De Stad Brussel kandidaat voor organisatie WK wielrennen in 2030

De Stad Brussel heeft zich kandidaat gesteld bij de Internationale Wielerunie om het WK Wielrennen op de weg in 2030 te organiseren. Voor de tweehonderdste verjaardag van België wil de hoofdstad van het land dan ook de rol van wereldhoofdstad van de fiets op zich nemen.

Minder dan twee jaar na het grote succes van het WK Wielrennen in Leuven, bevestigt Brussel met de kandidaatstelling de wens om fietsland België voor de elfde keer de Wereldkampioenschappen te laten organiseren.

De keuze voor 2030 is niet toevallig. Het zal bijna tweehonderd jaar geleden zijn dat het Voorlopig Bewind de onafhankelijkheid van België heeft uitgeroepen. Het organiseren van een van ’s werelds grootste sportcompetities zal de grootste Belgische talenten de kans geven om te schitteren op hun nationale wegen. Deze Wereldkampioenschappen in Brussel zouden zo in het rijtje komen van de vele evenementen op het hele Belgische grondgebied om de tweehonderdste verjaardag van ons land te vieren.

“Met dit geweldige sportieve momentum en onze Remco Evenepoel als wereldkampioen wielrennen, voelt Brussel zich heel natuurlijk geïnspireerd om zich kandidaat te stellen als host van de kampioenschappen in 2030 als een gastvrije stad voor het wielrennen”, legt Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel, uit.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 02 : Remco Evenepoel at the Grand-Place of Brussels during his tribute as UCI World Champion on October 2, 2022 in Brussels, BELGIUM, 02/10/2022 ( Photo by Laurie Dieffembacq / Pool / Photonews

“We hebben hier een heel sterke kandidatuur, vooral omdat ons land een ongelooflijke kennis heeft in het organiseren van wielerevenementen. We worden wereldwijd erkend als de beste organisatoren ter wereld. Dat hebben we vorige week gezien met de Ronde van Vlaanderen, we zullen dat met Luik-Bastenaken-Luik opnieuw zien. We hebben heel sterke troeven, en wat we hier willen doen is het WK Wielrennen terug naar huis brengen, in België”, zegt Eerste Minister Alexander De Croo.

Nadat de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk in 2019 een onmiskenbaar succes was hier in Brussel, hebben we de fiets nog meer ruimte gegeven in onze straten. Steeds meer Brusselaars zijn ervan overtuigd dat de fiets het ideale middel is om zich elke dag gemakkelijk te verplaatsen”, aldus Benoit Hellings, Schepen van Sport van de Stad Brussel. “We staan klaar om zowel de dagelijkse fietsers als de toekomstige wereldkampioen te verwelkomen en als de hoofdstad van hét fietsland willen we dan ook trots de titel dragen van Wereldhoofdstad van het Wielrennen”, voegt Hellings eraan toe.

“Tien dagen na de overwinningen van Tadej Pogacar en Lotte Kopecky in een exceptionele Ronde van Vlaanderen is dit een ideale timing om onze kandidatuur voor het WK wielrennen in 2030 in Brussel voor te stellen.Het idee is ontstaan in de dagen vóór het WK 2021 in Leuven en ik ben verheugd dat de burgemeester van Brussel, Philippe Close, het meteen omarmd heeft. Brussel wordt het centrum van dit WK, maar we willen inzetten op de wielercultuur in Noord en Zuid, waarmee we ons opnieuw als de meest wielerminnende regio ter wereld willen laten zien”, vertelt Wouter Vandenhaute, Voorzitter van Flanders Classics.

“De start van de Tour de France in Brussel in 2019 was voor onze hoofdstad een topsucces: 17% extra internationale overnachtingen in de stad, 20% van de Brusselaars stond langs het parcours onze wielrenners van wereldniveau aan te moedigen. Zowel Brusselaars als bezoekers waren zeer positief over hun ervaring: 75% tevredenheid en 84% wil meer van dergelijke evenementen in de stad. Het is daarom dat we nu ook het WK Wielrennen 2030 naar Brussel willen halen. We creëren een positief effect op de economie, het imago en het toerisme in onze Europese hoofdstad”, vertelt Sven Gatz, Brussels minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor het Imago van Brussel.

Met veel enthousiasme verwelkomt Belgian Cycling deze prachtige kandidatuur en ondersteunt ‘Brussel 2030’ dan ook ten volle naar de UCI toe. Wielrennen zit in het DNA van de Belgen, en er is dan ook geen betere manier om het 200-jarig bestaan van ons land sportief te vieren met een WK in het hart van ons land, Brussel”, legt Tom Van Damme, Voorzitter van Belgian Cycling, uit. “Tevens vormt dit een enorme stimulans voor het Jeugdwielrennen in alle delen van ons land: voor onze jonge wielrenners en wielrensters is dit een gedroomde motivatie om de komende jaren het beste van zichzelf te geven.”

De Internationale Wielerunie zal naar verwachting de gastlanden voor de Wereldkampioenschappen van 2028, 2029 en 2030 aankondigen tijdens de Wereldkampioenschappen op de weg die in augustus 2023 in Glasgow zullen plaatsvinden.

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK WEG WOLLONGONG

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen op de weg, die zullen plaatsvinden van zondag 18 september tot zondag 25 september 2022 in Wollongong (Australië): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES JUNIOREN: Febe JOORIS Xaydée VAN SINAEY Geen reserve. HEREN JUNIOREN: Duarte MARIVOET SCHOLIERS Jens VERBRUGGHE Reserve: Vlad VAN MECHELEN HEREN U23: Alec SEGAERT Lennert VAN EETVELT Geen reserve. DAMES ELITE: Lotte KOPECKY Julie VAN DE VELDE Geen reserve. HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Yves LAMPAERT Geen reserve. MIXED TEAM RELAY: DAMES ELITE: Valerie DEMEY Julie DE WILDE Jesse VANDENBULCKE HEREN ELITE: Quinten HERMANS Pieter SERRY Nathan VAN HOOYDONCK SELECTIES WEGRITTEN: DAMES JUNIOREN: Febe JOORIS Jade LINTHOUDT Fleur MOORS Xaydée VAN SINAEY Reserves (in alfabetische …

Read more
Ladies Cycling Cup
Ladies Cycling Cup

LADIES CYCLING CUP – 2 DISTRICTENPIJL EKEREN-DEURNE

Zondag 10 juli a.s. vindt de derde wedstrijd van de Ladies Cycling Cup voor Dames Elite 2022 plaats: de 2 DISTRICTENPIJL te EKEREN-DEURNE. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 138,2 km (5 plaatselijke ronden van 14 km te Deurne + 13,4 km + 4 plaatselijke ronden van 13,7 km te Ekeren) en is een organisatie van de Royal Antwerp Bicycle Club in samenwerking met de vzw Het Klein Verzet. De start vindt plaats om 14u00 op de Gallifortlei te Deurne. De aankomst is voorzien op het Kristus Koningplein te Ekeren omstreeks 17u30. De volgende wedstrijd van de Ladies Cycling Cup is de GP Yvonne Reynders op 15 augustus.

Read more