Cedric Keppens : “Mijn regelmaat werd beloond”

Vorig jaar domineerde Cedric Keppens de manches op de weg in de Topcompetitie. Met vier overwinningen op vijf liet de renner van Avia-Rudyco CT maar weinig over voor zijn tegenstanders. Op het einde van het seizoen telde zijn totale zegeteller maar liefst 20 stuks. « Mijn regelmaat werd beloond. »  Voor Belgian Cycling komt hij nu terug op zijn fantastisch palmares.

In Vezin win je een sprint tegen Jasper Schoofs.

Cedric Keppens: Het was van bij de start een harde koers. In de derde ronde kon ik op een gegeven moment ontsnappen met Jasper Schoofs en Axel Van Den Broek, maar het peloton is blijven rijden en wist ons opnieuw in te rekenen. In de voorlaatste ronde had Matthijs De Clercq 45 seconden terwijl we aan de voet van de helling waren. Jasper Schoofs is versneld en ik was de enige die kon volgen. Aan de top hadden we Matthijs al ingehaald. Een halve ronde later konden we Matthijs achterlaten en gaan we met twee naar de finish waar ik de sprint naar mijn hand zet.

De Ronde van Vlaanderen bleek de moeilijkste overwinning. Op 5 km van de aankomst leek het alsof je de koers verloren had. Hoe ben je er toch in geslaagd om te winnen?

Cedric Keppens: Het begin van de koers was erg zenuwslopend met veel valpartijen. Iemand had mijn derailleur geraakt en mijn versnellingssysteem is in veiligheid gegaan. Op die manier kon ik enkel een tand groter schakelen. Dit was geen probleem op de kasseien van de Holleweg, maar uiteraard wel op de Wolvenberg. Ik denk dat ik met 25 seconden bovenkom, waarna ik snel de aansluiting kon maken met een groep. Op anderhalve kilometer van de finish kom ik opnieuw vooraan in de wedstrijd, maar ik moest onmiddellijk de sprint inzetten. Aan het einde van de rit kon ik mezelf op de borst kloppen, want het is een koers die iedereen wil winnen. Ik hoop dat ik hier opnieuw op het podium kan staan in een latere fase van mijn loopbaan. Dankzij dit succes kon ik de gele leiderstrui bemachtigen.

DE LEIDERSTRUI VERLIEZEN IN HERBEUMONT

In Herbeumont moest je even afscheid nemen van de leiderstrui. Je eindigde 27e en verloor je trui aan Axel Van den Broek.

Cedric Keppens: Ondanks een goede voorbereiding en verkenning had ik een slechte dag. Ik herinner me dat ik die dag om 6u ‘s morgens was wakker geworden met last aan mijn maag. Ik ben op meer dan 3 minuten geëindigd. Ik verloor veel punten, hetgeen goed aantoont dat één wedstrijd voldoende is om een overwinning in een regelmatigheidscriterium in het gedrang te brengen.

 

Na een tweede plaats in de Klimkoers van Couvin zet je de puntjes terug op de i in Jemeppe-sur-Meuse. Je pakte een solo-overwinning.

Cedric Keppens: Op elke beklimming viel het peloton uit elkaar en nam ik een voorsprong met dezelfde renners. In de eindbeklimming heb ik alles gegeven en bleef ik buiten gevaar. Ik nam zo het commando over in het klassement en profiteerde van de afwezigheid van Axel Van den Broek.

 

In Affligem liet je niets aan het toeval over door je vierde manche te winnen.

Cedric Keppens: In de laatste kilometer  reed het peloton achter elkaar. Het was een verraderlijke aankomst ; vals plat, maar waar je makkelijk kan plafonneren. De inspanning moet op het juiste moment geleverd worden. Uiteindelijk was er amper een wiel verschil met Xander Scheldeman. Het was mijn 20e overwinning van het seizoen en mijn laatste koers in de U17 categorie.

Ook in Vezin, Jemeppe-sur-Meuse en Affligem stond Cedric Keppens op de hoogste trede van het podium. Foto: Rita Thienpondt

BORA-HANSGROHE KLOPT AAN

Je prestaties zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan. Een ploeg zoals Bora-Hansgrohe wou je al recruteren voor het Development Team, Auto Eder. Je weigerde hun aanbod?

