Windtunneltesten in aanloop naar Olympische Spelen 2024

Op minder dan 300 dagen van de start van de Olympische Spelen in Parijs stonden er voor het pisteteam windtunneltesten in Bike Valley In Beringen op het programma. De resultaten van die testen op dinsdag 17 en donderdag 19 oktober werden vervolgens in de praktijk omgezet op de velodroom van Heusden-Zolder.

“De validatie van die resultaten op de piste is heel belangrijk”, stelt Jan Vancompernolle, Trainingscoördinator piste. “De testen in de windtunnel zijn immers testen in een labosetting en moeten daarom ook afgetoetst worden in de omgeving waarin de prestaties effectief dienen geleverd te worden om zo tot de beste conclusies te komen.”

In de windtunnel werden zowel pakken van Bioracer, Ridley fietsen, Lazer helmen  als ander materiaal zoals wielen en sturen getest. Later volgen er ook testen van de positie. Dit alles met het oog op de Olympische Spelen van 2024, waar de pistewedstrijden gepland staan van 5 tot en met 11 augustus. De testen hebben betrekking op zowel de sprint- als uithoudingsnummers.

“Deze testen waren het starttraject voor de finale aanloop richting Spelen”, zegt Vancompernolle. “Wat we al frequent doen in ons testlokaal in Gent is met camera de positie van de renner onder de loep nemen en dit finetunen op de piste, maar richting Spelen komen daar windtunneltesten bij. Het is een continue analyse. Wat moeten we opnieuw testen? Welke accenten willen we leggen?”

“Bij windtunneltesten meten we verschillen die een winst tot 5% kunnen opleveren, bijvoorbeeld wat betreft het vermogen dat je aan een bepaalde snelheid kan halen. Hiervoor moet je anders weken trainen en nu kan dit op een voor de renner of renster weinig intensieve manier voordeel opleveren”, vervolgt Vancompernolle. “Bepaalde zaken worden getest in de windtunnel zonder een renner, zoals wielen en frame. Dat zijn zaken waarop er weinig invloed is van de renner of renster. Testen mét de renner of renster is uiteraard belangrijk voor de kledij, want wat goed is voor renner A is dat daarom niet voor renner B. Op basis van lichaamsvormen kan je wel bepaalde zaken veralgemenen, maar het beste is om iedereen te testen.”

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: HEUBACHER MTB FESTIVAL BIKE THE ROCK & UCI JUNIOR SERIES MTB XCO HEUBACH

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan het Heubacher MTB Festival Bike The Rock & UCI Junior Series MTB XCO in Heubach (Duitsland), die zullen plaatsvinden op zondag 28 april 2024: Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Luis GENTEN Ryan LAENEN Alexis LECUIVRE Louis LOSFELD Sverre VAN LEE Sebbe WIJCKMANS Dames Elite:  Emeline DETILLEUX

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: EK MTB XCO CHEILE GRADISTEI

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen MTB XCO, die zullen plaatsvinden van donderdag 9 mei tot zondag 12 mei 2024 in Cheile Grădiștei (Roemenië): Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Ryan LAENEN Louis LOSFELD Sverre VAN LEE Heren U23: Antoine JAMIN Jarne VANDERSTEEN Dames Elite: Emeline DETILLEUX Heren Elite: Pierre DE FROIDMONT Jens SCHUERMANS

Read more