Thibaut Van Damme zet kroon op het werk in Topcompetitie U17

Thibaut Van Damme (Avia-Rudyco Cycling Team) won vorige zondag de Affligem Classic en zette zo de kroon op het werk bij zijn eindwinst in de Topcompetitie U17. De Topcompetitie is een combinatie van pistewedstrijden, mountainbike, veldrijden en wegkoersen.

Bij het ingaan van de slotmanche had Van Damme een voorsprong van 31 punten op Mauro Keppens (Isorex Cycling Team), waarmee de eindzege al verzekerd was. In de sprint in Affligem versloeg Van Damme Jasper Verbrugge (Cycling Team Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare) en Yoram Knaepen (Acrog-Tormans). In het eindklassement heeft Van Damme uiteindelijk 45 punten meer dan Keppens, die tiende werd in Affligem. Van Damme schreef ook het knelpuntenklassement op zijn naam.

Thibaut Van Damme: “Ik was erop gebrand om te winnen in Affligem. Daarom had ik vooraf het parcours verkend. Qua punten was ik immers zeker van de eindzege in de Topcompetitie, maar ik had 30 punten verzameld op de piste, terwijl Mauro Keppens zijn punten is beginnen sprokkelen vanaf de eerste  wegwedstrijd. Daarom wilde ik mijn voorsprong graag nog wat verder uitbouwen.”

“In de aanloop naar zondag was ik een beetje ziek, maar ik was gelukkig tijdig hersteld. Ik wilde alvast de buit pakken aan het eerste knelpunt. Dat lukte, maar ik voelde dat ik mijn benen wat had opgeblazen. Ik nam tijd om te eten en drinken en kwam er opnieuw door. Hoewel ik gewoonlijk graag koers maak, besloot ik om me schuil te houden in het peloton terwijl er gedemarreerd werd. Dat was de beste tactiek met het oog op mijn doel. Richting de sprint schoot de adrenaline de hoogte in. Ik ben superblij dat ik het kon afwerken.”

Eerder dit seizoen won Van Damme al de manche in Vorselaar. Daarnaast is hij ook trots op zijn resultaat in de klimkoersen in Herbeumont en Couvin, waar hij telkens als tweede finishte na Edouard Claisse (Wanty Cycling Team).

Thibaut Van Damme: “De wedstrijd in Vorselaar was een hele mooie om te winnen. Ik ben ook trots op mijn tweede plaatsen na Edouard Claisse, want hij is een echte klimgeit. Die prestaties zijn een stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Ook in de sprint en tijdrijden heb ik vooruitgang geboekt en dat stemt me heel tevreden. De eindwinst in de Topcompetitie was een groot doel en dat ik kon winnen, toont dat ik een regelmatig seizoen achter de rug heb. Het is mooi om het seizoen op een hoogtepunt af te sluiten.”

Related news

Topcompetitie

Voorbeschouwing Topcompetitie U17

Met de Topcompetitie U17 gaat binnenkort het laatste regelmatigheidscriterium van Belgian Cycling van start op de weg. Het begint op 12 mei met de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar en eindigt met de Affligem Classic, de vierde manche, op 6 oktober. Het was voorzien dat deze competitie zou aanvangen op 14 april in Falmagne, maar die wedstrijd is niet doorgegaan. Dat was overigens de vervanger van Vezin, een koers die eerder al was afgelast. De Topcompetitie U17 omvat ook de klimkoersen in Herbeumont en Couvin deze zomer, net als drie mountainbikewedstrijden. Eerder waren er al enkele veldritten en pistewedstrijden die meetellen voor het klassement. De eerste wegwedstrijd is dus de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar op 12 mei, een wedstrijd …

Read more