Cedric Keppens: Bij BORA-Hansgrohe zijn er stages en koersen in het buitenland. Dat lijkt aanlokkelijk, maar zou inhouden dat ik vaak moet reizen en dat is waarschijnlijk moeilijk te combineren met school. En ik vind nog altijd dat studeren belangrijk is. Ik volg economie en wetenschappen. Ik wil een diploma behalen, want ik weet nooit hoe mijn loopbaan zal verlopen. Mijn toekomst ziet er veelbelovend uit, maar dat kan snel veranderen. Bovendien voel ik me erg goed bij Avia-Rudyco CT.

 

Hoe bekijk jij je debuut in de Junioren categorie?

Cedric Keppens: Dat verloopt niet slecht. Ik eindigde 7e in Kuurne-Brussel-Kuurne. Jarno Widar was buiten categorie. Met wat geluk was een top-5 haalbaar. Ik ben vooral blij dat ik op mijn fiets ben blijven zitten, want veel renners zijn gevallen in de eerste 20 kilometer. Vervolgens eindigde ik tweede in een regionale koers van Lierde. Tijdens Nokere Koerse ben ik gevallen, maar toch 13e geëindigd. De val veroorzaakte wel meer leed dan eerst gedacht, want ik liep een blessure op aan het kraakbeen van mijn knie en miste daardoor de Guido Reybroek Classic. Dit jaar zou ik tevreden zijn met een mooie overwinning en een selectie voor het Wereldkampioenschap in Glasgow. Met Jarno Widar, Steffen De Schuyteneer en Lars Vanden Heede zijn de plaatsen duur. Ik ga ook trainen op een bergachtig parcours zoals de Ronde van Valromey.

 

Door wie zou je kunnen worden opgevolgd in 2023 ?

Cedric Keppens: Ik zou mikken op de klimmer Arthur Van den Boer en Thibaut Van Damme, hij is snel en lost niet op de hellingen. Mijn broer Mauro Keppens is een outsider. Hij heeft al aangetoond dat hij zijn plaats heeft gevonden bij de Nieuwelingen. De Topcompetitie is een super competitie met een geweldig gevarieerd parcours. Er ontbreekt misschien een tijdrit, maar dit is niet onontbeerlijk.

Related news

Ladies Cycling Cup
Ladies Cycling Cup

LADIES CYCLING CUP – GP BEERENS

Zondag 4 september a.s. vindt de vijfde en laatste wedstrijd van de Ladies Cycling Cup voor Dames Elite 2022 plaats: de 6de GP BEERENS te AARTSELAAR. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door De ster van Aartselaar vzw en loopt over een afstand van 130,6 km (3 grote ronden van 25,2 km + 4 kleine ronden van 14,5 km). De start vindt plaats om 13u30 op het Laar te Aartselaar. De aankomst is voorzien in de Kapellestraat te Aartselaar omstreeks 16u45.

Read more
Weg
Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: EUROPEES JEUGD OLYMPISCH FESTIVAL BANSKÁ BYSTRICA

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft op voordacht van bondscoach Nicky Cocquyt de deelname bevestigd van de volgende renners aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF), dat zal plaatsvinden van zondag 24 juli tot zaterdag 30 juli 2022 in Banská Bystrica (Slovakije): MEISJES U17: Auke DE BUYSSER Ella HEREMANS Luca VIERSTRAETE JONGENS U17: Aless DE BOCK Cedric KEPPENS Jasper SCHOOFS PROGRAMMA: 26.07.2022: 11u00-13u00: Tijdrit Meisjes U17 16u00-18u30: Tijdrit Jongens U17 28.07.2022: 11u00-13u00: Wegrit Meisjes U17 16u30-18u00: Wegrit Jongens U17

Read more
Lotto-Beker van België Elite 2 & U23
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË ELITE 2 & U23 – VERREBROEK

Na de wedstrijd voor de Women Cycling Series op vrijdag organiseert de vzw Het Vliegend Wiel op zondag 21 mei a.s. ook de tweede wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 2023: de GP REMO FRIT te VERREBROEK. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 159,5 km (11 plaatselijke ronden van 14,5 km). De start vindt plaats om 15u00 op het Verheyenplein te Verrebroek. De aankomst is er voorzien omstreeks 18u30. De volgende wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 is de GP du Vélodrome de Rochefort op zondag 4 juni.

Read more