Ready to roll

Blik op het BK & WK Cycling Esports

Zet je rollen alvast klaar, want het BK en WK Cycling Esports komen eraan, respectievelijk op 12 en 18 februari. Voor het zover is, kan je in de aanloop naar het WK samen met de Belgische nationale selectie op woensdag 8 februari het parcours verkennen. Die dag trek je net als de renners onze mooie blauwe trui met driekleur aan.

Wij willen wel eens weten wat Cycling Esports nu eigenlijk inhoudt en hoe we ons het beste voorbereiden op zo’n race? En dan is Christoph Verkruysse de juiste man om ons op sleeptouw te nemen. Hij is binnen Belgian Cycling de expert ter zake.

In’t kort, wie is Christoph Verkruysse?

Christoph: “Van jongs af aan ben ik gebeten door sport. Zoals vele jongens begon dat met voetbal, maar op m’n 16de stapte ik over naar MTB en later ook naar triatlon. Mijn interesse groeide ook in alles wat sportbegeleiding betreft en zo begeleid ik intussen ook intensief verschillende sporters. Daarnaast ben ik ook vanaf het prille begin van Zwift actief op het platform. Dit is zowat het bekendste en grootste virtuele fiets- en loopplatform. Tijdens corona kwam er een flinke opmars en groeide het aantal leden van onze Sportsolid Zwift community tot dik 300.

Het is ook vanuit die achtergrond dat ik bij Belgian Cycling expert ben wat betreft Esports. Ik maak er de selectie voor het WK en begeleid en ondersteun de toppers zo goed mogelijk in de aanloop ernaartoe. Daarnaast is het ook mijn doel om de community te vergroten en zodoende ook de visvijver aan Belgisch toptalent uit te breiden.”

Op de rollen trainen heeft intussen wel echt zijn ingang gevonden bij het grote publiek. Maar virtueel racen, dat is toch nog een ander verhaal. Kan je toelichten wat Cycling Esports juist inhoudt?

Christoph: “Cycling Esports is koersen op een virtueel platform. Zo zijn er heel wat, die elk hun eigen dynamiek hebben. Het WK wordt dit jaar gereden op Zwift, het BK op RGT. Een indoortraining of -race heeft een veel grotere impact op je lichaam dan een rit in de buitenlucht. De races zijn dus doorgaans kort en intensief. 25 kilometer virtueel koersen vraagt enorm veel van je lijf.

Voor het komende WK is er een speciale opzet uitgewerkt, waarbij 3 races van maximaal 10 kilometer kort na elkaar worden gereden. Het wordt een afvalrace waarbij op het eind enkel de besten zich met elkaar zullen meten in de finale. Het is dan ook zaak om tactisch te werk te gaan, net als bij een traditionele wegrit. En dat is mijn taak, onze renners tijdens de race waar mogelijk toespreken en indien nodig meesturen met de juiste ontsnapping.”

Zijn er naast de afstand nog zaken die Cycling Esports onderscheiden van het traditionele wielrennen?

Christoph: “Toch wel, Esports platformen hebben zoals gezegd elk hun eigen dynamiek. Hoe meer tijd je doorbrengt op de verschillende platformen, hoe beter je die begrijpt en erop kan inspelen. Zo starten de races doorgaans heel hevig, je kan dus best een paar seconden voor de start al wat vermogen geven, zoniet is de kans groot dat je in de start gelost wordt. Daarna valt het vaak heel even stil en kan je op adem komen. Uiteraard niet voor lang.

Nog specifiek een Esports is het gamingaspect. Je kan tijdens de rit PowerUps gebruiken, een soort superkrachten, zoals het veertje dat je tijdelijk lichter maakt of een aero boost, waardoor je minder luchtweerstand voelt. Die zaken juist inzetten in de finale kunnen het verschil maken tussen winst en verlies. Dat probeer ik ook mee te geven aan onze renners.”

Nu we weten hoe het werkt, Christoph, wat heb je nodig om indoor te racen?

Christoph: “Iedereen kan racen op virtuele platformen, je hebt er niet meteen een licentie voor nodig, tenzij je een stapje hoger gaat natuurlijk. Eerst en vooral heb je een goede indoortrainer nodig met direct drive – type Elite Direto XR-T of Wahoo KICKR – dat wil zeggen dat je achterwiel eruit gaat, zodat je geen band hebt die blijft draaien en voor weerstand zorgt. De weerstand wordt rechtstreeks gesimuleerd door de trainer.

