Thibaut Van Damme zet kroon op het werk in Topcompetitie U17

Thibaut Van Damme (Avia-Rudyco Cycling Team) won vorige zondag de Affligem Classic en zette zo de kroon op het werk bij zijn eindwinst in de Topcompetitie U17. De Topcompetitie is een combinatie van pistewedstrijden, mountainbike, veldrijden en wegkoersen.

Bij het ingaan van de slotmanche had Van Damme een voorsprong van 31 punten op Mauro Keppens (Isorex Cycling Team), waarmee de eindzege al verzekerd was. In de sprint in Affligem versloeg Van Damme Jasper Verbrugge (Cycling Team Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare) en Yoram Knaepen (Acrog-Tormans). In het eindklassement heeft Van Damme uiteindelijk 45 punten meer dan Keppens, die tiende werd in Affligem. Van Damme schreef ook het knelpuntenklassement op zijn naam.

Thibaut Van Damme: “Ik was erop gebrand om te winnen in Affligem. Daarom had ik vooraf het parcours verkend. Qua punten was ik immers zeker van de eindzege in de Topcompetitie, maar ik had 30 punten verzameld op de piste, terwijl Mauro Keppens zijn punten is beginnen sprokkelen vanaf de eerste  wegwedstrijd. Daarom wilde ik mijn voorsprong graag nog wat verder uitbouwen.”

“In de aanloop naar zondag was ik een beetje ziek, maar ik was gelukkig tijdig hersteld. Ik wilde alvast de buit pakken aan het eerste knelpunt. Dat lukte, maar ik voelde dat ik mijn benen wat had opgeblazen. Ik nam tijd om te eten en drinken en kwam er opnieuw door. Hoewel ik gewoonlijk graag koers maak, besloot ik om me schuil te houden in het peloton terwijl er gedemarreerd werd. Dat was de beste tactiek met het oog op mijn doel. Richting de sprint schoot de adrenaline de hoogte in. Ik ben superblij dat ik het kon afwerken.”

Eerder dit seizoen won Van Damme al de manche in Vorselaar. Daarnaast is hij ook trots op zijn resultaat in de klimkoersen in Herbeumont en Couvin, waar hij telkens als tweede finishte na Edouard Claisse (Wanty Cycling Team).

Thibaut Van Damme: “De wedstrijd in Vorselaar was een hele mooie om te winnen. Ik ben ook trots op mijn tweede plaatsen na Edouard Claisse, want hij is een echte klimgeit. Die prestaties zijn een stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Ook in de sprint en tijdrijden heb ik vooruitgang geboekt en dat stemt me heel tevreden. De eindwinst in de Topcompetitie was een groot doel en dat ik kon winnen, toont dat ik een regelmatig seizoen achter de rug heb. Het is mooi om het seizoen op een hoogtepunt af te sluiten.”

Related news

BK

Voorbeschouwing BK Tijdrijden Jeugd Geraardsbergen

Op woensdag 1 mei vindt het eerste Belgisch Kampioenschap op de weg van 2024 plaats: het BK tijdrijden voor de jeugd in Geraardsbergen. De volgende categorieën gaan er de strijd aan voor de driekleur: Jongens U15 (14 jaar), Meisjes en Jongens U17, Vrouwen en Mannen Junioren en Vrouwen en Mannen U23. We vroegen de bondscoaches van Belgian Cycling wie de kanshebbers zijn om de nationale titels te veroveren. De deelnemers krijgen in elk geval een pittig parcours voor de wielen geschoven. Een ronde is 9,5 kilometer lang. Start en aankomst bevinden zich op de Guilleminlaan. De beloften en mannen junioren moeten twee ronden afleggen, de andere categorieën rijden één ronde. Sven Vanthourenhout, bondscoach mannen U23: “Het is best een lastige …

Read more
Ladies Cycling Cup

Voorbeschouwing Ladies Cycling Cup

De GP Eco-Struct in Schellebelle opent op zaterdag 4 mei de Ladies Cycling Cup. Na deze wedstrijd, die voor de eerste keer deel uitmaakt van deze competitie, volgen nog vijf manches. Beveren op 14 juli is eveneens een nieuwkomer. De Ladies Cycling Cup eindigt op 1 september met de GP Beerens in Aartselaar. Dan kennen we de opvolgster van Katrijn De Clercq, die vorig jaar dit regelmatigheidsklassement op haar naam schreef. De GP Eco-Struct is een organisatie van Wielercomité De Wielkeszuigers, die nu voor het vijfde jaar op rij een UCI-wedstrijd voor dames organiseren. Het wielercomité ontstond dertien jaar geleden uit een fanclub van Tom Boonen. “Toen Tom stopte met koersen, zochten we een nieuwe bestaansreden voor onze club”, zegt …

Read more