Voorbeschouwing Topcompetitie U17

Met de Topcompetitie U17 gaat binnenkort het laatste regelmatigheidscriterium van Belgian Cycling van start op de weg. Het begint op 12 mei met de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar en eindigt met de Affligem Classic, de vierde manche, op 6 oktober.

Het was voorzien dat deze competitie zou aanvangen op 14 april in Falmagne, maar die wedstrijd is niet doorgegaan. Dat was overigens de vervanger van Vezin, een koers die eerder al was afgelast. De Topcompetitie U17 omvat ook de klimkoersen in Herbeumont en Couvin deze zomer, net als drie mountainbikewedstrijden. Eerder waren er al enkele veldritten en pistewedstrijden die meetellen voor het klassement.

De eerste wegwedstrijd is dus de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar op 12 mei, een wedstrijd die ontstond in 1988. Sinds het prille begin in 2008, maakt de wedstrijd al deel uit van de Topcompetitie U17. Oorspronkelijk werd de koers georganiseerd in Kalmthout door de Wielervrienden Duffel. In 2016 nam wielercomité Vorselaar de organisatie over.

“Drie klinkende namen gaven deze koers doorheen de jaren een bijzondere uitstraling: diamant, Topcompetitie en Herman Vanspringel”, zegt voorzitter Jan Vervoort. “Dit jaar start de wedstrijd in Grobbendonk, de thuisbasis van Herman Vanspringel. Hij is er ereburger en heeft er ook zijn straatnaam en monument. De vriendschap en betrokkenheid die we van hem ontvingen blijft legendarisch. We willen Herman Vanspringel blijven gedenken en eren met deze wedstrijd.”

"We willen Herman Vanspringel blijven gedenken en eren met deze wedstrijd."
Jan Vervoort, voorzitter wielercomité Vorselaar

Diamant voor de winnaar

“De Herman Vanspringels Diamond stond jaren garant voor een koers aan hoge snelheid over vlakke Kempische wegen met lange rechte stroken die ertoe leidden dat een pelotonsspurt meestal over de winst besliste”, gaat Vervoort verder. “Door het gewijzigde parcours gaat dat bijna zeker anders worden. Na 11 kilometer zullen de renners in Vorselaar centrum toekomen en hoeven ze nog zes ronden te rijden van elk 11,5 km, met daarin zestien haakse bochten. Door wegenwerken in het centrum hebben we het gekende parcours en aankomstplaats moeten wijzigen.”

“De winnaar zal een kunstwerk ontvangen van de Vorselaarse kunstenares Chris Hoegaerts en ook een diamant, eveneens een kunstwerkje, een vakkundig geslepen edelsteen met certificaat ter waarde van rond de 2.500 euro”, vertelt Vervoort. “Die wordt geschonken door specialisten Drybooms Diamonds – Antwerpen. In onze streek heeft de diamantnijverheid destijds veel welstand gebracht, de overgrote meerderheid van de inwoners in ons dorp werkte in de diamantslijperijen. Ook Herman Vanspringel was al zeer jong diamantslijper vooraleer hij begon aan zijn succesvolle carrière als wielrenner.”

Milan Fretin won de Topcompetitie U17 in 2017

In 2017 kon Milan Fretin de Topcompetitie U17 op zijn naam schrijven. Hij reed toen voor het Van Moer Logistics Cycling Team. Fretin won de manche in Vezin, werd vervolgens zevende in Vorselaar, vierde in Polleur, negende in Jemeppe en tot slot vierde in Affligem. In het eindklassement liet Fretin Arno Waeyaert en Enrico Dhaeye achter zich. Zeven jaar later blikt hij terug op deze prestatie.

“Ik keek er dat jaar enorm naar uit om de Topcompetitie U17 te rijden”, begint Milan Fretin aan zijn verhaal. “Het seizoen voordien kon ik er niet aan deelnemen wegens mijn programma op de piste. Toen ik in 2017 dan wel aan de Topcompetitie U17 kon deelnemen, was ik heel gemotiveerd om voor het klassement te gaan.”

