Cedric Keppens : “Mijn regelmaat werd beloond”

Vorig jaar domineerde Cedric Keppens de manches op de weg in de Topcompetitie. Met vier overwinningen op vijf liet de renner van Avia-Rudyco CT maar weinig over voor zijn tegenstanders. Op het einde van het seizoen telde zijn totale zegeteller maar liefst 20 stuks. « Mijn regelmaat werd beloond. »  Voor Belgian Cycling komt hij nu terug op zijn fantastisch palmares.

In Vezin win je een sprint tegen Jasper Schoofs.

Cedric Keppens: Het was van bij de start een harde koers. In de derde ronde kon ik op een gegeven moment ontsnappen met Jasper Schoofs en Axel Van Den Broek, maar het peloton is blijven rijden en wist ons opnieuw in te rekenen. In de voorlaatste ronde had Matthijs De Clercq 45 seconden terwijl we aan de voet van de helling waren. Jasper Schoofs is versneld en ik was de enige die kon volgen. Aan de top hadden we Matthijs al ingehaald. Een halve ronde later konden we Matthijs achterlaten en gaan we met twee naar de finish waar ik de sprint naar mijn hand zet.

De Ronde van Vlaanderen bleek de moeilijkste overwinning. Op 5 km van de aankomst leek het alsof je de koers verloren had. Hoe ben je er toch in geslaagd om te winnen?

Cedric Keppens: Het begin van de koers was erg zenuwslopend met veel valpartijen. Iemand had mijn derailleur geraakt en mijn versnellingssysteem is in veiligheid gegaan. Op die manier kon ik enkel een tand groter schakelen. Dit was geen probleem op de kasseien van de Holleweg, maar uiteraard wel op de Wolvenberg. Ik denk dat ik met 25 seconden bovenkom, waarna ik snel de aansluiting kon maken met een groep. Op anderhalve kilometer van de finish kom ik opnieuw vooraan in de wedstrijd, maar ik moest onmiddellijk de sprint inzetten. Aan het einde van de rit kon ik mezelf op de borst kloppen, want het is een koers die iedereen wil winnen. Ik hoop dat ik hier opnieuw op het podium kan staan in een latere fase van mijn loopbaan. Dankzij dit succes kon ik de gele leiderstrui bemachtigen.

DE LEIDERSTRUI VERLIEZEN IN HERBEUMONT

In Herbeumont moest je even afscheid nemen van de leiderstrui. Je eindigde 27e en verloor je trui aan Axel Van den Broek.

Cedric Keppens: Ondanks een goede voorbereiding en verkenning had ik een slechte dag. Ik herinner me dat ik die dag om 6u ‘s morgens was wakker geworden met last aan mijn maag. Ik ben op meer dan 3 minuten geëindigd. Ik verloor veel punten, hetgeen goed aantoont dat één wedstrijd voldoende is om een overwinning in een regelmatigheidscriterium in het gedrang te brengen.

 

Na een tweede plaats in de Klimkoers van Couvin zet je de puntjes terug op de i in Jemeppe-sur-Meuse. Je pakte een solo-overwinning.

Cedric Keppens: Op elke beklimming viel het peloton uit elkaar en nam ik een voorsprong met dezelfde renners. In de eindbeklimming heb ik alles gegeven en bleef ik buiten gevaar. Ik nam zo het commando over in het klassement en profiteerde van de afwezigheid van Axel Van den Broek.

 

In Affligem liet je niets aan het toeval over door je vierde manche te winnen.

Cedric Keppens: In de laatste kilometer  reed het peloton achter elkaar. Het was een verraderlijke aankomst ; vals plat, maar waar je makkelijk kan plafonneren. De inspanning moet op het juiste moment geleverd worden. Uiteindelijk was er amper een wiel verschil met Xander Scheldeman. Het was mijn 20e overwinning van het seizoen en mijn laatste koers in de U17 categorie.

Ook in Vezin, Jemeppe-sur-Meuse en Affligem stond Cedric Keppens op de hoogste trede van het podium. Foto: Rita Thienpondt

BORA-HANSGROHE KLOPT AAN

Je prestaties zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan. Een ploeg zoals Bora-Hansgrohe wou je al recruteren voor het Development Team, Auto Eder. Je weigerde hun aanbod?

