De Wapi Classic, een Picardische koers

Wanneer Jean-Philippe Loy eind 2015 besliste om niet langer de interclub van Laplaigne te organiseren, bij gebrek aan medewerkers, heeft de voorzitter van de FCWB Henegouwen - Paul Goelem - een oproep gedaan om de organisatie over te nemen. Jean-Pierre Delitte, voorzitter ten tijde van de Petite Reine Frasnoise, is hier op ingegaan en heeft de naam van de wedstrijd helemaal veranderd : de Wapi Classic.

« Een naam waarmee er een beurtrol werd ingevoerd binnen de organiserende clubs van Picardisch Wallonië, » benadrukt Paul Goelem. Jammer genoeg vond deze rotatie nooit plaats en werd de koers systematisch georganiseerd in Frasnes, van 2016 tot 2022, met mooie winnaars: Davide Bomboi (Continentale renner bij TDT-Unibet), Milan Fretin (prof bij Team Flanders-Baloise), Gil Gelders (Soudal-Quick Step DT), Jelle Harteel (Lotto-Soudal DT), Steffen De Schuyteneer (Avia-Rudyco) en vorig jaar Louis Weyts, kampioen van Vlaanderen die bij de Junioren gaat aantreden binnen het Van Moer Logistics team. « Telkens op een heuvelachtig parcours met opeenvolgende beklimmingen en afdalingen, ».

Vanaf 2023 zal dat de wedstrijd doorgaan in Escanaffles, waar de club La Roue Volante gevestigd is. « De club organiseerde al meermaals regionale koersen, maar wil nu een stap hoger zetten. In het verleden organiseerden ze reeds het Kampioenschap FCWB U17 en Juniors. En nu, met de hulp van Jean-Pierre Delitte, zullen zij een Beker van België U17 organiseren, » licht Paul Goelem toe. Enkele weken geleden was Escanaffles ook het kader van het clubkampioenschap, in de aanloop naar het seizoen. Wie de regio kent, weet dat Escanaffles maar op enkele kilometers van de bekende Kluisberg ligt. Het is dus een mogelijkheid om deze helling in het parcours te integreren, op voorwaarde dat de gemeente van Kluisberg hiermee akkoord gaat.

Op het palmares van de Wapi Classic staan mooie namen: Milan Fretin, Gil Gelders, Jelle Harteel, Steffen De Schuyteneer en vorig jaar Louis Weyts.
Jean-Paul Delitte, organisator Wapi Classic

OPNIEUW EEN BEURTROL?

Escanaffles is zeker van de organisatie van de Wapi Classic voor de twee volgende edities, maar het idee van een beurtrol zou wel eens nieuw leven ingeblazen kunnen worden. « De clubs van Wodecq, Bury, Deux-Acren, Lessines en Ellezelles zijn geïnteresseerd in de heropstart van het project. » Op die manier zou het decor van de Wapi Classic jaarlijks wijzigen, maar zou de koers vooral verder bestaan.

De traditionele datum van de tweede zondag van juli zal wel in ere worden gehouden. « Met de nieuwe schoolkalender in de Wallonië en Brussel zal de koers dit jaar doorgaan op de eerste zondag van de zomervakantie. » Paul Goelem voegt hier verheugd aan toe : « De koers zal het zomerseizoen voor de U17 inluiden. »

De Beker van België U17 krijgt een Henegouws karakter met nog een tweede manche op de weg begin april, die zal doorgaan in Moeskroen. Historisch werd de Ronde van Moeskroen in de jaren ’50 gereden. De beste renners van de categorie dienden zich aan voor deze koers voor nieuwelingen. Toen de iconische Ronde van Dottignies werd stopgezet, wou de burgemeester van Moeskroen Brigitte Aubert de fiets opnieuw introduceren in de « Cité des Hurlus », in samenwerking met Jean-Luc Vandenbroucke.

Related news

U23 Road Series

Preview: U23 Road Series

De U23 Road Series belooft ook dit jaar opnieuw een competitie te worden om naar uit te kijken. Voor deze 4de editie van het Belgisch-Nederlandse regelmatigheidscriterium wordt het deelnemersveld nog meer gestoffeerd. Voortaan zullen er vijf Belgische Continentale ploegen deelnemen: Lotto-Dstny Development Team, Soudal-Quick Step Devo Team (ex-Home Solution-Soenens), Bingoal-WB Devo Team, Circus-ReUz-Technord (Development Team van Intermarché-Circus-Wanty) en MatérielVélo.com. Aan Nederlandse zijde zullen renners van het Devolopment Team DSM een gemengde ploeg vormen met Dutch Food Valley CT. Kortom, het niveau wordt nog verhoogd ten opzichte van 2022. Het startschot van de U23 Road Series wordt gegeven in Brussel-Opwijk. De Brabantse wedstrijd kan opnieuw doorgaan nadat ze de voorbije 2 jaar omwille van Covid-19 werd geannuleerd. Het wordt meteen een …

Read more
Beker van België

Albin Decorte, organisator Omloop van de Grenstreek: «Een klassieker bij de Elite 2»

De Omloop van de Grensstreek, opgericht in 1999, maakt sinds 2 jaar deel uit van de Beker van België elite 2 & U23. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Vlug en Vrij, de organiserende club van Werwik die bestaat sinds 1926, en die aan de basis ligt van de verdwenen wedstrijd Gent-Wervik met legendes als Roger De Vlaeminck, Etienne De Beule of Rudy Dhaenens als winnaars. Met een dubbele passage over de Kemmelberg is de sportieve bijdrage van de wedstrijd in West-Vlaanderen onmiskenbaar. En dit jaar wordt het parcours nog moeilijker met de toevoeging van de Scherpenberg. “Er zal veel te doen zijn. Twee beklimmingen van de Monteberg, de Kemmel en de Scherpenberg, De renners kunnen een echte strijd leveren …

Read more
Lotto-Beker van België Elite 2 & U23
Beker van België

LOTTO-BEKER VAN BELGIË ELITE 2 & U23 – GP DU VÉLODROME DE ROCHEFORT

Zondag 4 juni a.s. vindt de derde wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 2023 plaats: de 3de GP DU VÉLODROME DE ROCHEFORT. Deze wedstrijd loopt over een afstand van 148,8 km (12 lokale ronden van 12,4 km) en is een organisatie van de Royal Vélo Club Les Gais Wallons. De start vindt plaats om 13u00 in de Rue du Grès te Rochefort. De aankomst is er voorzien omstreeks 16u30. De volgende wedstrijd van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 is de ploegentijdrit te Montenaken op zondag 2 juli.

Read more