WK Wollongong | vertrouwen en voorzichtigheid

Kan het fout lopen, als je als bondscoach in een wereldkampioenschap aantreedt met de nummers twee en drie van de wereld? Sven Vanthourenhout aarzelt geen moment als hij de vraag krijgt voorgeschoteld: “Absoluut. De kans dat België geen wereldtitel haalt is groter dan de mogelijkheid dat het wél lukt.”

Belgian Cycling wacht al sinds de wereldtitel van Philippe Gilbert in 2012 op een landgenoot die bij de elite mannen de regenboogtrui om de schouders krijgt. Dus wordt de honger naar succes van langsom groter. Zeker nu Remco Evenepoel en Wout van Aert bezig zijn aan een wonderbaarlijk wielerjaar.

“We hebben kopmannen die elk ander land ons benijdt”, zegt Sven Vanthourenhout. “En natuurlijk nemen we de favorietenrol op. Elk ander antwoord zou een beetje geforceerd zijn. Maar wielrennen is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Je kan in de voorbereiding alles juist doen, maar dan nog moeten de puzzelstukjes tijdens de wedstrijd exact in mekaar passen. Dat heb je als renners én als coach voor een flink stuk in eigen handen, al zijn er nu eenmaal altijd onverwachte dingen waar je vooraf geen rekening mee hebt gehouden. Het is net die onzekerheid die topsport zo mooi maakt. Je kan duizend scenario’s verzinnen voor de start. Maar als je pech hebt duiken er dingen op waar je geen vat op hebt, hoe goed de aanloop ook geweest is. Ziekte, pech op een slecht moment, valpartijen… Er zijn zoveel dingen die alles kunnen dwarsbomen. Dus kan je alleen maar hopen dat het geluk op het beslissende moment aan onze zijde staat.”

training Belgian cycling team - 2022 UCI Road World Championships Wollongong
Koffie pauze Belgian cycling team - 2022 UCI Road World Championships Wollongong

Verantwoordelijkheid

Eén ding staat al voor de start nagenoeg vast: de kans dat België de wedstrijd gaat ‘dragen’ is levensgroot. Sven Vanthourenhout acht de kans klein dat één van zijn renners zich in de traditionele vroege vlucht kan nestelen, een tactische zet die de andere leden van het team achteraan in de spreekwoordelijke zetel zou kunnen zetten.

“Als ik vooraf zou kunnen kiezen zette ik meteen een renner als Stan Dewulf als meest vooruitgeschoven pion in de beginfase in de spits van de wedstrijd. Maar denk je nu echt dat landen als bijvoorbeeld Frankrijk, Nederland of Italië dat zouden laten gebeuren? Net zoals wij niet zitten te wachten op één van hun jongens in een vroege vlucht. Nee, we zijn in Wollongong klaar om onze verantwoordelijkheid te nemen. Hopelijk met de steun van andere landen die dezelfde belangen hebben. Ik heb geen zin om een paar jongens op te offeren die zich in de beginfase van de wedstrijden moeten begeven in een missie die allicht toch bij voorbaat mislukt.”

Remco Evenepoel training Belgian cycling team - 2022 UCI Road World Championships Wollongong

Homogene ploeg

De bondscoach stelde een homogeen team samen, een ploeg die als doel heeft Wout van Aert en Remco Evenepoel zonder al te veel problemen onderweg richting finale moet loodsen. “Die selectie maken is de moeilijkste klus die je als bondscoach moet klaren. Omdat je jongens moet thuislaten die in elk ander land op zijn minst een schaduwkopman kunnen zijn. Je kijkt naar het parcours: 260 kilometer met 4.400 hoogtemeters. Je schat de mogelijkheden van je kopmannen in en je begint van daaruit te bouwen aan je ploeg. Dat zijn niet noodzakelijk de beste acht Belgen op de UCI-ranking. Nee, je zoekt naar evenwicht. Je speurt naar namen die geschikt zijn om een specifieke taak te vervullen. Opnieuw: dit is geen garantie op succes. Maar tegelijk ben ik ervan overtuigd dat dit de best mogelijke ploeg is voor de klus die wacht. Ik heb vertrouwen in die jongens. En ook al hebben Remco en Wout een zwaar seizoen achter de rug, hier in Australië kan ik niet alleen merken dat ze goed in hun vel zitten. Ik stel met plezier ook vast hoeveel waarde ze aan dit wereldkampioenschap hechten. Iedereen – renners en staf – is klaar om voor het best mogelijke resultaat te gaan. Als straks het Belgisch volkslied klinkt in Wollongong, dat zou de kroon op het werk zijn.”

Related news

Nationale ploegen

Vooruitblik EK MTB Junioren & U23 in Anadia

Net als vorig jaar is het Portugese Anadia de locatie van het EK Mountainbike voor Junioren & U23. Het wordt georganiseerd van 6 tot en met 9 juli. Bondscoach Filip Meirhaeghe blikt vandaag al vooruit. Bondscoach Filip Meirhaeghe: “Met Jente Michels moeten we bij de heren U23 een gooi kunnen doen naar het podium. Twee weken geleden werd hij zesde in de Wereldbeker voor U23 in Leogang in Oostenrijk. Dat is een heel sterke prestatie als tweedejaars. Jente krijgt in Portugal bovendien een parcours voor de wielen geschoven dat hem heel goed moet liggen. Lukas Malezsewski en Jarne Vandersteen zijn onze twee andere deelnemers in de U23-categorie.” “Met Antoine Jamin hebben we een kandidaat voor top vijf bij de heren …

Read more
Weg

Win een Radiotour beleving

Een koers vanop de eerste rij meemaken? Het kan! Download voor de start van de Ronde van Vlaanderen (zondag 2 april, 10u) onze Belgian Cycling App en maak kans op het volgen van een wielerwedstrijd vanuit een BMW X1 Radiotour wagen. Sinds dit jaar ondersteunt BMW Le Couter & Lemmens – Le Couter het Radioteam. Vanuit de BMW X1 wagens wordt de officiële wedstrijdradio via de Belgian Cycling App verspreid en kan je van overal ter wereld luisteren naar meer dan 200 Belgische wedstrijden per jaar. Welke renners zitten mee in een ontsnapping, wie heeft mechanische problemen, waar kondigt zich een gevaarlijke passage aan? De wedstrijdradio houdt de koerskaravaan (jury, ploegleiders, dokters, organisatie) op de hoogte over het wedstrijdverloop en …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: NATIONS’ CUP PISTE MILTON

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations’ Cup Piste in Milton (Canada), die zal plaatsvinden van donderdag 20 april tot zondag 23 april 2023: DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE Valerie JENAER Elke VANHOOF FOND: Shari BOSSUYT Lotte KOPECKY HEREN: FOND: Thibaut BERNARD Brem DEMAN Tuur DENS Gianluca POLLEFLIET Noah VANDENBRANDEN PROGRAMMA: DAMES: 21.04.2023 – Teamsprint 21.04.2023 – Afvalling 22.02.2023 – Sprint 22.04.2023 – Ploegkoers 23.04.2023 – Omnium 23.04.2023 – Keirin HEREN: 20-21.04.2023 – Ploegenachtervolging 23.04.2023 – Ploegkoers

Read more