Belgisch pisteseizoen staat voor de deur

De start van het Belgische pisteseizoen staat voor de deur en het wordt het eerste waarin er gereden zal worden in de gloednieuwe velodroom in Heusden-Zolder. Die piste wordt officieel geopend op vrijdag 27 oktober en de week nadien vinden daar de eerste competities van het seizoen plaats.

Koen Beeckman, Topsportcoördinator Cycling Vlaanderen: “Het is een grote meerwaarde dat we vanaf nu ook over een overdekte piste beschikken in het oosten van ons land, want tot nu moest men zich hiervoor verplaatsen naar Gent. Tijdens de trainingen in september zakten al veel kinderen uit de buurt af naar de piste in Heusden-Zolder en we hopen hen ook hun opwachting te zien maken op de wedstrijden. Deze locatie is ook vlotter toegankelijk voor Waalse renners en rensters, bijvoorbeeld uit de regio rond Luik.”

“De piste in Heusden-Zolder leunt aan bij de pistes waarop EK’s en WK’s betwist worden. Ze is 250 meter lang en heeft daarmee de lengte van een olympische baan. Door de ruime bochten kunnen er hogere snelheden gehaald worden en hopelijk records gebroken worden. Maar dat zal nog niet voor meteen zijn. Om optimaal te zijn, heeft het hout nog een tweetal jaar nodig. Tot nu toe werden Belgische records vaak neergezet tijdens een EK of WK. Ik kijk uit naar de dag dat het eerste Belgische record sneuvelt op de piste in Heusden-Zolder.”

“Tijdens het openingsevenement van de velodroom op vrijdag 27 oktober, zullen tijdens het sportief luik al de eerste officiële tijden opgemeten worden. En op 5 november doet Herman Derdin (81) een gooi naar het werelduurrecord voor 80-plussers.”

De eerste rondjes op de nieuwe Velodroom in Heusden-Zolder
Jaarlijks seminarie voor alle pistecommissarissen

De kalender 2023-2024

Op zaterdag 4 en zondag 5 november start het pisteseizoen met een regionale meeting in Zolder, gevolgd door een eerste BK (10/11 en 11/11) en de Futures Two Days of Flanders (11/11 en 12/11). Twee dagen later start de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (14/11 t.e.m. 19/11) in het Kuipke. De eerste competities op de gerenoveerde piste van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent vinden plaats op 25 en 26 november.

Koen Beeckman: “Met de nationale en Vlaamse pistecommissie zijn we op zoek gegaan naar een evenwicht in de competitiekalender wat de verdeling tussen Gent en Zolder betreft. Dit zowel op vlak van het aantal wedstrijden als het niveau van de wedstrijden. We hebben ook gezorgd dat de elite niet steeds op de ene piste zou rijden en de jeugd op de andere.”

“Momenteel ondergaat de piste aan de Blaarmeersen een renovatie van enkele weken, waarbij onder meer de balustrade wordt vernieuwd en er LED-verlichting wordt geplaatst. Wat de velodroom in Heusden-Zolder betreft, weten we dat we nog met eventuele kinderziekten kunnen te kampen hebben. Het is de ambitie om stilletjes te groeien. We hopen ook om nieuwe vrijwilligers te kunnen enthousiasmeren. Hoe groter de pool waarover we beschikken om mensen in te zetten, hoe beter. We zijn ook op zoek naar nieuwe juryleden uit de regio. Hun rol is heel belangrijk en er wacht hen een boeiende en uitdagende taak.”

Vlak voor de aanvang van het pisteseizoen vond in de gebouwen van Belgian Cycling het jaarlijks seminarie voor alle pistecommissarissen plaats. Dit om de bestaande UCI-regels even op te frissen en de  nieuwe reglementering toe te lichten.

Related news

Dominique Perissi en Jonathan Mitchell
Nationale ploegen

Versterking pistestaf Belgian Cycling met Dominique Perissi en Jonathan Mitchell

Dominique Perissi werd aangesteld als vervanger van Nicky Cocquyt, die eind vorig jaar besliste om zich terug te trekken als bondscoach Piste U19. Daarnaast werd de pistestaf uitgebreid met de aanstelling van de Brit Jonathan Mitchell. Als Track Sprint Expert kadert zijn benoeming in de uitbouw van het sprintproject op de piste. Na het afscheid van Nicky Cocquyt moest Belgian Cycling op zoek naar een nieuwe pistecoach voor de jeugd. Het oog viel op Dominique Perissi, voormalig sprinter op de piste en bij Belgian Cycling reeds aan de slag als bondscoach Piste U19 van 2005 tot en met 2007. “Ik ben zeer vereerd om opnieuw deel uit te maken van Belgian Cycling en vol te gaan voor mijn passie: het …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: NATIONS’ CUP PISTE HONGKONG

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations’ Cup Piste in Hongkong, die zal plaatsvinden van vrijdag 15 maart tot zondag 17 maart 2024: DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE HEREN: FOND: Thibaut BERNARD Jules HESTERS Renzo RAES Milan VAN DEN HAUTE Yoran VAN GUCHT PROGRAMMA: DAMES: 16.03.2024 – Sprint 17.03.2024 – Keirin HEREN: 15.03.2024 – Ploegenachtervolging 15.03.2024 – Afvalling 16.03.2024 – Omnium 17.03.2024 – Ploegkoers

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: NATIONS’ CUP PISTE ADELAIDE

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Nations’ Cup Piste in Adelaide (Australië), die zal plaatsvinden van vrijdag 2 februari tot zondag 4 februari 2024: DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE Julie NICOLAES FOND: Katrijn DE CLERCQ Hélène HESTERS HEREN: FOND: Tuur DENS Lindsay DE VYLDER Gianluca POLLEFLIET Noah VANDENBRANDEN Milan VAN DEN HAUTE PROGRAMMA: DAMES: 02.02.2024 – Afvalling 03.02.2024 – Sprint 03.02.2024 – Ploegkoers 04.02.2024 – Omnium 04.02.2024 – Keirin HEREN: 02.02.2024 – Ploegenachtervolging 02.02.2024 – Afvalling 03.02.2024 – Omnium 04.02.2024 – Ploegkoers

Read more