Belgisch pisteseizoen staat voor de deur

De start van het Belgische pisteseizoen staat voor de deur en het wordt het eerste waarin er gereden zal worden in de gloednieuwe velodroom in Heusden-Zolder. Die piste wordt officieel geopend op vrijdag 27 oktober en de week nadien vinden daar de eerste competities van het seizoen plaats.

Koen Beeckman, Topsportcoördinator Cycling Vlaanderen: “Het is een grote meerwaarde dat we vanaf nu ook over een overdekte piste beschikken in het oosten van ons land, want tot nu moest men zich hiervoor verplaatsen naar Gent. Tijdens de trainingen in september zakten al veel kinderen uit de buurt af naar de piste in Heusden-Zolder en we hopen hen ook hun opwachting te zien maken op de wedstrijden. Deze locatie is ook vlotter toegankelijk voor Waalse renners en rensters, bijvoorbeeld uit de regio rond Luik.”

“De piste in Heusden-Zolder leunt aan bij de pistes waarop EK’s en WK’s betwist worden. Ze is 250 meter lang en heeft daarmee de lengte van een olympische baan. Door de ruime bochten kunnen er hogere snelheden gehaald worden en hopelijk records gebroken worden. Maar dat zal nog niet voor meteen zijn. Om optimaal te zijn, heeft het hout nog een tweetal jaar nodig. Tot nu toe werden Belgische records vaak neergezet tijdens een EK of WK. Ik kijk uit naar de dag dat het eerste Belgische record sneuvelt op de piste in Heusden-Zolder.”

“Tijdens het openingsevenement van de velodroom op vrijdag 27 oktober, zullen tijdens het sportief luik al de eerste officiële tijden opgemeten worden. En op 5 november doet Herman Derdin (81) een gooi naar het werelduurrecord voor 80-plussers.”

De eerste rondjes op de nieuwe Velodroom in Heusden-Zolder
Jaarlijks seminarie voor alle pistecommissarissen

De kalender 2023-2024

Op zaterdag 4 en zondag 5 november start het pisteseizoen met een regionale meeting in Zolder, gevolgd door een eerste BK (10/11 en 11/11) en de Futures Two Days of Flanders (11/11 en 12/11). Twee dagen later start de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (14/11 t.e.m. 19/11) in het Kuipke. De eerste competities op de gerenoveerde piste van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent vinden plaats op 25 en 26 november.

Koen Beeckman: “Met de nationale en Vlaamse pistecommissie zijn we op zoek gegaan naar een evenwicht in de competitiekalender wat de verdeling tussen Gent en Zolder betreft. Dit zowel op vlak van het aantal wedstrijden als het niveau van de wedstrijden. We hebben ook gezorgd dat de elite niet steeds op de ene piste zou rijden en de jeugd op de andere.”

“Momenteel ondergaat de piste aan de Blaarmeersen een renovatie van enkele weken, waarbij onder meer de balustrade wordt vernieuwd en er LED-verlichting wordt geplaatst. Wat de velodroom in Heusden-Zolder betreft, weten we dat we nog met eventuele kinderziekten kunnen te kampen hebben. Het is de ambitie om stilletjes te groeien. We hopen ook om nieuwe vrijwilligers te kunnen enthousiasmeren. Hoe groter de pool waarover we beschikken om mensen in te zetten, hoe beter. We zijn ook op zoek naar nieuwe juryleden uit de regio. Hun rol is heel belangrijk en er wacht hen een boeiende en uitdagende taak.”

Vlak voor de aanvang van het pisteseizoen vond in de gebouwen van Belgian Cycling het jaarlijks seminarie voor alle pistecommissarissen plaats. Dit om de bestaande UCI-regels even op te frissen en de  nieuwe reglementering toe te lichten.

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK PISTE ELITE SAINT-QUENTIN-EN-YVELINES

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen Piste voor Elite, die zullen plaatsvinden van woensdag 12 oktober tot zondag 16 oktober 2022 in Saint-Quentin-en-Yvelines (Frankrijk): DAMES: SPRINT: Nicky DEGRENDELE FOND: Shari BOSSUYT Katrijn DE CLERCQ Lotte KOPECKY Marith VANHOVE HEREN: FOND: Thibaut BERNARD Tuur DENS Lindsay DE VYLDER Jules HESTERS Gianluca POLLEFLIET Fabio VAN DEN BOSSCHE Noah VANDENBRANDEN Brent VAN MULDERS PROGRAMMA: DAMES: 12.10.2022 – Scratch 13-14.10.2022 – Sprint 13.10.2022 – Afvalling 14.10.2022 – Omnium 15.10.2022 – Individuele Achtervolging 15.10.2022 – Ploegkoers 16.10.2022 – Keirin 16.10.2022 – Puntenkoers HEREN: 12-13.10.2022 – Ploegenachtervolging 13.10.2022 – Scratch 14.10.2022 – Puntenkoers 15.10.2022 – Omnium 16.10.2022 – Ploegkoers …

Read more
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK PISTE JUNIOREN CALI

Op voordracht van de bondscoaches Tim Carswell en Nicky Cocquyt selecteerde de Sporttechnische Commissie volgende renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen Piste voor Junioren, die plaatsvinden van woensdag 23 augustus tot zondag 27 augustus 2023 in Cali (Colombia): DAMES JUNIOREN – FOND:  Laerke EXPEELS Hélène HESTERS Disciplines: Scratch – Afvalling – Omnium – Puntenkoers – Ploegkoers HEREN JUNIOREN – FOND: Tom CRABBE Stan DENS Milan VAN DEN HAUTE Disciplines: Scratch – Puntenkoers – Individuele achtervolging – Omnium – Ploegkoers – Afvalling HEREN JUNIOREN – SPRINT: Nolan HUYSMANS Tjörven MERTENS Yeno VINGERHOETS Disciplines: Teamsprint – Keirin – Sprint – 1km Tijdrit

Read more