Zorg ook voor een tablet of laptop en een stabiele wifi- of internetverbinding. Niets zo frustrerend als midden in een wedstrijd de connectie verliezen. Daarnaast is een goede ventilator bij indoor trainen of racen een absolute must en moet je net zoals bij een outdoor rit ook zorgen voor voldoende drank en voeding. Dus houd je bidon en gelletje zeker binnen handbereik.”

Als ieder op zijn eigen eiland koerst, staat de deur dan niet wijd open voor valsspelen?

Christoph: “Dat klopt, op laag niveau wordt er inderdaad vaak gecheat, maar die valsspelers haal je er zo uit, hoor. Gasten die plots 10 kilogram afvallen of zotte wattages trappen. Voor officiële races moet je echter een video van een gewichtsopname doorsturen. Een opname van de dag zelf uiteraard. Daarnaast is het dragen van een hartslagmeter verplicht. Voor belangrijke races als het WK gaat het vaak nog eens stap verder en krijgt elke renner een Wahoo toegestuurd met een bepaald serienummer. Die indoortrainer moet hij of zij dan gebruiken voor de race.”

Heb je tot slot nog tips voor beginners?

Christoph: “Heb je nog geen platform gekozen, dan zou ik Zwift aanraden, daar zitten ook de meeste renners op. Enige nadeel is dat daar geen Belgische parcoursen inzitten, wat bij RGT wel het geval is. Eerst en vooral zou ik starten met een FTP-test, zo kan je je niveau inschatten en in de juiste categorie starten. Combineer indoortraining met rustige duurtrainingen buiten. Enkel intensief trainen op platformen werkt op korte termijn, maar op lange termijn pleeg je roofbouw op je lichaam.

Liefhebbers kunnen op 8 februari mee het WK-parcours verkennen met onze nationale selectie. Meteen een mooie gelegenheid om te proeven van Cycling Esports. Daarnaast zijn alle supporters welkom op zondag 12 februari op het BK in fietsenzaak Café Vitesse. Hier verzamelen de beste e-renners van ons land om samen te strijden voor de tricolore. De supporters ter plaatse zorgen voor extra motivatie en een topbeleving. Niet te missen!”

Bedankt, Christoph, voor het gesprek en eerste afspraak woensdag 8 februari op het WK-parcours.

 

WK-selectie

  • Vrouwen elite: Chantal Fouwé, Amelia Van Hove, Eleanor Wiseman
  • Mannen elite: Victor Campenaerts, Mathieu Decock, Jasper Paridaens, Jo Pirotte, Kjell Power, Bart Van Den Eeckhaut, Rinus Verhelle, Lionel Vujasin

Belangrijke data

  • Woensdag 8 februari 2023: 19u30 parcoursverkenning WK Glasgow (Zwift)
    • Schrijf je hier in en verken het parcours samen de WK-selectie
  • Zondag 12 februari 2023: BK Cycling Esports – Café Vitesse, Torhoutsesteenweg 304, 8210 Zedelgem
    • Wees snel en reserveer je plaats als supporter: klik hier
  • Zaterdag 18 februari 2023: WK Glasgow (Zwift)

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: COUPE DE FRANCE & UCI JUNIOR SERIES MTB XCO MARSEILLE

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan de Coupe de France & UCI Junior Series MTB XCO in Marseille (Frankrijk), die zullen plaatsvinden van zaterdag 16 maart tot zondag 17 maart 2024: Heren Junioren: Adrien ANCIAUX Mathias DE KEERSMAEKER Ryan LAENEN Alexis LECUIVRE Sverre VAN LEE Sebbe WIJCKMANS Heren U23:  Jarne VANDERSTEEN

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: NATIONS’ CUP PISTE HONGKONG

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations’ Cup Piste in Hongkong, die zal plaatsvinden van vrijdag 15 maart tot zondag 17 maart 2024: DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE HEREN: FOND: Thibaut BERNARD Jules HESTERS Renzo RAES Milan VAN DEN HAUTE Yoran VAN GUCHT PROGRAMMA: DAMES: 16.03.2024 – Sprint 17.03.2024 – Keirin HEREN: 15.03.2024 – Ploegenachtervolging 15.03.2024 – Afvalling 16.03.2024 – Omnium 17.03.2024 – Ploegkoers

Read more