Vooruitblik EK MTB met bondscoach Filip Meirhaeghe

Deze week vinden de Europese Kampioenschappen MTB XCO plaats in het Roemeense Cheile Grădiștei, van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei. Bondscoach Filip Meirhaeghe vaardigde een tienkoppige selectie af. We spraken met hem over de verwachtingen en doelen voor dit EK.

Junioren en Beloften

“Sverre Van Lee, tweedejaars junior, mag zeker de ambitie op een podiumplaats koesteren. Het behalen van een medaille is echter geen must en we willen hem zeker geen druk opleggen. Louis Losfeld, ook tweedejaars, heeft dit jaar in zijn eerste jaar bij de nationale ploeg al enkele mooie prestaties neergezet. Hij kan zeker mikken op een top twaalf. De andere junioren zijn allemaal eerstejaars. Voor hen zou een plaats in de top 25 een heel mooie uitslag zijn”, besluit Filip Meirhaeghe.

“Belofte Jarne Vandersteen is bezig aan een zeer sterk seizoen. Hij heeft het potentieel om top tien te rijden op het EK. Antoine Jamin is een eerstejaars belofte, bij hem wil ik er geen mogelijke uitslag op kleven. Belangrijkste is dat hij een goede wedstrijd kan afwerken”, stelt de bondscoach.

Elite

“Emeline Detilleux is nog volop aan het knokken voor een plaats op de Olympische Spelen. Met het oog daarop heeft ze sinds midden maart al een zeer zwaar programma afgewerkt”, zegt Filip Meirhaeghe. “Afgelopen weekend werd ze tweede in Eupen na Puck Pieterse. Ze verkeert dus in goede conditie en ook haar moraal is goed. Belangrijkste voor haar is echter dat ze die plaats voor de Spelen kan afdwingen. Na het EK reist Emeline ook meteen door naar Turkije met het oog op die kwalificatie. Bij de heren elite starten we op het EK met twee renners. Pierre De Froidmont en Jens Schuermans zijn beiden bezig aan een goed seizoen en kunnen zeker een toptienplaats behalen.”

Shorttrack

“Naast de cross-country nemen onze renners ook allemaal deel aan de shorttrack”, vervolgt de bondscoach. “Pierre De Froidmont en Jens Schuermans kunnen in de shorttrack zeker een mooi resultaat neerzetten. Ook Jarne Vandersteen kan dat in principe, maar hij is belofte en die rijden het shorttrack samen met de elite. Hij komt dus terecht tussen kleppers als Jens en Pierre. De junioren rijden wel in hun aparte categorie en Sverre Van Lee mag zeker ambitie hebben, al heeft hij als junior nog niet veel ervaring met shorttrack.”