Crabbe Toitures-CC Chevigny: “We willen de beste teams prikkelen”

De wedstrijden op de weg van de Beker van België U17 vangen eind maart aan in Gent-Wevelgem. De winnende ploeg zal gekend zijn op 10 september aan het einde van de Geo-Therm Calestienne Classic in Wellin. Zoals elk jaar zal ook de ploeg Crabbe Toitures-CC Chevigny van de partij zijn. Dé gelegenheid voor een voorbeschouwing van de competitie met ploegleider Anthony Hubert.

Vorig jaar eindigde Crabbe Toitures-CC Chevigny 11e in het klassement. Avia-Rudyco heeft twee maal zoveel punten als uw ploeg behaald, vóór Isorex CT en Acrog-Tormans. Een logisch klassement?

Anthony Hubert: “We eindigden inderdaad op onze plaats. Onze ploeg bestond uit veel renners die van de Aspiranten kwamen. Avia-Rudyco, Isorex CT en Acrog-Tormas op de drie eerste plaatsen zien eindigen is helemaal normaal. Het zijn de grootste ploegen. Dit is ook nodig wetende dat de Beker van België verdeeld is over meerdere disciplines. Enkele jaren geleden was Acrog-Tormans onaantastbaar. Isorex CT en Avia-Rudyco hebben de kloof gedicht. Het zijn ploegen die zich onderscheiden van de rest, maar we willen ze prikkelen. Op papier is onze ploeg dit jaar beter samengesteld, maar ik blijf voorzichtig. Er is altijd een verschil tussen de theorie en de praktijk.”

Ploegvoorstelling Crabbe Toitures-CC Chevigny 2023

Welke renners moeten we op individueel vlak in de gaten houden?

Anthony Hubert: “Ik denk aan drie renners. Jul Helin van Acrog-Tormans, Thibaut Van Damme bij Avia-Rudyco en Edouard Claisse bij IMG-Wapi. Bij ons verwachten we goede prestaties van Jules Delcommune, Kyan Degreef, Jarne Kempeneers, Zakari Lognard, Louis Max, Jarno Luyten en Arnaud Noirhomme. Deze laatste was zo goed tijdens de training dat hij het onze Junioren en Beloften lastig kon maken. Is hij te vroeg in vorm ? We zullen het gauw weten.

Wat denkt u van deze discipline-overschrijdende Beker van België met de piste, weg, MTB en veldrijden?

Anthony Hubert: “Dit is in principe een leuk idee, maar in de praktijk is het niet evident om op alle vlakken performant te zijn. Voor ons is het moeilijk om te proberen presteren op de piste, want de enige piste in België bevindt zich in Gent en aangezien het ploegenklassement gebaseerd is op het resultaat van de drie beste renners, is het nog moeilijker voor ons om te scoren. Bijgevolg gaan we ons eerder focussen op de MTB of het veldrijden. Laat ons zeggen dat deze formule in het voordeel van de grote ploegen is. In het reglement staat dat er vier renners mogen starten en dit laat maar weinig ruimte. Indien één van je renners het laat afweten of een mechanisch probleem heeft, blijven er maar drie meer over voor de koers. Dan moet je duimen dat ze aan de eindmeet komen en punten scoren voor de Beker van België.

ARNAUD DE LIE HEEFT EEN PODIUM MET PETER SAGAN GEMIST

De wedstrijden op de weg beginnen eind maart met Gent-Wevelgem in Boezinge, een bijzondere afspraak op de kalender?

Anthony Hubert: “Het is de populairste manche, door de naam alleen al, en ook omdat ze in het begin van het seizoen doorgaat. Er is vaak veel wind waardoor het risico op valpartijen vergroot. Ook de kasseistrook van 800 meter in Boezinge is niet eenvoudig. Er is een heuse selectie mogelijk in deze koers, in tegenstelling tot de andere vrij vlakke manches. Er is een gebrek aan een selectief parcours zoals diegene in de Topcompetitie in Vezin of in de klimkoers in Herbeumont.”

Arnaud De Lie reed in zijn jeugdjaren voor CC Chevigny.
Foto's: Crabbe Toitures - CC Chevigny

Nu we het toch over deze manche in Boezinge hebben, een zekere Arnaud De Lie was 2e geëeindigd in 2018 en werd in de sprint geklopt door Juul Maes.

Anthony Hubert: “Dit is één van de weinige keren dat hij een wedstrijd verloor bij de U17. Ik herinner me dat hij heel ontgoocheld was na de aankomst. De winnaar mocht op het podium met de zes andere winnaars van de dag, waaronder Peter Sagan. Het was een ongelooflijke periode voor Arnaud. Wanneer het peloton nog samen reed op drie kilometer van de aankomst, kwamen de sportieve directeurs in de wagens me al feliciteren met de overwinning. Het is een uitzonderlijke renner en een echte vechter.”

Hoe beoordeelt u het niveau van de Beker van België U17 van de laatste tien jaar?

Anthony Hubert: “Het is niet te vergelijken. Het gaat steeds sneller en sneller. Er is een duidelijke evolutie van het niveau en dat vergemakkelijkt de integratie van de U17 niet. Je moet mentaal sterk zijn om vol te houden wanneer je begint bij de U17. De renners denken voortaan aan een professionnele carrière wanneer ze van de Junioren komen. Ze worden opgevolgd door trainers en zelfs voedingsdeskundigen. De categorie van U17 wordt dus de voorlaatste stap. De renners die geen profs worden na de Junioren beelden zich in dat hun carrière afgelopen is bij de Beloften, maar er zijn ook andere wegen naar de top.”

Foto’s: Crabbe Toitures – CC Chevigny

Related news

Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË JUNIOREN – GP FERDINAND BRACKE – WALCOURT

Komende zondag 7 april vindt de tweede editie plaats van de GP Ferdinand Bracke in Walcourt. Deze wedstrijd maakt nu voor het eerst deel uit van de Beker van België voor junioren. De wedstrijd, een organisatie van Sprint 2000 Charleroi Asbl, is 109,7 kilometer lang. De renners vertrekken om 13:00 op de Place Saint-Lambert. Vervolgens passeren ze langs verschillende deelgemeenten van Walcourt tijdens de een grote lus van 38,5 kilometer. Nadien is er een eerste passage aan de finishlijn op de Grand’Route, bovenaan de Côte de Laneffe. Dan volgen er nog vier lokale ronden van 17,8 kilometer vooraleer de winnaar omstreeks 15:30 over de streep zal rijden op de Côte de Laneffe. De volgende wedstrijd van de Beker van België …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more