Wie wordt Belgisch kampioen in Koksijde?

Dit jaar trekken we naar de Belgische kust voor het BK Junioren op de weg. Koksijde wordt op zondag 26 mei het strijdtoneel van hun gevecht om de nationale driekleur. De vraag is of een sprint kan vermeden worden op het vlakke parcours of niet. En wie zijn de kanshebbers op de titel? We vroegen het aan bondscoaches Ludwig Willems en Serge Pauwels.

Ludwig Willems, bondscoach Vrouwen Junioren: “Het is inderdaad een vlak parcours dat de rensters voor de wielen geschoven krijgen en dan kan je verwachten dat het sowieso een sprint wordt aan het einde, maar de rensters maken nog altijd zelf de koers. Een ander scenario is dus zeker mogelijk. Zo was het trouwens ook vorig jaar in Brasschaat op een vlak parcours. Hélène Hesters en Ella Heremans, die eerste en tweede werden, reden de hele wedstrijd voorin. De wind kan hierbij een bepalende rol spelen. Als er veel wind staat kan dat de wedstrijd heel lastig maken.”

“Auke De Buysser (Oost-Vlaanderen, CC Pavé 76) start als topfavoriete. Zij is zeer snel en heeft dit ook al getoond in internationale wedstrijden. Dat iedereen naar haar zal kijken, maakt het natuurlijk niet eenvoudig en dat betekent dat we zeker verrassingen kunnen krijgen. Ella Heremans (Antwerpen, CC Pavé 76) kan ook getipt worden als kanshebster. Zij is vooral gebaat bij een lastige koers om dan aan het einde haar sprint als troefkaart uit te spelen. Ilken Seynave (GMS Cycling Team Glabbeek), die recent Belgisch kampioene in het tijdrijden werd, maakt ook kans op het podium in Koksijde. Met haar team kan ze ook rekenen op een sterk blok. Dat geldt ook voor het Van Moer Logistics Cycling Team en AG Insurance – Soudal NXTG.”

Jarno Widar, BK junioren 2023
Hélène Hesters, BK junioren 2023

Serge Pauwels, bondscoach Mannen Junioren: “Ik verwacht geen massasprint aan het einde van dit BK. Ik denk dat het een harde koers wordt. Het deel van het parcours aan de Hoge Blekker geeft toch wat extra pigment aan de wedstrijd, zeker omdat het in de straten achter de duin heel wat draaien en keren is. Ik denk dat er een ontsnapping zal wegrijden van 8 à 12 renners die dan om de zege zullen strijden.”

“Vorig jaar won Jarno Widar het BK in Brasschaat dat ook op een vlak parcours betwist werd, terwijl hij meer een type klimmer is. Je kan concluderen dat op een BK sowieso de sterkste renners naar voor komen, want iedereen is daarvoor gemotiveerd ongeacht het parcours. De winnaar valt moeilijk te voorspellen. Wat de ploegen betreft staan er twee grote blokken aan de start met ook heel goede renners in hun rangen: Acrog-Tormans en Crabbé-Dstny.”

“Er is een brede waaier aan kanshebbers op de titel. Edouard Claisse (Crabbé-Dstny), Cedric Keppens (Avia – Rudyco Cycling Team), Xander Scheldeman (Decathlon AG2R La Mondiale U19), Jasper Schoofs (Acrog-Tormans), Aldo Taillieu (Air College – Bconcept), Axel Van Den Broek (Acrog-Tormans) en Matijs Van Strijthem (Van Moer Logistics Cycling Team) maken zeker kans op de titel. En mocht het tot een sprint komen mag je zeker Nolan Huysmans (Cannibal B Victorious) verwachten.”

De vrouwen zullen in Koksijde acht rondes van 11,1 kilometer afleggen, goed voor een wedstrijd van 88,8 kilometer. De mannen dienen drie rondes meer af te werken, wat een totaal van 122,1 kilometer betekent. De start en aankomst bevindt zich ter hoogte van Ter Duinenlaan 34.

Related news

BK

BK Binche: Zesde tijdrittitel voor Kopecky, eerste voor Wellens

Binche was vandaag het toneel van de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor elite. De nieuwe kampioenen luisteren naar de namen: Lotte Kopecky, Tim Wellens, Sandrine Tas en Rutger Wouters. De eerste kampioen die gekroond werd in Binche was Rutger Wouters (Team Thielemans – De Hauwere). Hij klokte de snelste tijd bij de mannen Elite 2. Wouters legde het parcours van 19,3 kilometer drie seconden sneller af dan Elias Van Breussegem (Shifting Gears) en tien seconden sneller dan Guillaume Seye (Cibel Cebon). De titel bij de vrouwen Elite 2 ging naar Sandrine Tas (Cyclingteam Belco/Van Eyck). Zij versloeg Jesse Vandenbulcke (De Ceuster – Bonache Cycling Team) met een ruime voorsprong van 1’08”. Hanne Van Loock, ploeggenote van Tas, mocht als derde mee …

Read more
BK

De Buysser en Van Strijthem kampioen in Koksijde

In Koksijde werd afgelopen weekend, zondag 26 mei, het BK op de weg voor junioren betwist. Auke De Buysser (CC Pavé 76) greep de titel bij de vrouwen junioren. Bij de mannen junioren veroverde Matijs Van Strijthem (Van Moer Logistics Cycling Team) de Belgische driekleur. In de voormiddag waren er geregeld buien, maar na de middag trok het wolkendek open. De dames kregen dus wat regen te verwerken tijdens hun koers. Uiteindelijk werd het een groepssprint waarin Auke De Buysser aan het langste eind trok. Olivia Vercruysse (Van Moer Logistics Cycling Team) behaalde zilver en het brons was voor Falke Kerkhof (GMS Cycling Team Glabbeek). Bij de heren redde een ontsnapping van een tiental renners het tot de streep. Matijs …

Read more
BK

BK MTB keert komende zomer na 12 jaar terug naar Beringen

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli strijken de Belgische Kampioenschappen MTB drie dagen lang neer in Beringen. Op de site van be-MINE slaan Golazo, Belgian Cycling en de stad Beringen de handen in elkaar om de beste mountainbikers van het land bij de elite, jeugd en masters een leuk en uitdagend BK voor te schotelen. Ook in 2012 was Beringen al eens gaststad voor het BK. Het parcours wordt uitgetekend op en rond de mijnterril van Beringen, het terrein waar ook de bekende jaarlijkse cyclocross van Beringen plaatsvindt en waar in 2026 het BK Cyclocross georganiseerd wordt. Maar komende zomer zal de prachtige historische mijnsite van be-MINE dus al het decor vormen voor het BK MTB. Op …

Read more