Belgian Cycling vaardigt 21 atleten af naar de Spelen in Parijs

Belgian Cycling zal dit jaar 21 renners en rensters afvaardigen naar de Olympische Spelen in Parijs. Het hoogste aantal in de olympische geschiedenis van België. Op sportief vlak is het de bedoeling om de prestaties in Tokio te overstijgen.

Met een totaal van 21 renners en rensters trekt België met het grootste aantal wielrenners ooit in haar geschiedenis naar de Spelen. In Tokio telde de voltallige wielerdelegatie 15 atleten, in Londen 2012 bedroeg dat aantal 17. De delegatie van dit jaar bestaat uit tien vrouwen en elf mannen. Het is het hoogste aantal vrouwen ooit dat op de Olympische Spelen voor België zal aantreden in de wielerdisciplines.

“We gaan uiteraard naar Parijs om te scoren, maar van deze quota word ik nu al oprecht blij”, zegt algemeen directeur van Belgian Cycling Nathalie Clauwaert. “Het zijn de vruchten van vele jaren van toewijding, overgave en passie van een gans team met één en hetzelfde doel. Aan alle 21 renners wens ik een optimale voorbereiding, met de juiste focus en motivatie om hun grootste dromen waar te maken.”

“We zijn bij Belgian Cycling trots dat we met de grootste wielerdelegatie ooit aan de start van de Olympische Spelen in Parijs kunnen verschijnen”, zegt Frederik Broché, technisch directeur Belgian Cycling. “Dat is de verdienste van de atleten, de coaches en staf, maar zeker ook van de vele clubs die we in België rijk zijn. Tenslotte begint alles bij de basis: kinderen en jongeren aan het sporten krijgen en hun liefde voor de sport verder doen bloeien. Hen de kans geven om door te groeien naar een hoger niveau en uiteindelijk in te stromen naar de topsport. Dat is mogelijk dankzij de trainers, medewerkers en talloze vrijwilligers op regionaal vlak.”

In het wegwielrennen kan België zowel bij de mannen als vrouwen starten met het maximale aantal van vier renners. Ons land stuurt dit jaar ook acht pistiers, vier bij de heren en vier bij de vrouwen. Voor het eerst kan België twee sprintsters afvaardigen op de Spelen en voor de tweede keer in de geschiedenis, na Londen 2012, is het mannenteam geplaatst voor de ploegenachtervolging. We kwalificeerden twee mannen en één vrouw voor het mountainbiken. En voor de eerste keer is België erin geslaagd twee atleten af te vaardigen voor BMX Racing: één vrouw en één man.

“We zijn goed vertegenwoordigd in alle wielerdisciplines”, concludeert Frederik Broché. “Enkel voor BMX Freestyle hebben we geen kwalificatie kunnen afdwingen, maar voor die discipline ontbreekt momenteel nog de topsportwerking. Het is zeker een uitdaging voor de toekomst om ons ook op de moderne disciplines verder toe te richten. En dat is zeker niet het enige werk dat op de plank ligt. In het mountainbiken hebben we een goede lichting bij de elites, maar we zijn ons bewust dat er daaronder een leegte gaapt.”

Deze ruime delegatie is een eerste stap, de volgende stap zijn de prestaties in Parijs. “We willen iedereen aan de start krijgen in de best mogelijke vorm en met uitstekende ondersteuning”, gaat Frederik Broché verder. “Een goede prestatie kan ook betekenen dat deze deelname een stap is in de ontwikkeling van de atleet en dat hij of zij deze ervaring kan meenemen richting de volgende Spelen in Los Angeles 2028. Maar we willen ook graag tastbare resultaten. Ons doel is om beter te doen dan Tokio waar vier top 8-plaatsen behaalden waarvan één medaille.”

Wout Van Aert veroverde in Tokio het zilver in de wegwedstrijd. In de tijdrit zette hij de zesde tijd neer. Bij de dames legde Lotte Kopecky toen beslag op de vierde plaats in de wegrit. En Kenny De Ketele en Robbe Ghys eindigden vierde in de ploegkoers.

Dinsdag 25 juni werden op het hoofdkantoor van het BOIC de eerste wielerselecties voor de komende Olympische Spelen bekendgemaakt.

Related news

Paris 2024

Team Belgium, Belgian Cycling en Bioracer lanceren olympisch wielershirt voor Parijs 2024

Team Belgium, Belgian Cycling en Bioracer hebben het Olympisch wielershirt voor de Spelen van Parijs 2024 onthuld. De olympic edition combineert op harmonieuze wijze het Team Belgium Embrace-design, het iconische ‘Belgian Blue’, de olympische ringen en de Belgische driekleur. Het wielershirt zal ook beschikbaar zijn voor de Belgische wielerfans! Bij het creëren van ’the embrace’ stond ‘eenheid’ centraal, geïnspireerd door het nationale motto: ‘Eendracht maakt macht’. Dit krachtige symbool van verbinding wordt belichaamd door twee armen in de kleuren van de Belgische vlag die elkaar omhelzen, een geste die triomf en troost omvat. Het geel staat voor licht, kracht, en vooral de wil om uit te blinken in de sport. Together, We Are Team Belgium! Dit wielershirt is meer dan …

Read more
Nationale ploegen

Windtunneltesten in aanloop naar Olympische Spelen 2024

Op minder dan 300 dagen van de start van de Olympische Spelen in Parijs stonden er voor het pisteteam windtunneltesten in Bike Valley In Beringen op het programma. De resultaten van die testen op dinsdag 17 en donderdag 19 oktober werden vervolgens in de praktijk omgezet op de velodroom van Heusden-Zolder. “De validatie van die resultaten op de piste is heel belangrijk”, stelt Jan Vancompernolle, Trainingscoördinator piste. “De testen in de windtunnel zijn immers testen in een labosetting en moeten daarom ook afgetoetst worden in de omgeving waarin de prestaties effectief dienen geleverd te worden om zo tot de beste conclusies te komen.” In de windtunnel werden zowel pakken van Bioracer, Ridley fietsen, Lazer helmen  als ander materiaal zoals wielen …

Read more
Paris 2024

Race naar de olympische kwalificatie gaat van start

2022 was een Grand Cru Classé voor Belgian Cycling. Maar wat Frederik Broché betreft mag het de komende twaalf maanden nóg beter worden. Want ook al is 2023 een pre-olympisch jaar, de technisch directeur van Belgian Cycling beschouwt het multidisciplinaire wereldkampioenschap in Glasgow als hét ideale opstapje richting Spelen in Parijs. En dus worden er opnieuw prestaties verwacht, niet alleen omdat medailles blinkende hebbedingen zijn die uitstekend staan op de erelijst van renners én federatie, ook omdat de race naar de olympische kwalificatie net zo belangrijk is. Staan alle tellers wat de selectieprocedure voor de Olympische Spelen betreft nog op nul, of zijn er in bepaalde disciplines al rankings opgestart? Frederik Broché: “Die van het mountainbike en BMX zijn al …

Read more