Cedric Keppens: Bij BORA-Hansgrohe zijn er stages en koersen in het buitenland. Dat lijkt aanlokkelijk, maar zou inhouden dat ik vaak moet reizen en dat is waarschijnlijk moeilijk te combineren met school. En ik vind nog altijd dat studeren belangrijk is. Ik volg economie en wetenschappen. Ik wil een diploma behalen, want ik weet nooit hoe mijn loopbaan zal verlopen. Mijn toekomst ziet er veelbelovend uit, maar dat kan snel veranderen. Bovendien voel ik me erg goed bij Avia-Rudyco CT.

 

Hoe bekijk jij je debuut in de Junioren categorie?

Cedric Keppens: Dat verloopt niet slecht. Ik eindigde 7e in Kuurne-Brussel-Kuurne. Jarno Widar was buiten categorie. Met wat geluk was een top-5 haalbaar. Ik ben vooral blij dat ik op mijn fiets ben blijven zitten, want veel renners zijn gevallen in de eerste 20 kilometer. Vervolgens eindigde ik tweede in een regionale koers van Lierde. Tijdens Nokere Koerse ben ik gevallen, maar toch 13e geëindigd. De val veroorzaakte wel meer leed dan eerst gedacht, want ik liep een blessure op aan het kraakbeen van mijn knie en miste daardoor de Guido Reybroek Classic. Dit jaar zou ik tevreden zijn met een mooie overwinning en een selectie voor het Wereldkampioenschap in Glasgow. Met Jarno Widar, Steffen De Schuyteneer en Lars Vanden Heede zijn de plaatsen duur. Ik ga ook trainen op een bergachtig parcours zoals de Ronde van Valromey.

 

Door wie zou je kunnen worden opgevolgd in 2023 ?

Cedric Keppens: Ik zou mikken op de klimmer Arthur Van den Boer en Thibaut Van Damme, hij is snel en lost niet op de hellingen. Mijn broer Mauro Keppens is een outsider. Hij heeft al aangetoond dat hij zijn plaats heeft gevonden bij de Nieuwelingen. De Topcompetitie is een super competitie met een geweldig gevarieerd parcours. Er ontbreekt misschien een tijdrit, maar dit is niet onontbeerlijk.

Related news

Weg

Voorbeschouwing Lotto-Beker van België Junioren

Met de GP Ferdinand Bracke in Walcourt wordt op zondag 7 april de eerste wegwedstrijd van de Beker van België voor junioren gereden. Net als in de Beker van België U17 zijn er voor dit regelmatigheidscriterium punten te rapen in vier disciplines: baanwielrennen, veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. De Beker van België junioren bestaat dit jaar uit zes manches op de weg, te beginnen met de GP Ferdinand Bracke die een nieuwkomer is in deze competitie. Deze wedstrijd, ter ere van de Vuelta-winnaar van 1971, is pas toe aan de tweede editie. “We bouwden al meteen een goede reputatie op na onze eerste editie en we verworven ook reeds naambekendheid over de grens, want enkele Franse teams hadden interesse om deel …

Read more
Weg

Voorbeschouwing Beker van België U17

Op paasmaandag 1 april staat met de Ronde van Moeskroen de eerste wegwedstrijd van de Beker van België U17 op het programma. Eerder werden er al wedstrijden in het veld en op de piste verreden die meetellen voor deze competitie. Mountainbike is de vierde discipline. In de Beker van België U17 wordt er niet gestreden voor een individueel klassement, maar voor een clubklassement. Deze competitie telt dit jaar vier manches op de weg en daarbovenop het BK ploegentijdrijden. Pommeroeul is een nieuwkomer op de kalender. De wedstrijd in Koksijde verdwijnt na één jaar omdat er dit jaar op 26 mei het BK op de weg voor junioren georganiseerd wordt. De openingswedstrijd vindt dus plaats op 1 april in Moeskroen en …

Read more