Sven Blommaert (Avia-Rudyco CT): « We hebben heel sterke generaties »

De titel van de ploeg Avia-Rudyco CT staat opnieuw op het spel. Sinds twee seizoenen domineert de ploeg de Beker van België U17 nadat Acrog-Tormans 5 opeenvolgende jaren gedomineerd had. « Ik zou niet zeggen dat Acrog-Tormans minder sterk is, maar dat we heel sterke generaties voorhanden hebben. Met jongens als Steffen De Schuyteneer of Cédric Keppens in de ploeg is het direct veel makkelijker, » stelt de sportief directeur Sven Blommaert vast.

EEN VOORTDURENDE VOORUITGANG

In 2023 viert Avia-Rudyco haar 25e verjaardag en Sven Blommaert herinnert zich nog heel goed hoe de door André Cornelis opgerichte club geëvolueerd is. « De eerste jaren waren moeilijk. Wanneer er renners gelost waren, waren er dikwijls één of twee renners van bij ons. Beetje bij beetje hebben we vooruitgang geboekt. Ter herinnering, eerst zaten we in de categorie van de Elites zonder Contract alvorens ons naar de jongeren te richten in 2008. In het begin, van zodra we een goede renner hadden, verloren we die dadelijk het jaar daarop omdat we collectief niet sterk genoeg waren. De partners Avia en Rudyco zijn gekomen en dankzij hen konden we de structuur verbeteren. Vorig jaar wisten we dat drie van de vier opgestelde renners bij de tien eerste konden eindigen. » (NVDR : Tot vorig seizoen was het klassement gebaseerd op de drie eerste van elke ploeg).

De structuur Avia-Rudyco is dus mettertijd gegroeid tot de enige die de zes labels van Cycling Vlaanderen heeft (innovatie, aantrekkelijkheid, organiserende club, vrouwenploeg, geschoolde staf en ethische club), hetgeen voor luxeproblemen zorgt. « Veel renners willen bij ons komen en de selecties voor de manches van de Beker van België zijn heel moeilijk. Voor 2023 hebben we 37 renners en we kunnen er 4 selecteren. Het spreekt voor zich dat dit voor heel wat ontgoocheling zorgt. Het zou goed zijn om er 5 te mogen selecteren. »

STEFFEN DE SCHUYTENNER EN CEDRIC KEPPENS, DE GROOTSTE TALENTEN VAN DE VOORBIJE JAREN

De editie 2023 is in ieder geval goed begonnen voor Avia-Rudyco. Thibaut Van Damme behaalde immers heel wat punten met zijn 8 titels van Belgisch kampioen op de piste. « Het is één van onze troeven. We hebben altijd goede pistiers gehad die aanzienlijke titels en punten behaalden. Op die manier kunnen we het wegseizoen aanvatten met een voorsprong op onze concurrenten. » Dit is echter geen garantie, in het bijzonder door de gewijzigde regelgeving. Het ploegenklassement voor de wegwedstrijden wordt opgemaakt op basis van de twee eerste renners van elke ploeg. « Dat gaat onze taak bemoeilijken, aangezien veel ploegen minstens twee goede renners hebben. Ik zie Acrog-Tormans als onze voornaamste rivaal. Jammer dat Isorex CT er niet bij is. Andere ploegen zouden zich kunnen komen mengen. » Des te meer omdat het nog alle kanten op kan. Vorig jaar  heeft Avia-Rudyco gewonnen met maar vier punten voorsprong op Isorex CT. « Ik herinner het me nog heel goed. Cédric Keppens moest van fiets wisselen om de laatste ronde aan te vangen en we hadden maar twee renners meer in het peloton. Hij is teruggekomen en kon sprinten. Uiteindelijk eindigde hij bij de tien eerste. Dat heeft ons gered, zo niet hadden we alles verloren in de laatste ronde.

Afspraak dus op 26 maart voor de openingsmanche, Gent-Wevelgem U17 in Boezinge. « Dat komt niet in de buurt van de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd bij de profs, maar het blijft een naam en dus willen heel wat renners dit toevoegen aan hun palmares. De aankomst op kasseien in Boezinge is bijzonder. Vorig jaar heeft Nolan Huysmans de sprint gewonnen. Ik denk dat hij één van de snelste renners is die ik bij ons ooit heb gezien. » Misschien nog sneller dan Cédric Keppens en Steffen De Schuyteneer besluit Blommaert.

Related news

Topcompetitie

Voorbeschouwing Topcompetitie U17

Met de Topcompetitie U17 gaat binnenkort het laatste regelmatigheidscriterium van Belgian Cycling van start op de weg. Het begint op 12 mei met de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar en eindigt met de Affligem Classic, de vierde manche, op 6 oktober. Het was voorzien dat deze competitie zou aanvangen op 14 april in Falmagne, maar die wedstrijd is niet doorgegaan. Dat was overigens de vervanger van Vezin, een koers die eerder al was afgelast. De Topcompetitie U17 omvat ook de klimkoersen in Herbeumont en Couvin deze zomer, net als drie mountainbikewedstrijden. Eerder waren er al enkele veldritten en pistewedstrijden die meetellen voor het klassement. De eerste wegwedstrijd is dus de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar op 12 mei, een wedstrijd …

Read more
U23 Road Series

U23 Road Series/Ladies Cycling Cup/Beker van België Juniors – Eerste weekend van mei

Deze week staan er wedstrijden in drie Belgian Cycling Competities op de kalender. Hieronder kan u meer lezen over deze koersen. U23 ROAD SERIES – H4A  INTERNATIONAAL BELOFTENWEEKEND TERNEUZEN-PHILIPPINE De U23 Road Series is deze week toe aan de vierde manche: het H4A Internationaal Beloftenweekend Terneuzen-Philippine. Deze wedstrijd, vlak over de Nederlandse grens, is een organisatie van Stichting Wielercomité Philippine. Deze tweedaagse omvat drie etappes. Te beginnen met een rit in lijn van 128,5 km op vrijdag 3 mei die start en finisht in Terneuzen. Het peloton zal om 17u vertrekken op de Markt en aankomen rond 20u in Koegorsstraat, ter hoogte van de brandweerkazerne. Zaterdagvoormiddag staat er een individuele tijdrit van 13,7 kilometer gepland met start en aankomst op …

Read more