Belgian Cycling Esports Championships slaat de handen in elkaar met Flanders Classics

Tweede editie cycling esports kampioenschappen én fun rides.

Belgian Cycling en Flanders Classics bundelen de krachten met het oog op de tweede editie van de Belgian Cycling Esports Championships. Samen met partners Cycling Vlaanderen en Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles (FCWB) gaan ze op zoek naar de nieuwe Belgische kampioenen cycling esports, ondersteund door esports en gaming agency META.

Na een succesvolle primeur in de winter van 2021-2022 is het uitkijken naar de tweede editie van de cycling esports kampioenschappen. Belgian Cycling gaat samen met Cycling Vlaanderen, FCWB, Flanders Classics en META op zoek naar de opvolgers van Thomas Lehnen en Eleanor Wiseman. Deze regerende Belgische kampioenen virtueel wielrennen in de elite categorie zullen begin 2023 hun titel kunnen verdedigen op het platform WahooRGT.

“We zijn verheugd om de tweede editie van de Belgian Cycling Esports Championships te kunnen aankondigen”, zegt Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling. “De afgelopen jaren hebben we de tijd genomen om onze kennis van virtueel fietsen op te bouwen, en we zijn enthousiast om deze jonge discipline verder te ondersteunen. Met onze vleugels Cycling Vlaanderen, Fédération Cycliste Wallonie-Bruxelles en sterke partners als Flanders Classics en META zijn we ervan overtuigd dat dit evenement het niveau bereikt dat verwacht wordt van onze kampioenschappen.”

“Onze schouders onder innovatieve concepten zetten, past helemaal in het DNA van Flanders Classics”, zegt CEO Tomas Van Den Spiegel. “De coronacrisis heeft ons ertoe gedwongen om anders naar onze sport te kijken en dat is wat wij gedaan hebben met onze virtuele Ronde van Vlaanderen. Door die uitzonderlijke omstandigheden is virtueel wielrennen in een stroomversnelling geraakt en wij zijn dan ook trots dat we naast onze eigen virtuele eSeries nu het vertrouwen krijgen om mee te werken aan de Belgian Cycling Esports Championships. We kijken er enorm naar uit om de nieuwe kampioenen te kronen en tegelijkertijd een toegankelijk concept uit te zetten waaraan iedereen kan deelnemen en waarmee we de toekomst van onze sport kunnen uitbouwen.”

Hoe gaat het in z’n werk?
Wie wil meedingen naar de titel van Belgisch kampioen cycling esports kan zich op 20 januari tijdens de regionale kampioenschappen plaatsen. Deelnemers uit Vlaanderen en Wallonië rijden samen hun regionaal kampioenschap online en op basis van selectiequota wordt bepaald welke 10 renners doorgaan naar het nationale kampioenschap op 12 februari. Net als afgelopen winter zullen de Belgische kampioenen cycling esports in de categorieën U17, U19, U23 en elite tijdens een offline event gekroond worden.

Competitie én fun
Zowel de leek als de ervaren fietser komt in de Belgian Cycling Esports Championships aan z’n trekken. Wie geen zin heeft om zich in de competitie te storten, kan aansluiten bij één van de vier fun rides die georganiseerd worden tussen 23 oktober en 8 januari. Elke groepsrit is gratis, gaat door op zondagvoormiddag en duurt ongeveer een uur. Bij elke rit zal een bekende naam aansluiten, aan wie de deelnemers via een chat vragen zullen kunnen stellen. Het programma voor de 4 groepsritten ziet er als volgt uit:

Gerelateerd nieuws

Cycling esports

Tweede FUN-ride trekt met Strade Sufferfest naar Toscane

In aanloop naar de Belgian Cycling Esports Championships wordt er zondag 27 november een tweede FUN-ride georganiseerd. Deze gratis virtuele groepsrit teleporteert deelnemers vanop hun rollen naar een bekende wielerlocatie. Ditmaal zijn de iconische witte gravelwegen van Toscane aan de beurt met als special guests Victor Campenaerts, Xandro Meurisse, Lionel Vujasin, Eleanor Wiseman en Sarah Ten Hartog. Wie deelneemt maakt kans op een leuk extraatje. Strade Sufferfest, zo heet de nieuwe FUN-ride die op zondag 27 november zal doorgaan. ’s Ochtends om 10 uur kan iedereen die dat wil deelnemen aan deze gratis virtuele groepsrit. De focus ligt niet op wie het snelste of hardste kan fietsen maar op ontspanning. Het wil iedereen op die manier laten proeven van het …

Lees verder
Cycling esports

KANDIDATUREN WK CYCLING ESPORTS 2023

Op zaterdag 18 februari 2023 vinden de 3de UCI Cycling E-sports World Championships plaats, waarbij de UCI op zoek gaat naar de beste mannelijke en vrouwelijke e-sporter. Net als de voorbije edities probeert Belgian Cycling opnieuw de beste renners in deze discipline af te vaardigen. Wegens de strikte timing vanuit de UCI dienen kandidaten zich aan te melden vóór dinsdag 18 oktober via de onderstaande link. Uit de kandidaturen zullen de beste renners worden geselecteerd volgens het aantal beschikbare plaatsen (4 heren en 3 dames voor België, eventueel aangevuld met renners die zich kunnen kwalificeren via de Continental Qualifier).

Lees verder
Algemeen

BELGIAN CYCLING VIERT 140-JARIG BESTAAN IN SAMENWERKING MET KOERS

Opgericht op 11 november 1882 staat Belgian Cycling al 140 jaar in voor het organiseren van talloze kampioenschappen, verstrekken van licenties en het stimuleren van (jong) wielertalent. In samenwerking met KOERS, het wielermuseum in Roeselare, neemt Belgian Cycling je de komende maanden mee doorheen de archieven en geschiedenis van de wielerfederatie. Een etappe vol prachtige verhalen, collecties en mijlpalen.

Lees verder