“Ik herinner me nog dat ik in de klimkoers in Herbeumont mijn leiderstrui verloor aan Arno Waeyaert, met wie ik samen op de Topsportschool zat”, gaat Fretin verder. “In Polleur slaagde ik erin die trui terug te winnen. Ik weet nog dat er die dag een kopgroep weg was en dat ik tussen hen en het peloton in reed. Ik kon in die koers de leidersplaats opnieuw veroveren en zou die niet meer uit handen geven.”

“Het is een mooie competitie en ik houd ervan dat de regelmatigheid beloond wordt. Je krijgt er de kans om jezelf te tonen en teams merken dat echt wel op. De Topcompetitie U17 is alleszins een mooie gelegenheid om te leren een klassement te rijden. Aan wie de ambitie heeft om een goed eindresultaat te behalen, zou ik de raad geven om vooral rustig te blijven. Je moet je kalmte kunnen bewaren”, geeft Fretin mee als advies.

Milan Fretin

Milan Fretin, die nu 23 is, rijdt momenteel zijn eerste seizoen bij Cofidis. Hiervoor was hij twee jaar prof bij Team Flanders-Baloise. Dit jaar sprintte hij al naar de vierde plaats in de vierde etappe van Tour Down Under en naar de vierde plaats in de Surf Coast Classic, werd hij zesde in de Clásica de Almería en behaalde hij twee topvijfplaatsen in de UAE Tour.

“Momenteel ben ik in Spanje om te trainen”, zegt Milan Fretin. “Ik was het seizoen heel goed begonnen, maar in de laatste koersen kwam ik ten val of had ik materiaalpech. Dat was natuurlijk frustrerend, want de conditie was goed. Het Circuit de Wallonie (9 mei) is mijn eerstvolgende wedstrijd. Daarna rijd ik nog enkele mooie ronden: de 4 Jours de Dunkerque (14 -19 mei) en Boucles de la Mayenne (23 – 26 mei). Ik wil daar natuurlijk graag iets tonen in de sprint.”

Palmares

Individueel klassement
Jaartal 1 2 3
2023 Thibaut Van Damme

Mauro Keppens

Yoram Knaepen
2022 Cedric Keppens Lomme Van den Meerssche Axel Van Den Broek
2021 Steffen De Schuyteneer Duarte Marivoet Scholiers Cedric Keppens
2020 Niet kunnen doorgaan omwille van COVID-19
2019 Dries Verstappen Cédric Van Raemdonck Alec Segaert
2018 Siebe Deweirdt Arnaud De Lie Wout Van Hamme

 

Kalender

  • 12/05: Herman Vanspringels Diamond – Vorselaar
  • 19/05: Ronde van Vlaanderen – Oudenaarde
  • 2-3/07: Klimkoers Herbeumont
  • 25/07: Klimkoers Couvin
  • 22/09: GP Ange-Raymond Gilles – Jemeppe-sur-Meuse
  • 6/10 : Affligem Classic – Affligem

Reglement

Het algemeen individueel klassement van de “Topcompetitie U17” zal opgemaakt worden door optelling van de punten behaald in de verschillende wegdisciplines.  Begiftigd met punten voor de eerste 25 renners in elke “Topcompetitie”, volgens navolgend barema: 1e renner 30 pt, vervolgens 28; 26; 24; 22; 20; 19; 18; 17; 16; 15; 14; 13; 12; 11; 10; 9; 8; 7; 6; 5; 4; 3; 2; 1 punt.

Voor de drie andere disciplines (piste, veldrijden, MTB) geldt volgend puntenbarema: 30 pt en vervolgens 28 ; 26 ; 24 ; 22 ; 20 ; 19 ; 18 ; 17 ; 16 ; 15 ; 14 ; 13 ; 12 ; 11 ; 10 ; 9 ; 8 ; 7 ; 6 ; 5 ; 4 ; 3 ; 2; 1 pt. Er wordt over gewaakt dat de puntenverdeling idealiter de volgende verhouding betreft:  2/3 wegwedstrijden en 1/3 nevenklassementen. Deze verhouding wordt vastgelegd voor de start van de competitie en blijft ongewijzigd.