, die vorig jaar zilver behaalde bij de junioren, worden ook medaillekansen toegedicht.

Foto’s: Photo News, Kramon, Gemeente Gavere

Related news

Algemeen

Beslissing over wielerwedstrijden in warm weer

Voor de wielerwedstrijden van komend weekend (13-15/08) volgt het interfederaal overlegcomité van de 3 wielerfederaties (Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB) de weerssituatie nauwgezet op, in het bijzonder de temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. Rekening houdend met de voorspellingen kunnen bij het overschrijden van de vastgelegde hitte-index parameters de wedstrijden ingekort worden. Op basis van de actuele parameters is het annuleren van wedstrijden momenteel niet aan de orde.

Read more
Algemeen

Bezoek onze partners op Velofollies

De fietsliefhebber heeft lang op zijn honger moeten zitten, maar na 2 jaar afwezigheid is Velofollies er eindelijk terug op 20, 21 en 22 januari 2023 in Kortrijk Xpo. De 15de editie van deze hoogmis voor de fiets belooft alvast een topeditie te worden. Velofollies presenteert opnieuw een full house met meer dan 300 exposanten en dubbel zoveel merken! Beurzen en events zijn duidelijk terug van weggeweest. Net als de laatste editie van Velofollies in 2020 mag de komende editie opnieuw rekenen op een aanwezigheid van de volledige fietsmarkt. Je mag dan ook een compleet aanbod verwachten, gaande van racefietsen en mountainbikes tot trekkingfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, e-bikes, retrobikes en gravelbikes. Onze partners zijn alweer talrijk aanwezig op Velofollies. Ze staan …

Read more
Algemeen

Verslag van de algemene statutaire vergadering KBWB 2023

Op woensdag 7 juni 2023 kwamen de stemgerechtigde leden samen in het Martin’s Red Hotel in Tubize voor de jaarlijkse algemene vergadering van Belgian Cycling. Tom Van Damme, vorig jaar verkozen voor een nieuwe ambtstermijn als voorzitter tot 2026, heette de aanwezigen welkom. Hij keek terug op een bijzonder en boeiend 2022 voor de Belgische Wielersport, met diepte- en hoogtepunten. “In het begin van het jaar hield Covid-19 het BK en WK Veldrijden nog in haar greep. De impact van de gezondheidscrisis op de wielersport valt niet te onderschatten. Getuige daarvan is de terugval qua licenties en organisaties.” De bondsvoorzitter erkende dat de wielersport voor een grote uitdaging staat en riep op om samen met de vleugels een nieuwe, moderne …

Read more