De Wapi Classic, een Picardische koers

Wanneer Jean-Philippe Loy eind 2015 besliste om niet langer de interclub van Laplaigne te organiseren, bij gebrek aan medewerkers, heeft de voorzitter van de FCWB Henegouwen - Paul Goelem - een oproep gedaan om de organisatie over te nemen. Jean-Pierre Delitte, voorzitter ten tijde van de Petite Reine Frasnoise, is hier op ingegaan en heeft de naam van de wedstrijd helemaal veranderd : de Wapi Classic.

« Een naam waarmee er een beurtrol werd ingevoerd binnen de organiserende clubs van Picardisch Wallonië, » benadrukt Paul Goelem. Jammer genoeg vond deze rotatie nooit plaats en werd de koers systematisch georganiseerd in Frasnes, van 2016 tot 2022, met mooie winnaars: Davide Bomboi (Continentale renner bij TDT-Unibet), Milan Fretin (prof bij Team Flanders-Baloise), Gil Gelders (Soudal-Quick Step DT), Jelle Harteel (Lotto-Soudal DT), Steffen De Schuyteneer (Avia-Rudyco) en vorig jaar Louis Weyts, kampioen van Vlaanderen die bij de Junioren gaat aantreden binnen het Van Moer Logistics team. « Telkens op een heuvelachtig parcours met opeenvolgende beklimmingen en afdalingen, ».

Vanaf 2023 zal dat de wedstrijd doorgaan in Escanaffles, waar de club La Roue Volante gevestigd is. « De club organiseerde al meermaals regionale koersen, maar wil nu een stap hoger zetten. In het verleden organiseerden ze reeds het Kampioenschap FCWB U17 en Juniors. En nu, met de hulp van Jean-Pierre Delitte, zullen zij een Beker van België U17 organiseren, » licht Paul Goelem toe. Enkele weken geleden was Escanaffles ook het kader van het clubkampioenschap, in de aanloop naar het seizoen. Wie de regio kent, weet dat Escanaffles maar op enkele kilometers van de bekende Kluisberg ligt. Het is dus een mogelijkheid om deze helling in het parcours te integreren, op voorwaarde dat de gemeente van Kluisberg hiermee akkoord gaat.

Op het palmares van de Wapi Classic staan mooie namen: Milan Fretin, Gil Gelders, Jelle Harteel, Steffen De Schuyteneer en vorig jaar Louis Weyts.
Jean-Paul Delitte, organisator Wapi Classic

OPNIEUW EEN BEURTROL?

Escanaffles is zeker van de organisatie van de Wapi Classic voor de twee volgende edities, maar het idee van een beurtrol zou wel eens nieuw leven ingeblazen kunnen worden. « De clubs van Wodecq, Bury, Deux-Acren, Lessines en Ellezelles zijn geïnteresseerd in de heropstart van het project. » Op die manier zou het decor van de Wapi Classic jaarlijks wijzigen, maar zou de koers vooral verder bestaan.

De traditionele datum van de tweede zondag van juli zal wel in ere worden gehouden. « Met de nieuwe schoolkalender in de Wallonië en Brussel zal de koers dit jaar doorgaan op de eerste zondag van de zomervakantie. » Paul Goelem voegt hier verheugd aan toe : « De koers zal het zomerseizoen voor de U17 inluiden. »

De Beker van België U17 krijgt een Henegouws karakter met nog een tweede manche op de weg begin april, die zal doorgaan in Moeskroen. Historisch werd de Ronde van Moeskroen in de jaren ’50 gereden. De beste renners van de categorie dienden zich aan voor deze koers voor nieuwelingen. Toen de iconische Ronde van Dottignies werd stopgezet, wou de burgemeester van Moeskroen Brigitte Aubert de fiets opnieuw introduceren in de « Cité des Hurlus », in samenwerking met Jean-Luc Vandenbroucke.