Thibaut Van Damme zet kroon op het werk in Topcompetitie U17

Thibaut Van Damme (Avia-Rudyco Cycling Team) won vorige zondag de Affligem Classic en zette zo de kroon op het werk bij zijn eindwinst in de Topcompetitie U17. De Topcompetitie is een combinatie van pistewedstrijden, mountainbike, veldrijden en wegkoersen.

Bij het ingaan van de slotmanche had Van Damme een voorsprong van 31 punten op Mauro Keppens (Isorex Cycling Team), waarmee de eindzege al verzekerd was. In de sprint in Affligem versloeg Van Damme Jasper Verbrugge (Cycling Team Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare) en Yoram Knaepen (Acrog-Tormans). In het eindklassement heeft Van Damme uiteindelijk 45 punten meer dan Keppens, die tiende werd in Affligem. Van Damme schreef ook het knelpuntenklassement op zijn naam.

Thibaut Van Damme: “Ik was erop gebrand om te winnen in Affligem. Daarom had ik vooraf het parcours verkend. Qua punten was ik immers zeker van de eindzege in de Topcompetitie, maar ik had 30 punten verzameld op de piste, terwijl Mauro Keppens zijn punten is beginnen sprokkelen vanaf de eerste  wegwedstrijd. Daarom wilde ik mijn voorsprong graag nog wat verder uitbouwen.”

“In de aanloop naar zondag was ik een beetje ziek, maar ik was gelukkig tijdig hersteld. Ik wilde alvast de buit pakken aan het eerste knelpunt. Dat lukte, maar ik voelde dat ik mijn benen wat had opgeblazen. Ik nam tijd om te eten en drinken en kwam er opnieuw door. Hoewel ik gewoonlijk graag koers maak, besloot ik om me schuil te houden in het peloton terwijl er gedemarreerd werd. Dat was de beste tactiek met het oog op mijn doel. Richting de sprint schoot de adrenaline de hoogte in. Ik ben superblij dat ik het kon afwerken.”

Eerder dit seizoen won Van Damme al de manche in Vorselaar. Daarnaast is hij ook trots op zijn resultaat in de klimkoersen in Herbeumont en Couvin, waar hij telkens als tweede finishte na Edouard Claisse (Wanty Cycling Team).

Thibaut Van Damme: “De wedstrijd in Vorselaar was een hele mooie om te winnen. Ik ben ook trots op mijn tweede plaatsen na Edouard Claisse, want hij is een echte klimgeit. Die prestaties zijn een stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Ook in de sprint en tijdrijden heb ik vooruitgang geboekt en dat stemt me heel tevreden. De eindwinst in de Topcompetitie was een groot doel en dat ik kon winnen, toont dat ik een regelmatig seizoen achter de rug heb. Het is mooi om het seizoen op een hoogtepunt af te sluiten.”

Related news

Beker van België

Preview: Beker van België Junioren

Net zoals voor de U17 is de Beker van België voor Junioren een regelmatigheidscriterium dat gebaseerd is op vier disciplines (weg, piste, veldrijden en MTB). Na de piste en het veldrijden is het nu tijd voor de wedstrijden op de weg, met de traditionele opener van deze competitie te Korbeek-Lo. In Bonheiden, Rekkem en Linter zullen de snelle jongens aan zet zijn, alvorens zich te wagen aan de lastigere parcoursen te Honnelles-Angreau en Jemeppe-sur-Meuse. Wie zal Steffen De Schuyteneer opvolgen? Kandidaten genoeg. Het blok Crabbe Toitures-CC Chevigny zal moeilijk te verslaan zijn met het duo Jarno Widar en Lars Vanden Heede. Om tegen hen in te gaan kan de groep Acrog-Tormans immers tellen op Sente Sentjens en Milan De Ceuster, …

Read more
Lotto-Beker van België Elite 2 & U23
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË ELITE 2 & U23 – NIEUWKERKEN-WAAS

Zaterdag 9 september a.s. vindt de zevende wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 2023 plaats: de 67ste Grote Prijs MN Technics te NIEUWKERKEN-WAAS. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 154 km (14 plaatselijke ronden van 11 km) en is een organisatie van Wielerclub Gemeentebelangen Nieuwkerken-Waas. De start vindt plaats om 14u00 in de Nieuwkerkenstraat. De aankomst is er voorzien omstreeks 17u30. De volgende en laatste wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 vindt plaats te Berlare op zaterdag 23 september.

Read more
Beker van België

BEKER VAN BELGIE U17 – GENT-WEVELGEM KATJESKOERS

Zondag 26 maart a.s. vindt de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor U17 2023 plaats: GENT-WEVELGEM KATJESKOERS te BOEZINGE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 74,2 km (7 plaatselijke ronden van 10,6 km) en is een organisatie van de Koninklijke WC De Sasspurters te Boezinge (Ieper). De start vindt plaats om 14u30 in de Molenstraat te Boezinge. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u10. De volgende wegwedstrijd van de Beker van België U17 is de Ronde de Mouscron-GP Damien Yserbyt te Moeskroen op Paasmaandag 10 april.

Read more