Sven Blommaert (Avia-Rudyco CT): « We hebben heel sterke generaties »

De titel van de ploeg Avia-Rudyco CT staat opnieuw op het spel. Sinds twee seizoenen domineert de ploeg de Beker van België U17 nadat Acrog-Tormans 5 opeenvolgende jaren gedomineerd had. « Ik zou niet zeggen dat Acrog-Tormans minder sterk is, maar dat we heel sterke generaties voorhanden hebben. Met jongens als Steffen De Schuyteneer of Cédric Keppens in de ploeg is het direct veel makkelijker, » stelt de sportief directeur Sven Blommaert vast.

EEN VOORTDURENDE VOORUITGANG

In 2023 viert Avia-Rudyco haar 25e verjaardag en Sven Blommaert herinnert zich nog heel goed hoe de door André Cornelis opgerichte club geëvolueerd is. « De eerste jaren waren moeilijk. Wanneer er renners gelost waren, waren er dikwijls één of twee renners van bij ons. Beetje bij beetje hebben we vooruitgang geboekt. Ter herinnering, eerst zaten we in de categorie van de Elites zonder Contract alvorens ons naar de jongeren te richten in 2008. In het begin, van zodra we een goede renner hadden, verloren we die dadelijk het jaar daarop omdat we collectief niet sterk genoeg waren. De partners Avia en Rudyco zijn gekomen en dankzij hen konden we de structuur verbeteren. Vorig jaar wisten we dat drie van de vier opgestelde renners bij de tien eerste konden eindigen. » (NVDR : Tot vorig seizoen was het klassement gebaseerd op de drie eerste van elke ploeg).

De structuur Avia-Rudyco is dus mettertijd gegroeid tot de enige die de zes labels van Cycling Vlaanderen heeft (innovatie, aantrekkelijkheid, organiserende club, vrouwenploeg, geschoolde staf en ethische club), hetgeen voor luxeproblemen zorgt. « Veel renners willen bij ons komen en de selecties voor de manches van de Beker van België zijn heel moeilijk. Voor 2023 hebben we 37 renners en we kunnen er 4 selecteren. Het spreekt voor zich dat dit voor heel wat ontgoocheling zorgt. Het zou goed zijn om er 5 te mogen selecteren. »

STEFFEN DE SCHUYTENNER EN CEDRIC KEPPENS, DE GROOTSTE TALENTEN VAN DE VOORBIJE JAREN

De editie 2023 is in ieder geval goed begonnen voor Avia-Rudyco. Thibaut Van Damme behaalde immers heel wat punten met zijn 8 titels van Belgisch kampioen op de piste. « Het is één van onze troeven. We hebben altijd goede pistiers gehad die aanzienlijke titels en punten behaalden. Op die manier kunnen we het wegseizoen aanvatten met een voorsprong op onze concurrenten. » Dit is echter geen garantie, in het bijzonder door de gewijzigde regelgeving. Het ploegenklassement voor de wegwedstrijden wordt opgemaakt op basis van de twee eerste renners van elke ploeg. « Dat gaat onze taak bemoeilijken, aangezien veel ploegen minstens twee goede renners hebben. Ik zie Acrog-Tormans als onze voornaamste rivaal. Jammer dat Isorex CT er niet bij is. Andere ploegen zouden zich kunnen komen mengen. » Des te meer omdat het nog alle kanten op kan. Vorig jaar  heeft Avia-Rudyco gewonnen met maar vier punten voorsprong op Isorex CT. « Ik herinner het me nog heel goed. Cédric Keppens moest van fiets wisselen om de laatste ronde aan te vangen en we hadden maar twee renners meer in het peloton. Hij is teruggekomen en kon sprinten. Uiteindelijk eindigde hij bij de tien eerste. Dat heeft ons gered, zo niet hadden we alles verloren in de laatste ronde.

Afspraak dus op 26 maart voor de openingsmanche, Gent-Wevelgem U17 in Boezinge. « Dat komt niet in de buurt van de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd bij de profs, maar het blijft een naam en dus willen heel wat renners dit toevoegen aan hun palmares. De aankomst op kasseien in Boezinge is bijzonder. Vorig jaar heeft Nolan Huysmans de sprint gewonnen. Ik denk dat hij één van de snelste renners is die ik bij ons ooit heb gezien. » Misschien nog sneller dan Cédric Keppens en Steffen De Schuyteneer besluit Blommaert.

Related news

Women Cycling Series

WOMEN CYCLING SERIES – GROTE PRIJS JUMA

Zondag 14 mei a.s. vindt de derde wedstrijd van de Women Cycling Series 2023 voor Dames Elite plaats: de 6de GROTE PRIJS JUMA te EVERBERG. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 97 km (10 plaatselijke ronden van 9,7 km) en is een organisatie van de WTC O.A. vzw. De start vindt plaats om 15u00 in de Annonciadenstraat te Everberg. De aankomst is voorzien omstreeks 17u30 in de Steenhofstraat in Everberg. De volgende wedstrijden van de Women Cycling Series zijn de Kersenronde te Mierlo (NED) op donderdag 18 mei en de GP Remo Frit te Verrebroek op vrijdag 19 mei.

Read more
BK

Prangende sprints beslissen over titels op BK in Putte

In Putte werden de laatste wegtitels van 2023 uitgereikt. De mannen in de categorieën Elite 2 en U23 streden er om de Belgische tricolore. Jari Verstraeten en Simon Dehairs waren de gelukkigen. De Elite 2 dienden acht ronden van 18,6 kilometer af te werken. Na tal van aanvalspogingen die niet ver droegen door de hoge snelheid in het peloton, reden elf renners weg. Twee renners dichtten vervolgens de kloof. De dertien leiders bouwden hun voorspong uit tot 55 seconden. Was dit de beslissende aanval? Neen, want in de slotronde zat het peloton hen op de hielen en uiteindelijk waren ze eraan voor de moeite. Op één iemand na: Maarten Verheyen (Charlies Metalced). Hij overleefde en geraakte in een nieuwe kopgroep …

Read more
Algemeen

Meld je aan voor het klimproject 2023

Binnen onze Interfederale Topsportwerking willen we jonge renners met interesse en kwaliteiten voor klimmen de kans geven om zich kenbaar te maken. We beseffen dat het huidige jongerencircuit op dit vlak om diverse redenen minder uitdaging biedt. Het is ook moeilijker om een voldoende selectief parcours te vinden waarop je je met klimmerskwaliteiten kan onderscheiden om zo verder door te ontwikkelen als jonge renner met klimmerstalent. Indien je tweedejaars U17 of Junior(e) bent en denkt over klimmersbenen te beschikken, neem dan ten laatste op zaterdag 18 februari 2023 contact op met ons. Dit doe je door via onderstaande link de nodige informatie voor jouw kandidatuur in te vullen. Bijkomend vragen we je om jouw kandidatuur te vervolledigen door het per …

Read more