Belgian Cycling Esports Championships slaat de handen in elkaar met Flanders Classics

Tweede editie cycling esports kampioenschappen én fun rides.

Belgian Cycling en Flanders Classics bundelen de krachten met het oog op de tweede editie van de Belgian Cycling Esports Championships. Samen met partners Cycling Vlaanderen en Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles (FCWB) gaan ze op zoek naar de nieuwe Belgische kampioenen cycling esports, ondersteund door esports en gaming agency META.

Na een succesvolle primeur in de winter van 2021-2022 is het uitkijken naar de tweede editie van de cycling esports kampioenschappen. Belgian Cycling gaat samen met Cycling Vlaanderen, FCWB, Flanders Classics en META op zoek naar de opvolgers van Thomas Lehnen en Eleanor Wiseman. Deze regerende Belgische kampioenen virtueel wielrennen in de elite categorie zullen begin 2023 hun titel kunnen verdedigen op het platform WahooRGT.

“We zijn verheugd om de tweede editie van de Belgian Cycling Esports Championships te kunnen aankondigen”, zegt Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling. “De afgelopen jaren hebben we de tijd genomen om onze kennis van virtueel fietsen op te bouwen, en we zijn enthousiast om deze jonge discipline verder te ondersteunen. Met onze vleugels Cycling Vlaanderen, Fédération Cycliste Wallonie-Bruxelles en sterke partners als Flanders Classics en META zijn we ervan overtuigd dat dit evenement het niveau bereikt dat verwacht wordt van onze kampioenschappen.”

“Onze schouders onder innovatieve concepten zetten, past helemaal in het DNA van Flanders Classics”, zegt CEO Tomas Van Den Spiegel. “De coronacrisis heeft ons ertoe gedwongen om anders naar onze sport te kijken en dat is wat wij gedaan hebben met onze virtuele Ronde van Vlaanderen. Door die uitzonderlijke omstandigheden is virtueel wielrennen in een stroomversnelling geraakt en wij zijn dan ook trots dat we naast onze eigen virtuele eSeries nu het vertrouwen krijgen om mee te werken aan de Belgian Cycling Esports Championships. We kijken er enorm naar uit om de nieuwe kampioenen te kronen en tegelijkertijd een toegankelijk concept uit te zetten waaraan iedereen kan deelnemen en waarmee we de toekomst van onze sport kunnen uitbouwen.”

Hoe gaat het in z’n werk?
Wie wil meedingen naar de titel van Belgisch kampioen cycling esports kan zich op 20 januari tijdens de regionale kampioenschappen plaatsen. Deelnemers uit Vlaanderen en Wallonië rijden samen hun regionaal kampioenschap online en op basis van selectiequota wordt bepaald welke 10 renners doorgaan naar het nationale kampioenschap op 12 februari. Net als afgelopen winter zullen de Belgische kampioenen cycling esports in de categorieën U17, U19, U23 en elite tijdens een offline event gekroond worden.

Competitie én fun
Zowel de leek als de ervaren fietser komt in de Belgian Cycling Esports Championships aan z’n trekken. Wie geen zin heeft om zich in de competitie te storten, kan aansluiten bij één van de vier fun rides die georganiseerd worden tussen 23 oktober en 8 januari. Elke groepsrit is gratis, gaat door op zondagvoormiddag en duurt ongeveer een uur. Bij elke rit zal een bekende naam aansluiten, aan wie de deelnemers via een chat vragen zullen kunnen stellen. Het programma voor de 4 groepsritten ziet er als volgt uit:

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: UPDATE: WK ESPORTS ZWIFT/GLASGOW

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door Belgian Cycling geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen Esports, die zullen plaatsvinden op zaterdag 18 februari 2023: Dames Elite: Chantal FOUWÉ Amelia VAN HOVE Eleanor WISEMAN Heren Elite:* Victor CAMPENAERTS Mathieu DECOCK Jasper PARIDAENS Kjell POWER Bart VAN DEN EECKHAUT Rinus VERHELLE Lionel VUJASIN *Jo PIROTTE zal wegens medische redenen niet kunnen deelnemen en wordt niet vervangen.

Read more
Cycling esports

Ready to roll

Blik op het BK & WK Cycling Esports Zet je rollen alvast klaar, want het BK en WK Cycling Esports komen eraan, respectievelijk op 12 en 18 februari. Voor het zover is, kan je in de aanloop naar het WK samen met de Belgische nationale selectie op woensdag 8 februari het parcours verkennen. Die dag trek je net als de renners onze mooie blauwe trui met driekleur aan. Wij willen wel eens weten wat Cycling Esports nu eigenlijk inhoudt en hoe we ons het beste voorbereiden op zo’n race? En dan is Christoph Verkruysse de juiste man om ons op sleeptouw te nemen. Hij is binnen Belgian Cycling de expert ter zake. In’t kort, wie is Christoph Verkruysse? Christoph: “Van …

Read more
Belgian Cycling Esports Championships

Laatste rechte lijn richting virtueel BK

Op vrijdag 20 januari vonden de Regionale Kampioenschappen Cycling Esports plaats. Daar stond niet enkel de titel van Vlaams en Waals kampioen op het spel, de wedstrijden dienden ook als kwalificatie voor het virtuele Belgisch Kampioenschap. Tijdens de regionale kampioenschappen kregen we drie spannende wedstrijden te zien die pas in de laatste meters beslist werden. Te beginnen met de wedstrijd bij de jeugd. U17 en Junioren Mannen en Vrouwen reden daar samen, maar de truien van Vlaams of Waals kampioen werden apart per categorie uitgedeeld. Daarna kwamen ook de Elite Mannen en de Elite Vrouwen in actie. Op een virtueel parcours tussen het Waalse Dottignies en het Vlaamse Kortrijk kregen we wedstrijden op het scherpst van de snee te zien. …

Read more